Tulevaisuus - ihmiset
Meillä vanhemmilla ihmisillä on taipumus sitoa asioita aikaan ja paikkaan. Tulevaisuuden kylä on virtuaalinen. Kylä on ihmisten yhteisö, joilla on samanlaista historiallista taustaa tai kokevat asioita samalla tavalla.
Perheet ja suvut ovat nykyään usein virtuaalisia. Sukuseuroilla on omia ryhmiä Facebookissa tai vastaavassa järjestelmässä ja myös monet perheen sisäiset tapahtumat on luettavissa sieltä. Kontakti muualle muuttaneisiin säilyy internetin välityksellä – on mukava tietää, mitä sille Amerikan tädille kuuluu.
Facebook-ryhmät voivat olla julkisia tai ryhmät voivat olla salaisia, jolloin vain jäsenet voivat löytää ne. Facebook ei ole ainoa järjestelmä – esimerkiksi Googlella on vastaava.
Kontaktit muihin ihmisiin voivat olla aktiivisia tai passiivisia. Aktiivisia kontaktit ovat silloin, kun otan itse yhteyttä – lähetän viestin (kirje, sähköposti, Facebook …), soitan puhelimella tai tietokoneella (Skype) tai menen käymään kylässä. Passiiviset kontaktit ovat luonteeltaan tiedottavia – vietit tulevat minulle – niiden avulla pysyn selvillä esimerkiksi kyläni tapahtumista, mutta minun ei välttämättä tarvitse reagoida niihin mitenkään - esimerkiksi Facebookin seuraaminen.
Tulevaisuus – elinkeinot
Internetti on pienentänyt maailmaa. Pienikin erikoistunut yritys voi käydä kauppaa vaikkapa maailmanlaajuisesti. Tarvitaan ”vain” hyvä tuoteidea, laadukas tuote ja ennakkoluulottomuutta. Kukaan ei olisi vuosikymmen sitten uskonut, että Suomesta tulee merkittävä tekijä peliteollisuudessa. Pojat kiinnostuivat eikä koulukaan ollut haitoiksi – tuli Assembly tapahtuma ja innostus jatkui.
Internet markkinoinnissa tapahtuu kokoajan muutoksia ja tulee uusia lähestymistapoja, niinkuin joka miehen ja naisen hotellipalvelu – Airbnb. Sen kautta voi ansaita rahaa vuokraamalla asuntoaan. Asunnon vuokraaminen on tämän järjestelmän kautta helppoa. Ilmoittamalla internetissä Airbnb:lle asunnon tiedot, niin sen jälkeen se on vuokrattava kohde maailman kaikkille matkaajille.
Keskeisin kysymys on – kiinnostaako meitä yhteistyö, joka mahdollisesti tuo toimeliaisuutta tulevaisuuden kyliin. Toinen vaihtoehto on, että olemme tyytyväisiä nykytilanteeseen ja kätkeydymme omiin kauniisiin maisemiimme – emmekä kerro asiasta kenellekään.
Monikulttuurinen kylä
Tulevaisuuden kylät ovat monikulttuurisia. Kylä ei voi kehittyä eikä edes pysyä paikallaan olematta kontaktissa ympäröivään maailmaan – erilaisiin kulttuureihin.
Tulevaisuuden kylä kokemuksena
Tulevaisuuden kylä on subjektiivinen henkinen kokemus ja se ei rajoitu rajalinjoihin, vesistöihin eikä maa-alueisiin. Ei ole kylän palvelukeskusta, koulua, postia, kauppaa tai pankkia. Ei ole perinteisen kylän tuntomerkkejä.
Kuitenkin kaikki palvelut on saatavissa posti tuo paketin vaikka kiinasta, tavarat voi ostaa netistä, pankkiasiat voi hoitaa tietokoneella, terveydenhuollon palvelut tulevat kotiin uusien innovaatioiden kautta ja koulunkin järjestään uudella tavalla – osittaisena etäyhteytenä opettajiin.
Missä sitten tapaa ihmisiä? Menemällä kylään, ottamalla yhteyttä puhelimella tai tietokoneella. Meillä Vammalassa, jossa olen ollut töissä Sastamalan Opistossa on ns. kotikursseja - joku kutsuu naapurit kylään ja opisto tarjoaa opettajan yhdeksi illaksi. Voidaan käsitellä mitä tahansa asioita vaikkapa tietokoneista pellavalangan kehruuseen. On kielikursseja, joille ihmiset voivat osallistua omalta tietokoneeltaan.
Virtuaalinen kylä vaatii ihmisiltä uudenlaista suhtautumista asioihin. Tietoliikenne yhteydet tulevat keskeiseen rooliin. Samoin tietokoneen käytön osaaminen. Täytyy olla mukana sosiaalisissa verkostoissa, jotka ovat myös turvallisuusverkostoja. Täytyy ”asua” virtuaalisessa kylässä - virtuaalisen kylän asukkaita voivat olle ne 30-luvulla Amerikkaan muuttaneet, 50/60-luvuilla Ruotsiin muuttaneet, lapsenlapset Austraaliassa ja myös naapurit 500 metrin päässä.