Miten jaksavat Venäjän kansantalouden varannot?
*
Kertaava pikakelaus 2014:
Pohdintaa siitä, minne ”Venäjän raha katoaa”?
Kauppalehti 3.4.2014; http://www.kauppalehti.fi/uutiset/venajan-valuuttapako-voi-paatya-tallelokeroihin/3ntjbuU5
Venäjän "valuuttapako" voi päätyä tallelokeroihin
Venäjän valuuttapako ei näy sijoituksina lännessä, East Officen Raimo Valo sanoo.
Venäjällä on alkamassa protektionismin ja eristäytymisen aika, sanoo suomalaisasiantuntija.
Venäjän talousvaikuttajat ovat viime aikoina toistuvasti esittäneet, että Venäjän pitää ryhtyä luomaan omaa, ruplaan perustuvaa talousjärjestelmää ja vähentää dollari- ja eurosidonnaisuutta myös ulkomaankaupassaan.
Viimeksi tänään Venäjän pankkiyhdistyksen vuosittaisessa kokouksessa Venäjän suurimpiin kuuluvan VTB-pankin johtajan Andrei Kostin sanoi, että Venäjän ja venäläisten yritysten on syytä siirtyä pelkkien ruplien käyttöön lähinaapureiden lisäksi myös länsimaiden ja Kiinan kanssa käytävässä kaupassa.
Ulkomaankaupassa siis luovuttaisiin esimerkiksi euroihin ja dollareihin sidotuista sopimuksista.
Venäjä haluaa eristäytymällä vähentää länsimaiden mahdollisuuksia vaikuttaa Venäjän talouteen esimerkiksi uusilla pakotteilla. Venäjällä on jo uhottu, että runsaiden raaka-aineidensa ansiosta se voisi alkaa vaatia myös ulkomaisia kauppakumppanieta suostumaan asettamiinsa kaupankäynnin ehtoihin.
East Officen toimitusjohtajan Raimo Valon mukaan kyse on vastakeinosta pakotteisiin, joita ei ole vielä edes nähty.
”Tästä tulee tietynlainen protektionismin ja eristäytymisen aika, mihin Venäjä on tottunut. Venäjällä pelätään, että länsimaat puuttuvat heidän asioihinsa”, Valo sanoo.
Venäjä pyrkii myös hillitsemään valuuttapakoa. Venäjän talousministeriö arvioi, että tammi-maaliskuussa Venäjältä olisi paennut 70 miljardin dollarin edestä pääomaa.
Valon mukaan on epäilemättä totta, että suuri määrä rahaa on siirtynyt järjestelmän ulkopuolelle. Hänen mielestään ei kuitenkaan ole aivan selvää, onko valuutta kuitenkaan varsinaisesti paennut Venäjältä ulkomaille sijoituksina ja investointeina, kuten yleensä arvellaan.
”Se voi Venäjällä tarkoittaa, ja tiedän tarkoittavankin sitä, että ihmiset ovat ostaneet dollareita talletustileillä olevilla varoilla ja pistäneet ne esimerkiksi tallelokeroon tai kassakaappiin”, Valo sanoo
Jos 70 miljardia dollaria pääomaa on kadoksissa, Valon mukaan on hyvä kysymys, mihin rahat ovat menneet.
”Missään ei näy, että se olisi sijoitettu eurooppalaisiin osakkeisiin, kiinteistöihin, kultaan tai oikeastaan mihinkään”, Valo sanoo.
*
Kauppalehti 14.3.2014; http://www.kauppalehti.fi/uutiset/arvio-venajasta-kasvu-nolla--valuuttapako-kiihtyy/SafnAX9k
Arvio Venäjästä: Kasvu nolla, valuuttapako kiihtyy
Aleksei Kudrin uskoo Venäjän kasvun jäävän nollille. Kuvassa valuutanvaihtopiste Moskovassa.
Venäjän entinen finanssiministeri Aleksei Kudrin uskoo, että Ukrainan kriisin ja länsimaiden pakotteiden seurauksena Venäjältä voi virrata 50 miljardia dollaria pääomaa ulos joka kvartaalilla.
