Hamppupuolue r.y.:n säännöt
1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on suomeksi Hamppupuolue r.y., ruotsiksi Hampa Partiet r.f., pohjoissaameksi Hamppubellodat r.o. ja englanniksi Hemp Party r.a. ja sen kotipaikka on Joensuu, toimialueena koko Suomi.
Hamppupuolueen kieliä ovat suomi, ruotsi, pohjoissaame ja englanti, ilmoitus- ja pöytäkirjakielenä on suomi.
Yhdistystä sanotaan näissä säännöissä Hamppupuolueeksi.
2 § Tarkoitus ja toiminnan laatu
Hamppupuolueen tarkoitus on muuttaa Suomen lakia poliittisin keinoin.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi Hamppupuolue osallistuu eduskuntavaaleihin jokaisesta vaalipiiristä yhdellä ehdokkaalla ja näiden ehdokkaiden valinnasta päättää Hamppupuolueen kaikki jäsenet yksimielisesti. Sen lisäksi Hamppupuolue osallistuu mahdollisuuksien mukaan presidentinvaaleihin, johon ehdokas valitaan yksimielisesti kaikkien jäsenten keskuudesta ja kaikkien jäsenten toimesta. Hamppupuolue osallistuu myös europarlamenttivaaleihin yhdellä jäsenellä, joka valitaan Hamppupuolueessa yksimielisesti kaikkien jäsenten toimesta.
Toimintansa tukemiseksi Hamppupuolue ei kerää rahaa mistään, eikä ota lahjoituksia vastaan, vaan jokainen jäsen ottaa vastuun omasta taloudestaan toimien yksityisenä ihmisenä. Hamppupuolueella ei ole missään pankissa tilinumeroa. Jos joku ihminen tai taho haluaa tukea Hamppupuoluetta, toimivat nämä yksityisesti ja irrallaan Hamppupuolueesta, eikä Hamppupuolue näin ollen ota mitään tukea itselleen. Kuka tahansa yksittäinen ihminen tai taho saa auttaa Hamppupuoluetta pääsemään päätavoitteeseensa tekemällä yksityisesti asioita ja ottamalla niistä henkilökohtaisesti vastuun. Hamppupuolue ei tule hyväksymään tai kieltämään kenenkään yksittäisen ihmisen tai tahon toimia missään asiassa. Näin Hamppupuolue irtisanoutuu kaikista muista toiminnoista, paitsi sen virallisista toimista, jotka puheenjohtaja on nimenkirjoitusoikeudellaan hyväksynyt.
3 § Jäsenet
Jäseneksi voi hakea luonnollinen ihminen, joka on Suomen kansalainen tai ulkomaalainen, jolla on kotipaikka Suomessa.
Jäsen ei saa kuulua muuhun puolueeseen.
Jäsen ei saa olla poliisi tai muu valtion viranomainen tai sen virkamies.
Jäseneksi kelpaa hakija, joka osoittaa olevansa jäsenyyden arvoinen ja hän hyväksyy ja ymmärtää Hamppupuolueen säännöt, strategian, puolueohjelman ja puolueohjelmassa olevan päätavoitteen. Jäsenet hyväksyy Hamppupuolueen puheenjohtaja henkilökohtaisesti hakijan itsensä kanssa. Tämä lisää luottamusta jäseniin ja heidän välilleen.
Jäsenmäärä Hamppupuolueessa on maximissaan 300 ihmistä. Kussakin vaalipiirissä on maximikiintiö jäseniä kohti. Maximikiintiöt kussakin vaalipiirissä ovat seuraavat:
Helsinki: 30
Uusimaa: 30
Varsinais-Suomi: 30
Savo-Karjala: 30
Satakunta: 20
Ahvenanmaa: 20
Häme: 20
Pirkanmaa: 20
Kaakkois-Suomi: 20
Vaasa: 20
Keski-Suomi: 20
Oulu: 20
Lappi: 20
Jäsenmaksua ei peritä koskaan.
Jäsenen mediakommentointi: Kun jäsen edustaa ja kommentoi eri medioissa Hamppupuolueen päätavoitetta, on hänellä koko puolueen tuki ja myöntymys. Muissa asioissa jäsen edustaa ainoastaan omia henkilökohtaisia näkemyksiään ja ottaa omista kommenteistaan ja tekemisistään yksinään täyden vastuun. Hamppupuolueen jäsenen on hyvä käyttää kaikkialla positiivista kielenkäyttöä. Tämä tarkoittaa sitä, että hyviä asioita korostetaan itsessä ja omassa Hamppupuolueessa, sekä toisissa ihmisissä ja muissa puolueissa, koska Hamppupuolueen jäsen ymmärtää, että positiivisuus lisää positiivisuutta.
Mikäli jokin jäsen valitaan kansanedustajaehdokkaaksi, presidenttiehdokkaaksi tai europarlamenttiehdokkaaksi vaaleihin, on hänen ymmärrettävä, että hän edustaa Hamppupuolueen päätavoitetta, jota myös jokainen häntä äänestävä ihminen kannattaa. Tärkein asia, jota virkaansa valittu jäsen ajaa on Hamppupuolueen puolueohjelmassa oleva päätavoite.
