Suomen Keskustanuorten liittokokous alkaa huomenna Varsinais-Suomen Salossa. Paikalla on koko nuorkeskustalaisen liikkeen kenttäväki päättämässä liiton politiikasta ja henkilövalinnoista. Kokous huipentuu, ei enempää eikä vähempää, kuin liiton uuden puheenjohtajan valintaan ja kulttuuri- sekä maahanmuuttopoliittisten ohjelmien hyväksymiseen.
Liittokokous voi myös käyttää ylintä päätäntävaltaansa ja lausua koko liikkeen kantoja poliittisiin kysymyksiin. Tätä oikeutta liikkeen tulee käyttää vahvasti. Onhan liitollamme nyt pääministeripuolueen nuorisojärjestön asema ja mahdollisuus evästää ja vaatia ministereiltään toimia. Tulen esittämään seuraavan kannanoton hyväksymistä liittokokouksen kannanotoksi.
Perustulokokeilu vaatii rinnalleen uuden kevytyrittäjyyden muodon
Suomen Keskustanuoret pitää Sipilän hallituksen perustulokokeilua erinomaisena ensiaskeleena kohti kannustavaa ja toimeliaisuuteen rohkaisevaa sosiaaliturvajärjestelmää. Perustulo takaa kaiken työn kannattavuuden ja rohkaisee kansalaisia erityisesti pienimuotoiseen yrittäjyyteen. Nykyisin olemassa olevat jäykät yritysmuodot eivät kuitenkaan ole riittävän joustavia ja helppoja uuteen perustuloon pohjautuvaan järjestelmään. Siksi perustulokokeilun yhteydessä on kokeiltava uutta kevytyrittäjyyden muotoa.
Kevytyrityksen perustaminen tulee olla mahdollista yksinkertaisella ja helpolla ilmoituksella, sen kirjanpidoksi kelpaavat tiliotteet ja alkupääomaksi voi siirtää saamiaan perustulon maksueriä. Verot kerätään vasta, kun yrityksen varoja otetaan omaan käyttöön. Näin helppoon yrittämisen muotoon voi ryhtyä kuka tahansa. Kevytyrityksen toiminta voi olla esimerkiksi valokuvaamista, pihatöitä, graafista suunnittelua, nettikauppaa tai kesäkioskin pitämistä. Kasvaessaan yritys voitaisiin joustavasti muuttaa henkilöyhtiöksi tai toiminimeksi, josta voi syntyä työpaikka yrittäjälle ja ehkä muillekin.
Kevytyrittäjyys auttaa toteuttamaan perustulon tavoitteita ja parantaisi kokeilun onnistumismahdollisuuksia. Perustulon tavoite on kannustaa työntekoon ja yrittämiseen. Siksi myös yrityslainsäädäntöä on välttämätöntä muuttaa perustulokokeilua varten.