Lisäksi Venäjän talouskasvu voi kriisin takia jäädä tänä vuonna (siis 2014) nollille, Kudrin uskoo.
*
YLE 26.10.2014; http://yle.fi/uutiset/venaja_yrittaa_tukkia_valuuttapakoa_lakimuutoksella__ulkomaisista_yrityksista_maksettava_veroa_venajalle/7552173
Venäjä yrittää tukkia valuuttapakoa lakimuutoksella – ulkomaisista yrityksistä maksettava veroa Venäjälle
Venäjän valtio yrittää laajentaa verotusoikeutta kansalaistensa ulkomaisiin omistuksiin.
Venäjän johto yrittää saada maan verotulot kasvuun ja samalla estää rahan karkaaminen ulkomaisiin veroparatiiseihin.
Saksalaisen Zeit-lehden mukaan Venäjän hallitus on hyväksynyt lakiesityksen, jonka mukaan henkilön on maksettava veronsa Venäjälle, jos hän omistaa ulkomailla päämajaansa pitävästä yrityksestä vähintään 25 prosenttia.
Jos venäläiset yritykset tai yksityishenkilöt omistavat yhdessä ulkomaisesta yrityksestä yli 50 prosenttia, verovelvollisuus astuu voimaan niille, jotka omistavat yrityksestä vähintään kymmenesosan.
Lakiesitys tarvitsee vielä maan parlamentin hyväksynnän, mutta se todennäköisesti saadaan ilman suurempia vastaväitteitä. Presidentti Vladimir Putin on valmistellut lakimuutosta jo kaksi vuotta.
Zeit-lehden mukaan Venäjällä on jo kauan tunnettu ärtymystä siitä, että maan varakas väestö siirtää rahojaan ulkomaille, mutta käyttää silti Venäjän valtion palveluita. Erityishuomion kohde on veroparatiisina pidetty Kypros, jonne on muuttanut asumaan noin 50 000 venäläistä.
Kyproksen pankeissa arvellaan tapahtuvan rahanpesua. Monet venäläiset suuryrityksetkin, kuten Lukoil, Gazprom, Norilsk Nickel ja Severstal ovat perustaneet Kyprokselle tytäryhtiöitä.
*
Vuoden 2014 lopulla:
Tekniikka&Talous 7.11.2014; http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/2014-11-07/Ven%C3%A4j%C3%A4n-valuuttapako-jatkuu---Liki-kaksi-Suomen-vuosibudjettia-kohta-l%C3%A4htenyt-3256938.html
Venäjän valuuttapako jatkuu - Liki kaksi Suomen vuosibudjettia kohta lähtenyt
Venäjän pääomapako on ylittänyt maan viralliset ennusteet, kirjoittaa talouslehti Vedomosti. Venäjältä on paennut kuluvan vuoden (siis 2014) aikana nettomääräisesti jo yli 110 miljardia dollaria. Lukema perustuu venäläisen National Research Univercity – Higher School of Economicsin laskelmiin.
Suomen valtion tulo-ja menoarvion loppusumma on 53,9 miljardia euroa.
Venäjän taloudellisen kehityksen ministeriö arvioi aiemmin, että Venäjältä pakenee kuluvana vuonna nettomääräisesti vain 100 miljardia dollaria. Venäjän keskuspankin arvio taas oli 90 miljardia.
Pääomapakoa ovat kiihdyttäneet muun muassa lännen asettamat pakotteet, rajoitettu pääsy lännen pääomamarkkinoille, Venäjän heikko taloustilanne sekä piikki valtion ulkomaan velan maksuissa.
Tähän mennessä paennut pääoma on jo liki kaksinkertainen viimevuotiseen verrattuna. Venäjältä pakeni koko viime vuonna 63 miljardia dollaria pääomaa.
*
Keväällä 2015:
Talouselämä 4.4.2015; http://www.talouselama.fi/venaja/putin-paikkaa-valuuttapakoa-3474163
Putin paikkaa valuuttapakoa
Venäjän dollarivuoret sulavat. Reservit ovat yhä suuret, mutta myös niiden hupeneminen on ollut nopeaa.
