Vasemmistoliiton Hämeen piiri kokoontui eilen Lahdessa. Kokouksen alussa pidettiin lyhyt hiljainen hetki Ranskan tapahtumien uhreille.
Lahtelainen Matti Hietala piti tilaisuudessa puheenvuoron miesten oikeuksista ja minun on pakko myöntää, että olen itsekin huolissani samasta aiheesta. Olen joutunut pariin tiukkaan keskusteluunkin aiheesta.
Mielestäni tämä on yksi näkökulma, joka on otettava mukaan keskusteluun, jos halutaan toimia (Tuomiojan linjan mukaisesti) ja pureutua terrorismin ongelman ytimeen.
"Aamu-tv:n aihe muuttui Pariisin iskujen vuoksi. Kyse ei kuitenkaan ole vain Pariisista, Ranskasta tai Euroopasta vaan siitä että kasvavan ja peruuttamattoman keskinäisen riippuvuuden maailmassa kukaan ei ole sivullinen. Eilen Beirut, tänään Pariisi. Terrorismia voidaan estää vain mahdollisimman laajalla maailmanlaajuisella yhteistyöllä. Tarvitaan toki tehokasta poliisia ja tiukkoja turvatoimia, mutta tämä "sota" voitetaan vain kuivattamalla kaikenlaisen väkivaltaisen ekstremismin kasvualusta."
-Erkki Tuomioja
Nykyinen tilanne ruokkii ääri-ideologioita ja ne synnyttävät vahvoja vastareaktioita. Euroopassa kytee jo ihan omastakin takaa, joten kipukynnys on valmiiksi matalalla ulkopuolelta tuleville "uhille". Eurooppaa vaivaa massatyöttömyys (erityisesti nuorten) ja tulevaisuuden näköalattomuus. Meidän omat päättäjät ovat puheillaan ajaneet meihin kriisitietoisuutta, joka luo epävarmuutta. Esim. Suomessa, Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa toteutettu politiikka ovat konkretisoineet näitä pelkoja ja epävarmuus tulevaisuudesta on saanut ihmiset reagoimaan.
Itse päivän aiheeseen. Miksi näköalattomuus ja erityisesti nuorten miesten näköalattomuus ja syrjäytyminen aiheuttavat radikalisoitumista? En tiedä vastausta, mutta uskon, että se liittyy pitkälti sosiaaliseen kulttuuriin, joka muuttuu hitaasti. Meillä Suomessa tasa-arvo on jo nuorten osalla sen verran syvempää, että ilmiö ei täällä toteudu yhtä selvästi, kuin osassa muita kulttuureja. Monessa kulttuurissa miehen tehtävä on vieläkin olla perheen pää ja talouden turvaaja (ja niin on myös monessa suomalaisessa perheessä). Työttömyys, taloudellinen epävarmuus ja tulevaisuuden näköalattomuus vievät monelta mahdollisuuden elää "kunniallista" elämää, jossa voi kokea itsensä arvokkaaksi. Väitän, että myös parisuhdemarkkinat toimivat suurimmassa osassa maailmaa vieläkin siten, että puolison tulot ja sosiaalinen status eivät ole miehelle yhtä merkittäviä asioita, kuin ne ovat naisille.
Näyttäisi siltä, että lähi-itä ja nyt myös eurooppa istuvat vaarallisen ruutitynnyrin päällä, joka voi räjähtää laajaksi väkivallan aalloksi. Nykyinen politiikka näyttäisi lisäksi syventävän tätä kehitystä ja pidän sitä erittäin vastuuttomana ja vaarallisena suuntana.
Putin toteaa RT:n haastattelussa, että Syyrian terroristiryhmät ovat palkkasotilaita. Enkä epäile asiaa yhtään. Voiko näköalattomuus ja voimattomuus lähi-itää repivissä kriiseissä ajaa nuoret ääriliikkeisiin ja palkkasotilaiksi? Varmasti, jos se on ainoita mahdollisuuksia hankkia toimeentulo, kuulua "joukkoon" ja ympäristö lisäksi tukee radikalisoitumista.
Suurin osa pakolaisista on tulossa tänne paremman tulevaisuuden toivossa, tarkoittaa se sitten turvallisuutta, toimeentuloa tai vapautta. Ikävää, että se positiivinen näköala on viety myös meiltä, joten ilmapiirin kiristyminen ja vieraan näkeminen uhkana on varsin luonnollista. Nyt on pelkona, että tämä vastakkainasettelu radikalisoi molempia osapuolia (ja näin on selvästi jo tapahtunut).
Oireisiin voidaan puuttua laittamalla rajat kiinni, seulomalla tulijat tarkemmin tai tuhoamalla ISIS, mutta jos itse oireiden syihin ei puututa, niin samat ongelmat tulevat hyvin todennäköisesti nousemaan esille uudestaan. Oikeastaan tuo johdanto voi olla hieman harhaanjohtava, koska ei kysymyksessä ole suoranainen tasa-arvokysymys. Ennemmin havainto. Nuorten miesten kohdalla massatyöttömyys ja elämän näköalattomuus, ovat hyvin todennäköisesti merkittäviä syitä, siihen miksi yksilö radikalisoituu. Vai luuletteko, että keskiluokkainen perheenisä lähtisi Pariisilaiseen yökerhoon ammuskelemaan Kalashnikovilla (neitsyiden toivossa kenties)? Ongelmien juuret ovat hyvin yksinkertaisia ja luonnollisia. Ne ovat korjattavissa (poikkeuksena toki muuten vain häiriintyneet) taloudellista tasa-arvoa parantamalla, työllisyys- ja koulutuspolitiikalla. Ihmisille pitää antaa mahdollisuus arvokkaaseen ihmisyyteen. Ei nämä paljoa sen monimutkaisempia asioita ole. Hulluja kyllä löytyy, mutta ei järjissään ja asiat kunnossa oleva ihminen kovin helposti ryhdy itsemurhapommittajaksi.
Erkki Tuomiojan linjaa mukaillen, työ ja terve itsekunnioitus, ovat parasta radikalisoitumisen estämistä. Näköalattomuus ja epäoikeudenmukaisuus ovat sen katalyytteja.