Mikäli Suomen kansa valitsee Hamppupuolueen jäsenen tasavallan presidentiksi, on Hamppupuoleen suositus ja toive, että hänen ensimmäisenä prioriteettinaan on ohjeistaa eduskuntaa toteuttamaan Hamppupuolueen päätavoite, vaikka häntä presidenttinä ei enää koske Hamppupuolueen säännöt, eikä puolueohjelma.
Mikäli jäsen valitaan kansanedustajaksi, on hänen päämääränsä saada Hamppupuolueen päätavoite toteutetuksi. Tämä helpottaa hänen tehtäväänsä eduskunnassa. Hamppupuolueen kansanedustajan on hyvä ymmärtää, että on siellä toteuttamassa kansalta saatua mandaattia päätavoitteen saavuttamiseksi. Hänen tulee toteuttaa tätä mandaattiaan äänestyksissä, jotka edesauttavat päätavoitteen saavuttamisessa. Päätavoitteen saavuttamiseen kansalta saadussa mandaatissa vallitsee 100% yksimielisyys.
Mikäli jäsen valitaan Euroopan parlamenttiin edustajaksi, on hänen tehtävänsä edistää Hamppupuolueen päätavoitetta Suomen, Euroopan ja koko maapallon tasolla ja tuoda tätä jokaisen ihmisen tietoisuuteen parhaalla mahdollisella tavalla. Euroopan parlamentissa olevissa äänestyksissä hän toimii samaan tapaan, kuin olisi Suomen eduskuntatehtävässä.
Kun Hamppupuolueen päätavoite on saavutettu, tullaan Hamppupuolue lakkauttamaan, jolloin jäsenellä, joka on kansanedustaja tai europarlamentaarikko, on mahdollisuus joko loikata johonkin toiseen puolueeseen, jäädä edustamaan sitoutumattomana tai luopua edustustehtävistä kokonaan.
Jäsen voi irtisanoutua milloin vain Hamppupuolueesta ilmoittamalla tästä henkilökohtaisesti puheenjohtajalle.
Jäsenen voi irtisanoa, jos hän rikkoo sääntöjä tai on haitaksi Hamppupuolueen päätavoitteelle jollain tavalla tai hän riistää joltain toiselta ihmiseltä hänen yksilönvapauttaan. Irtisanomisesta päättää puheenjohtaja.
Kunniajäsenyys: Kunniajäsen on henkilö, joka ei ole virallinen Hamppupuolueen jäsen ja häntä eivät näin ollen koske Hamppupuolueen säännöt. Hamppupuolueen kunniajäsen ottaa kunnian omista tekemisistään ja kantaa niistä itse vastuun. Kunniajäsenyyttä ei haeta, se ymmärretään.
4 § Hallitus
Hamppupuolueen hallituksen muodostaa puheenjohtaja Seppo Rautavirta, sekä kaikki perustajajäsenet _____________________, jotka toimivat varapuheenjohtajina. Hallitus on toistaiseksi voimassa. Hamppupuolueessa ei ole sihteeriä, eikä taloudenhoitajaa.
Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan vaihdoksista Hamppupuolueen jäsenten välillä päättää hallitus yksimielisesti. Hallituksen jäseneksi pääsee koko Hamppupuolueen yksimielisellä hyväksynnällä.
Hamppupuolueen jäsenistä pidetään yhdistyslain mukaista jäsenluetteloa, jossa on jäsenen täydellinen nimi ja kotipaikka. Jäsenluetteloa pitää hallussaan puheenjohtaja. Jäsenluettelon tietoja ei luovuteta kenellekään. Kunniajäsenistä ei pidetä mitään luetteloa.
5 § Kokoukset
Hamppupuolue ei järjestä virallisia kokouksia. Jokainen jäsen on vapaa järjestämään omatoimisesti epävirallisia kokouksia milloin vain ja missä vain.
6 § Nimenkirjoitusoikeus
Nimenkirjoitusoikeus on puheenjohtajalla.
7 § Sääntömuutokset
Jos on tarvetta muuttaa sääntöjä, niin niistä sopii ja päättää hallitus yksimielisesti.
Ainoa sääntömuutos, jonka puheenjohtaja voi tehdä yksin on muuttaa “rekisteröity yhdistys”-nimike ja “r.y.”-lyhenne “rekisteröity puolue”-nimikkeeksi ja “r.p.”-lyhenteeksi, sekä näissä säännöissä muilla kielillä olevat vastaavat lyhenteet, kun se tulee mahdolliseksi. Silloin myös poistuu tämä 7 § 2 momentti.
8 § Yhdistyksen lakkauttaminen
Hamppupuolue lakkautetaan sen jälkeen, kun se on saavuttanut puolueohjelman päätavoitteen.
Paikkakunta Päivämäärä
Hamppupuolueen hallituksen allekirjoitukset:
Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja Varapuheenjohtaja
Seppo Rautavirta