Venäjän valuuttavarannot eli keskuspankin dollarivaranto, kulta ja hallituksen vararahastojen arvo olivat yhteensä 353 miljardia dollaria maaliskuun 20. päivänä. Vielä vuosi sitten reservit olivat lähes 500 miljardia.
Maan johto on huolissaan valuuttapaosta ja investointien kuivumisesta. Voisiko Venäjä turvautua valuuttakontrolliin eli alkaa säännellä valuuttasiirtoja?
”Nykyisissä oloissa ei ole tarvetta tiukemmalle valuuttakontrollille. Ne ovat mahdollisia, jos öljyn hinta putoaa uudelleen tai tulee uusia pakotteita. Vahinko olisi suuri Venäjälle investoiville yrityksille”, sanoo moskovalaisen Higher School of Economics -yliopiston professori ja yksikönjohtaja Natalia Akindinova.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on kieltänyt maan ottavan valuuttarajoituksia käyttöön. ”Pehmeät” valuutan vaihdon rajoitukset ovat Venäjällä jo itse asiassa jo käytössä.
Heikko rupla vahvistaa reservejä
Valuuttaoperaatioiden ohjeistus ja seuranta alkoi viime vuonna, kun valtion öljyjätti Rosneft laski liikkeelle suuren yrityslainan pahaan aikaan ja ruplan alamäki jyrkkeni. Pehmeää valuuttakontrollia on esimerkiksi se, kun vientiyritykset viranomaisten "toivomusten" takia kotiuttavat valuuttatuloja rupliksi nopeammin.
Viranomaisten suositukset moni voi tulkita tässä tilanteessa sitoviksi.
”Venäjällä suuret yritykset ja pankit kuten Rosneft, Gazprom ja Sberbank ovat valtion omistuksessa, joten valtio voi määrätä niitä vaihtamaan vientitulojaan rupliksi joustavasti”, Akindinova sanoo.
*
Tilanne nyt joulukuussa 2015
Venäjän keskuspankin mukaan maan valuuttavaranto aleni marraskuusta 2014 tämän vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden 56 miljardia dollaria. Vuosi sitten valuuttavaranto oli 361 mrd ja nyt noin 306 mrd $.
http://www.cbr.ru/Eng/hd_base/?Prtid=mrrf_m
*
Jatko?
Mikä sitten on tosiasiallinen kansallisvarallisuuden siirtymä ulkomaille, jää melkoisten arvailujen varaan.
Missä määrin Venäjällä siirretään rahaa ulkomaille, ja missä määrin sitä suunnataan kotimaisiin kohteisiin, ainakin jossain määrin piiloon yleisen kansantalouden kirjanpidon ulkopuolisiin kohteisiin? Molempia liikkeitä näyttäisi tapahtuvan. Tunnistettavissa on myös julkisen rahan valuminen erilaisin toimenpitein eliitin valitsemiin kohteisiin, joista se vähemmän huomiota herättävästi siirtyy ainakin osittain ulkomaisiin kohteisiin, joista osa on ylelliseen elämään liittyviä kohteita, osa enemmän tai vähemmän spekulatiivisia kohteita.
Öljyn hinnan pysytellessä sitkeästi alhaalla, ehkä pitempäänkin jopa alle 40 $/bs tasolla, kansantalouden kirjanpidosta poistuvan rahavirran volyymin voidaan ennakoida pysyttelevän vuosien 2014-2015 arvioidulla tasolla, eli jossain noin 50-100 miljardin dollarin suuruusluokassa.
Näillä näkymin presidentti Putinin hallinnolla tulee olemaan kovenevat ajat edessään sen yrittäessä rajoittaa ja pysäyttää tämä suuntaus. Nähdyllä poistumavauhdilla varannot uhkaavat heikentyä koko valtiollista vakautta järkyttäviin mittoihin jo noin vuoden tai viimeistään kahden kuluessa.
*
Mitään emme voi asian hyväksi tehdä - Suomen kädet on sidottu EU:n ja Yhdysvaltain pakotepolitiikan panttivankeuteen, emmehän näytä pystyvän edes harkitsemaan mitään pitkäjänteisempiä vaihtoehtoja.
Olkaamme edes huolissamme. ..näin joulunakin.
*
*