#STOP-mielenosoituksen eräänä iskuilmaisuna työntekijäpuolen edustajilla oli vapaa sopiminen. Käytännössä termi on kuitenkin työmarkkinayhteyksissä sikäli epätarkka, että sopimusvapautta on säädelty kolmiportaisesti, ideana, että työntekijä on työsuhteissa työnantajaan verrattuna heikompi osapuoli ja rajoitukset voidaan tehdä pääsääntöisesti vain työntekijän eduksi, ei vahingoksi. Pohjana on työelämää koskevat lait, sen päälle ammattiliitot voivat sopia työntekijälle lisäetua työehtosopimuksin ja työntekijä voi vielä sen päälle saada omassa työsopimuksessaan ja muuten henkilökohtaisia etuja.
Oikeisto on kritisoinut eniten tietenkin tuota lakien ja työsopimuksen välillä olevaa porrasta, koska se estää työntekijää sopivasta pätevästi työehtojensa olevan työehtosopimusta huonompia. Tällaisessa ideologiassa vapaa sopiminen tarkoittaisi sopimusvapautta työehtosopimuksesta ja teoreettisesta (*) mahdollisuudesta helpottaa yksittäisten työntekijöiden työnsaantia myymällä työpanoksensa halvemmalla kuin kilpaileva työnhakija.
Monilta unohtuu sellainen seikka, että julkisen sektorin työntekijöiltä ja virkamiehiltä mahdollisuus sopia henkilökohtaisista työehdoistaan puuttuu tyystin, jolloin työmarkkinajärjestöjen sopimat työehtosopimukset ja virkaehtosopimukset ovat ainoita lainsäätäjän ohittavia neuvottelupaikkoja. Palkat ja työehdot tulevat "taulukoista". Tämä merkitsee sitä, että ainakin näissä tapauksissa työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän mitätöiminen on yksiselitteinen sopimusvapauden heikennys.
(*) Tämä mahdollisuus on todellakin lähes aina vain teoreettinen. Niillä työntekijöillä, joilla on koulutuksen ja ammattitaidon kannalta hyvä työmarkkina-asema koko alallaan, pääsevät joka tapauksessa kaupittelemaan osaamistaan työehtosopimuksen raamia korkeammassa hintaluokassa. Matalapalkka-aloilla vastaavasti palkan huonontaminen työehtosopimuksen minimin alle johtaa usein suurempaan riippuvuuteen sosiaaliturvasta, erityisesti yleisestä asumistuesta, ja on epäedullista niin julkisen talouden kestävyyden kuin työhalukkuudenkin kannalta.