Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Hallitus kantaa riskit: Sijoittajille keino tasata sijoitustappioitaan

$
0
0

Hallitus on päättänyt runtata lävitse ohjelmastaan löytyvän omaisuuden luovutustappion verovähennyskelpoisuuden laajennuksen. Ensi vuodesta alkaen sijoittaja pystyy tasaamaan sijoitustappioitaan verotuksessa nykyistä laajemmin vähennyskelpoiseksi myös muiden pääomatulojen kautta. Sijoitustappioita voidaan tasata esimerkiksi sijoitusasunnon vuokrista saaduista tuloista. 

Tällä hetkellä osaketappiot ovat vähennyskelpoisia vain vastaavasti osakkeiden myyntivoitoista. Pääministeri Sipilän alkuperäisenä ajatuksena oli, että raha saadaan töihin ja suomalaiset sijoittamaan rohkeammin pankkitileillään makaavia miljardejaan.

Pienentämällä sijoittajan riskiä, sijoittamisesta tulee kannustavampaa, toteaa neuvotteleva virkamies Timo Annala valtiovarainministeriöstä.

Samalla siitä tulee myös kannattavampaa. Osakesäästäjien keskusliitossa ollaan syystäkin innoissaan. Verouudistusta kiitellään ahkerasti, sillä aikaisemmin osakkeista syntyneet tappiot ovat voineet jäädä vuosiksi roikkumaan, mikäli muut osakkeet eivät ole tuottaneet voittoa. Jos sijoittajien määrä tämän avulla lisääntyy, niin varmasti verotulojakin alkaa kertyä enemmän. 

Veronmaksajien keskusliitto puolestaan näkee hyvänä sen, että eri sijoitusmuotojen verokohtelusta tulee tasapuolisempaa. Valtiovarainvaliokunnan tekemien pohdintojen mukaan verouudistus tulisi vähentämää pääomatulojen verotuottoa noin 20 miljoonalla eurolla vuodessa.

Esitys on saanut myös kritiikkiä osakseen, ja esimerkiksi SDP:n edustajat pelkäävät, että vaikutus tulee suosimaan velkaa ja spekulatiivista sijoitustoimintaa, jonka kasvu johti Yhdysvalloissa vuoden 2008 rahoituskriisiin.  Spekulatiivinen sijoittaminen on muutenkin lisääntynyt globaalilla tasolla räjähdysmäisesti, samalla kun sijoitukset reaalitalouteen ovat puolestaan vähentyneet.

SDP:n mukaan verouudistus tukee myös yritysten ylisuurta osingonjakoa ja pelkää, että uudistuksen vaikutukset voivat olla jopa markkinakäyttäytymistä vinouttavia.

Kyseessä lienee suurin yksittäinen verouudistus sitten vuoden 1992, jolloin eduskunnassa äänestettiin pääomatulojen verouudistuksesta, jonka myötä ansiotulojen ja pääomatulojen verotus eriytettiin toisistaan. Tämä johti siihen, että ansiotulojen verotus jatkui kireänä, kun taas pääomatulojen verokanta muuttui yhdeksi EU-maiden alhaisimmista.

Ensi vuodesta lähtien julkinen valta kantaa riskit sijoittajan puolesta.

Tietysti aivan jokaistahan tämä ei tule koskemaan. Yhä useampi suomalainen nimittäin elää suoraan kädestä suuhun, eikä sivuun laitettavaa juurikaan jää. Suomessa on laskettu olevan jo yli 700 000 pienituloista henkilöä. Pohdinkin, että saisikohan Lotolle ja Pajatsolle samanlaisen käytännön, kun eivätkö nekin ole vähän niin kuin perusmeikäläisten sijoittamista ja riskinottoa.

 

Lähde: Yle Uutiset

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles