2013 alkuvuodesta jouduin yllättäen tutustumaan Kontiolahden kunnan hallintomenettelytapoihin. Mieleeni nousi 1960- ja 1970-luvun vaiheilta tuntemani ns. pienen “miesporukan” otteet yli puoluerajojen, joilla hallittiin kunnan kaikkia päätöksiä. Nyt kuitenkin meno oli hurjempaa. Se on kuin villissä lännessä. Minkäänlainen lainsäädäntö ja kunnallishallinnon perustana oleva kunnan jäsenten (Kataisen hallitus: kunnan asukkaiden) oikeus avoimeen vuorovaikutukseen, johon perustuisivat kunnan kehittäminen ja kaavoitusmenettelyt, ei tuntunut pelaavan hallintoportaissa.
Kunnan suvereniteetti on Kontiolahdessa käsitetty niin, että vain pikkuporukka voi päättää asioista ilman että edes lautakuntien ja valtuuston jäsenet saisivat päätettäväksi annettujen ehdotusten taustat ja vaikutukset tarpeellisessa laajuudessa esitettyinä päätösten tekemiseksi. Puhumattakaan että kunnan muut jäsenet voisivat saada ennakkoon tietoa mm. kaavoituksesta ja suurista kunnan hankkeista, kuten lainsäädäntö edellyttää.
Suomessa on hyvä lainsäädäntö, joka kattaa lähes täydellisesti kaikki mahdolliset asiat. Mutta lainsäädännöllä ei näytä olevan merkitystä, koska jo ennen lakien voimaantuloa puoluepolitiikalla vesitetään lainsäädäntö kun tehdään asetuksia, toimintaohjeita ja “paimenkirjeitä” mm. kunnallishallinnon toteuttamiseksi. Ei siis oteta huomioon että kuntalaiset muodostavat kunnan kulloinkin kyseisellä alueella. Kunta on kunnan jäsenten yhteistalous. Kunnan jäsenten vastuulla toimii kunnan talous eli kuntalaisten varoilla ja heidän lukuunsa otetuilla lainarahoilla hoidetaan kaikki kunnan asiat.
Kunnan suvereniteetti tarkoittaa että kunnan jäsenillä on avoin vaikutusvalta ja luottamusmiehet pitävät huolen siitä, että kunnan jäsenet saavat tietää mitä kunnassa tapahtuu. Suuremmista asioista tulisi aina lain mukaan tiedottaa ennakkoon. Kontiolahdessa tämä vaan ei valitettavasti pelaa.
Paikallinen valvova elin ELY-keskus (elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus) on lähinnä kumileimasin ja kuuluu pikkupiirien lähinnä miesten muodostamaan etupiiriporukkaan. On nurinkurista, että kansalaiset saavat ottaa kantaa asioihin vasta hallintomenettelyjen kautta. Jos ja kun kunnassa olisi avoin vuorovaikutussuhde kuntalaisten kanssa ,vältyttäisiin nähdäkseni lähes kaikilta hallintomenettelytoimilta.
Tutustu Kontiolahden kunnallispolitiikkaan: http://www.aunemanttari-hamina.fi/2015.html