Jos ainoa keino on kasvattaa julkista hallintoa, kun vienti- ja yksityistalous ei vedä, niin sitähän me herran isä olemme jatkuvasti tehneet!
Viennnin sanotaan nyt vetävän kohtalaisesti, mutta se vain johtuu siitä, että kotimaan talous laahaa ja julkista sektoria on pidetty aisoissa. Jos julkista sektoria kasvatetaan heikentää se heti viennin osuutta lisää. Jos pyritään tasapainoon eli nollaan niin silloin julkista sektoria pitää pienentää eikä kasvattaa, silläkin ehdolla, että se tuottaa tuskaa aluksi.
Kun viennin ja yksityisen talouden ja julkisen talouden summa on nolla, niin pienentämällä julkista taloutta viennin merkitys kasvaa entisestään ja silloin siihen myös panostetaan leveimmillä hartioilla. On omiin housuihin kuseksimista, jos kuvitellaan että verorahoilla pidetään hyvinvointia yllä.
Näppärät uskovat, että pöytälaatikkoteorioilla saadaan Suomi nousuun ja satsaisivat julkiseen talouteen, jolloin virkamiehet muka ostoillaan pelastaisivat kotimarkkinat. Sen nuivempia ostajia en tiedä kuin julkisen talouden virkamiehet, joten se on kuolleena syntynyt jo ajatuksenakin.
Ostovoimaa virkamiehillä on jo nyt vaikka kuinka paljon, vaan miksi he eivät sitä käytä? Ei kunnanjohtajien tai poliisipäälliköiden palkat ole lamassa yhtään kärsineet. On tyhjää jargonia väittää, että satsaamalla kitupiikkien ostovoimaa Suomen talous lähtee nousuun. Kyllä ainoa konsti on saada talous sillä tavalla tasapainoon, että suhteet julkisen talouden ja viennin välillä on olemassa.
Nythän uskotellaan, että vienti vetää, vaikka se on laskennallinen virhe. Viennin vetovoima perustuu öljyn hinnan halpenemiseen, kotimarkkinoiden alhoon ja sen sellaiseen, jolla ei ole oikeasti mitään tekemistä vientiyhtiöiden tilauskirjojen sisältöön.
Jos Suomessa haetaan oikeita määreitä nousuun pääsemiseksi on kaikkien osa-alueiden oltava kunnossa, nyt ei ole yksikään.