Kokoomuksen nuorten liitto eli Kokoomusnuoret on valitsemassa uutta puheenjohtajaa. Puheenjohtajavaalin ensimmäinen vaihe on pyörähtänyt käyntiin tänään maanantaina 26.10.2015, kun neuvoa-antava jäsenäänestys on käynnistynyt. Puheenjohtajavaalin mahdollinen toinen vaihe järjestetään Kokoomusnuorten liittokokouksessa Turussa 6.-8.11. Puheenjohtajaehdokkaina ovat Daniel Sazonov Helsingistä ja Janne Heikkinen Kempeleestä.
Monet tuntevat Kokoomusnuoret radikaaleina pidetyistä kannanotoistaan, ja Kokoomusnuoriin kohdistuneista kohuista. Varsinkin 2010-luvulla Kokoomusnuorista on tullut monien kohujen pesä. On ollut kaikenlaista aina lapsilisien poisto -ehdotuksista puheenjohtajiston plagiaatioepäilyihin. Viime vuosina Kokoomusnuorista on tullut melko libertaarejakin kannanottoja. Ymmärtääkseni joku jopa kirjoitti jonnekkin yksityistävänsä aivan kaiken, jos vain voisi. Tätä kaikkea useimmat Kokoomusnuoret kommentoivat varsin yksinkertaisesti: ”Olemme vain kaksi askelta emopuoluetta edellä.”
Kaksi askelta emopuoluetta edellä. Sehän se Kokoomusnuorten slogan onkin. Pieni yksityiskohta on, että Kokoomusnuoret ei ole tällä hetkellä emopuolueeseen nähden kahta askelta edellä, vaan pikemminkin yhden askeleen verran edellä, ja kymmenen askeleen verran oikealla. Useimmat pitävät mahdollisimman oikealla olemista Kokoomusnuorten vahvuutena. Itse kuitenkin uskon, että useimmat Kokoomuksesta kiinnostuneet oikeistolaishenkiset nuoret ovat samaa mieltä enemmänkin emopuolueen kantojen kanssa, kuin Kokoomusnuorten kantojen kanssa. Itse liityin Kokoomusnuoriin, koska olin kiinnostunut emopuolueesta, ja nuortenliittoon liittyminen tuntui luontevalta.
Nyt kuitenkin takaisin puheenjohtajaehdokkaiden pariin. Helsinkiläinen Daniel Sazonov on 22-vuotias oikeustieteiden ja tuotantotalouden ylioppilas. Sazonov on kampanjoinut #UusiKNL-sloganilla, ja sloganinsa mukaisesti esittänyt monia loistavia ideoita siitä, miten Kokoomusnuoria tulisi uudistaa. Hänellä on myös kokemusta valtakunnallisen nuorisojärjestön johdosta, sillä hän toimi vuonna 2013 Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtajana. Kempeleläinen Janne Heikkinen sen sijaan on 25-vuotias yhteiskuntatieteiden ylioppilas. Heikkinen on pitkän linjan Kokoomusnuori, joka valittiin Kempeleen kunnanvaltuustoon vuonna 2008 18-vuotiaana. Heikkinen toimii tällä hetkellä Kempeleen kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Heikkinen on sanonut pitävänsä Kokoomusnuorten linjan entisellään, jos hänestä tulee puheenjohtaja. Katsoessamme näiden kahden ehdokkaan vaalikonevastauksia vuoden 2015 eduskuntavaalikoneista, huomaamme, että Heikkinen on arvokysymyksissä huomattavasti Sazonovia konservatiivisempi. Sazonov onkin useaan kertaan kampanjansa aikana painottanut olevansa oikeistoliberaali.
