Helsingin Perussuomalaiset nuoret aikoo järjestää 12.11 feminismiä käsittelevän seminaarin. Seminaariin oli kutsuttu puhujia laajasti eri näkökulmia edustavista henkilöistä.
Yllättäen yksi vieraista, Vesa Linja-aho, julisti blogissaan boikotoivansa seminaaria siihen osallistuvan kirjailija Timo Hännikäisen takia. Linja-aho sai houkuteltua myös muut feminististä näkökulmaa edustavat boikottiinsa; osallistumisensa peruivat Vasemmistoliiton Silvia Modig ja Naisasialiitto Unionin Milla Pykkönen.
Timo Hännikäinen on tunteita herättävä henkilö, joka on nettikäyttäytymisellään niittänyt kyseenalaista mainetta. Hännikäinen on toimintansa vuoksi esittänyt julkisen anteeksipyynnön. Tapaus aiheutti Hännikäiselle myös kustannussopimuksen menetyksen.
Kuinka pitkään lyötyä on lyötävä?
Viime aikoina on yhä enemmän keskusteltu siitä, onko feminsmi ainoa näkökulma sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Onko tasa-arvo feminismiä, ja pitääkö feministisen yhteiskuntateorian väite valtaa käyttävästä patriarkaatista ja sille alisteisista naisista enää paikkaansa nyky-Suomessa? Mitä sukupuolittuneita vallankäytön muotoja jää feministisen teorian tarkastelun ulkopuolelle? Myös feministien keskeiset väitteet, kuten ”naisen euro”, on kyseenalaistettu.
Pääasiallisen kritiikin kohteena on feministisen tasa-arvokäsityksen kattavuus. Suomalainen sosiologi Henry Laasanen on huomauttanut, että myös naisten vallankäytön muodot tulee huomioida tasa-arvoa koskevassa keskustelussa ja yhteiskuntateoriassa. Laasanen on kiinnittänyt erityistä huomiota naisten seksuaaliseen valtaan. Laasanen tiivistää näkemyksensä kirjassaan Naisten seksuaalinen valta:
- ”Patriarkaatin hienous naisten kannalta piilee siinä, että patriarkaatissa miehet tekevät työn ja kilpailevat keskenään varallisuuden hankkimiseksi voidakseen tarjota sitä naisille. Patriarkaatin murruttua miehiltä saatu kaksoispalkka katoaisi ja pahimmassa tapauksessa naiset joutuisivat miesten nykyiseen asemaan - puolisoidensa elättäjiksi.”
On myös monia alueita, joilla miehet voidaan mieltää naista heikommaksi osapuoleksi. Miehet kuolevat naisia aiemmin, miehille sattuu enemmän työtapaturmia, avioerossa miesten on vaikea saada lasten huoltajuutta ja miehet ovat yliedustettuina asunnottomien ja vankien joukossa. Nämä eivät saa kuitenkaan samaa julkista huomiota kuin eliittinaisten ”ongelmat”, kuten pörssiyhtiöiden hallitusten miesvaltaisuus.
Pelkästä keskustelusta kieltäytyminen yhden osaanottajan läsnäoloon vedoten tuntuukin keinolta välttää aiheellista kritiikkiä. Vesa Linja-aho totesi blogissaan feminismin kritiikin olevan "yhteiskunnallisesti vahingollista." Tällaisessa asenneilmapiirissä on vaikea käydä rakentavaa keskustelua.
Helsingin PS-Nuoret ei kuitenkaan tiedotteensa mukaan luovuta. Tällä hetkellä seminaariin on allekirjoittaneen ja Hännikäisen lisäksi osallistumassa kansanedustaja Juho Eerola (ps). Feministejä, jotka uskaltavat haastaa kriittistä näkökulmaa edustavat osaanottajat, etsitään nyt avoimella haulla.