Tällä kertaa aiheena vastaantullut kuva Suomeen tehtävien investointien hintatasosta. Miksi Suomeen ei tehdä investointeja?
1) Koska Suomen kasvunäkymät ovat surkeat, joten investointi, jonka tuotto on kiinni Suomen yleisestä kehityksestä, on kannattamaton.
2) Jos joku aikoo tehdä bisnestä jossain muualla kuin Suomen markkinoilla, vaikkapa valmistaa muttereita ja myydä niitä Saksaan, kannattaa investointi tehdä johonkin halvempaan maahan kuin Suomeen.
Eli - joko me yritämme saada aikaiseksi näppituntumalla 20 prosentin sisäisen devalvaation laskemalla tuntityön hintaa, eläkkeitä ja kaikkia muitakin sellaisia hintoja, jotta investointien hinta ja työn hinta saadaan sellaiselle tasolle, että bisnes kulkee. Onnea yritykselle.
Tai sitten tehdään "väyryset" ja palataan markkaan - kelluvaan sellaiseen, joka devalvoituu. Kyllä, velalliset ottavat siinä hittiä. Mutta niin ne ottavat siinäkin tilanteessa, että bisnekset ja työpaikat vähenevät Suomessa entisestään.
Sentix-tutkimusfirman tuoreessa sijoittajakyselyssä kyseltiin vuonna 2016 eurosta potentiaalisesti lähteviä maita. Kreikan jälkeen hyväksi kakkoseksi - ohi Kyprosen ja muiden eurokriisimaiden - nousi Suomi. Kyselyllä ei sinällään ole sen kummallisempaa painoarvoa, mutta ilmeisesti yhteiskuntasopimuksen kaatuminen huomattiin maailmalla. Sijoittajat eivät ihan tyhmiä ole - he näkevät löysien puhumisen läpi. He arvelevat, että Suomesta ei ole tekemään sisäistä devalvaatiota, ja siksi uskovat euroeron todennäköisyyden kasvaneen.