Ehdokkaina siis ovat Helsinkiläinen 22-vuotias uudistaja, ja Kempeleläinen 25-vuotias vanhan hyvän säilyttäjä. Kysymys kuuluukin: ”Kumpi pystyy nostamaan Kokoomusnuorten imagon takaisin hyvälle tasolle, ja innostamaan entistäkin useampia oikeistohenkisiä nuoria mukaan toimintaan?” Kokoomusnuorten olisikin aika rekrytoida uusia kasvoja järjestöönsä, sillä nykyisten jäsenten vanhentuessa järjestön jäsenmäärä pienenee huomattavasti, mikäli emme saa uusia ihmisiä mukaan toimintaan. Itse nuorena (16-vuotiaana) näen, että nuorison järjestövalintaan vaikuttaa pääasiassa nuorisojärjestön linja ja ulostulot, mutta myös jossain määrin liiton puheenjohtajan olemus. Daniel Sazonov on rakentanut itsestään kuvaa mahdollisimman tavallisena nuorena opiskelijana, joka on kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Janne Heikkinen sen sijaan on rakentanut itsestään kuvan kravattimiehenä, jolla on paljon ansioita. Itse sanoisin, että nuorten on helpompi tämän perusteella samaistua Sazonoviin. Totta kai tästäkin asiasta voi olla montaa mieltä.
Uskon, että mitä liberaalimpi linja Kokoomusnuorten linja on, sitä positiivisempi kuva nuorilla on Kokoomusnuorista. Totta kai, konservatiivisempia mielipiteitä täytyy myös sallia. Kokoomuksen suurin vahvuushan on yhteiset arvot, mutta eriävät mielipiteet. Väitteeni nuorten enemmistön liberaaliudesta juontaa juurensa kevään 2015 nuorisovaaleihin, joissa Kokoomus (siis emopuolue) oli suurin puolue, Keskusta toiseksi suurin, ja Vihreät kolmanneksi suurin. Jos tämä ei kerro nuorten arvoista jotain, niin mikä sitten?
Kokoomusnuorten ei pidä vetää omaa linjaansa liian oikealle emopuolueesta, sillä se luo nuorille epävarmuutta, ja antaa yleisesti hajanaisen kuvan puolueesta. Yksinkertaisesti pitää olla yhtä oikealla, kuin emopuolue, mutta silti tuoda esiin emopuolueen harjoittaman politiikan epäkohtia. Esimerkiksi, kun hallitus julkaisi koulutusleikkaus-suunnitelmansa, Kokoomusnuoret olisi voinut ottaa hieman kielteisemmän kannan koulutusleikkauksiin. Tämä olisi luonut nuorille erittäin positiivisen kuvan Kokoomusnuorista. Tällaisen toiminnan sijaan, joku tai jotkut vaativat Kokoomusnuorissa, että hallituksen on leikattava vieläkin enemmän, vaikka leikkaukset tuskin tuntuvat kenestäkään hyvältä.
Kokoomusnuorissa on myös viime vuosina viljelty niin sanottua porvari-brändiä. Vaikka historiallisesti porvari tarkoittaakin käsityöläisyrittäjää, ja nykysellä poliittisella kentällä oikeistolaista tai keskustalaista, porvari-brändin viljeleminen on karmea virhe. Nykymaailmassa porvari on ennen kaikkea nuorison suussa synonyymi rikkaalle ja hyväosaiselle. En ole ikinä mieltänyt Kokoomusta rikkaiden ja hyväosaisten puolueeksi, enkä usko, että kovin moni muukaan Kokoomuslainen on. Siksi on mielestäni häpeä, että Kokoomusnuorissa viljellään sanaa porvari, joka on lähes kirosana nykymaailmassa.
Kansallinen Kokoomus on aina painottanut olevansa tulevaisuuteen katsova uudistuspuolue. Nyt Kokoomusnuorilla on paikka näyttää, että kykenevätkö he valitsemaan puheenjohtajakseen Daniel Sazonovin, ja tämän myötä uudistamaan itseään, vai valitsevatko he puheenjohtajakseen Janne Heikkisen, joka ei erityisemmin ole liittoa uudistamassa.