Britannian pääministeri David Cameron on esittänyt vaatimuksensa EU:n uudistamiseksi.
Ennen voittamiaan parlamenttivaaleja Cameron lupasi EU-epäilijöitä miellyttääkseen järjestää kansanäänestyksen maansa EU-jäsenyyden jatkosta, mikäli konserviitivit voittavat ja hän tulee uudelleenvalituksi.
Kansanäänestys on määrä järjestää vuoden 2017 loppuun mennessä. Joidenkin EU:n yhdentymistä tarkkailevien arvion mukaan Britannian EU-ero ”Brexit” tarkoittaisi vääjäämättä myös EU:n hajoamista – ainakin sellaisena kuin sen tunnemme.
Cameron on ilmoittanut, että ennen kansanäänestyksen järjestämistä, brittihallitus pyrkii kuitenkin uudistamaan unionia vastaamaan paremmin brittien etuja.
Hänen mukaansa unionilla on neljä ongelmaa, joista kolme hän on esittänyt jo aiemmin: Euroalueen ongelmat, Euroopan kilpailukyvyn kriisi sekä demokratiakuilu EU:n ja sen kansalaisten välillä, mikä ilmenee demokraattisen vastuun puutteena. Nyt hän lisäsi näihin laajamittaisen vapaan liikkuvuuden hyväksikäytön Euroopassa.
Brittipääministeri vaatii
- Britannialle ja muille euroalueen ulkopuolisille jäsenvaltioille takeet yhtäläisestä pääsystä EU:n sisämarkkinoille
- unionia keskittymään kilpailukyvyn tehostamiseen asettamalla tavoitteen kilpailukykyä rasittavan sääntelyn vähentämiselle
- Britannialle takeita erivapaudesta jättäytyä unionin perusperiaatteen edellyttämän tiiviimmän yhdentymisen ulkopuolelle ja jäsenmaiden kansallisten parlamenttien aseman vahvistamista
- Britanniaan tulevien maahanmuuttajien oikeuksien rajoittamista esimerkiksi neljäksi vuodeksi ennen kuin näille myönnetään pääsy ansiotyön etuihin, kuten verohelpotuksiin ja sosiaalietuuksiin
Näiden lisäksi Cameron vaatii rajoituksia EU:n päätöksentekoon. Hän esittää määrävähemmistösäädöksiä, joiden avulla voi torjua aloitteita, jos ryhmä EU-valtioita on tietyissä asioissa samaa mieltä. Tämä tarkoittaisi rajoitettua veto-oikeutta.
Pääministeri uhkasi unionia ja sen jäsenmaita varottamalla, että hän on valmis kannattamaan maansa eroa EU:sta, elleivät uudistukset toteudu onnistuneesti.
Cameron vaati neuvottelujen aloittamista kansainvälisoikeudellisesti sitovasta valtiosopimuksesta EU:n kanssa mahdollismman pian. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan keskustelut voidaan aloittaa EU huippukokouksessa jo ensi viikolla.
Voiko EU taipua brittipääministerin vaatimuksiin? Mitä erivapauksien salliminen tarkoittaisi muille jäsenvaltioille ja EU:lle kokonaisuutena? Mikä ylipäätään pitää Britanniaa EU:n jäsenenä? Hajoaako EU, jos Britannia kuitenkin eroaa siitä?
Petteri Hiienkoski
Lähteet:
Cameron puhui EU:n uudistamisesta – maalaili veto-oikeutta (MTV Julkaistu 10.11.2015 12:14)
David Cameron: EU reform is 'mission possible' (BBC)