Vanhusten osuus väestöstämme kasvaa koko ajan huimaa vauhtia. Samalla lisääntyy muistisairaiden osuus.
Keskustelua on herättänyt Jari Pirhosen väitöstutkimus, jonka mukaan pitkäaikaishoidossa olevat vanhukset eivät saa yksilöllistä ja laadukasta hoitoa. Osa senioreista varmasti voi erinomaisesti, mutta on paljon ylikuormittuneita yksikköjä, joissa perushoito pääosin onnistuu, mutta kiireen vuoksi ei ehditä tehdä kuin välttämätön. Ei ole aikaa olla läsnä, kuunnella, koskettaa. Tämä aiheuttaa hoitohenkilökunnassa riittämättömyyden ja epäonnistumisen tunteita.
Hälyttävää on, että 30-60% pitkäaikaishoidossa olevista vanhuksista kärsii aliravitsemuksesta. Syöminen on ikäihmisellä usein hidasta ja hoitajilla ei ole riittävästi aikaa syöttämiseen. Syömisen vaikeutta usein lisää myös suun huono kunto, esim. ientulehdusta esiintyy 73%:lla yli 65-vuotiaista.
Hoitajamiehityksen tavoite on ollut 0.5 eli 1 hoitaja 2 potilasta kohden. Tämä tavoite ei ole toteutunut tälläkään hetkellä. Ja nyt hallitus kaavailee hoitajamiehityksen keventämistä! Tämä esitys tuleekin torjua.
Vanhukset ovat rakentaneet yhteiskuntaamme. Jokainen heistä on oikeutettu inhimilliseen hoitoon. Ja on hyvä muistaa, että me nuoremmatkin olemme aikanaan vanhuspalvelujen piirissä, ainakin jos elonpäiviä suodaan.