Näkökulmia Hankikivi 1.o hankkeen toteutusmenettelyyn
*
Olli Rehn:
”Ydinvoima on rujo investonti”
Olli Rehn, oma blogi, syyskuun 28. päivä, 2014
"Uuteen venäläiseen ydinvoimaan tehtävä, taloudellisesti epävarma ja poliittisesti rujo investointi tulee myös syrjäyttämään vuosikausiksi tarpeelliset investoinnit uusiutuvaan, vihreään energiaan", aiemmin EU:n talouskomissaarina toiminut Rehn kirjoittaa sunnuntaina (28.9.2014) julkaistussa blogissaan.”
Näin kirjoitti Helsingin Sanomat 28.9.2014. http://www.hs.fi/talous/a1411871355868
Myös Aamulehti viittaa blogiin ja toteaa sen suljetuksi: http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194992826890/artikkeli/rehn+blogissan+viela+viime+syksyna+ydinvoima+on+rujo+investointi.html
"Tätä menoa Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo, joka samalla putoaa kelkasta vihreän talouden kehittämisen saralla."
Rehn arvostelee Fennovoimalle myönnettyä periaatepäätöstä etenkin Rosatom-yhteyden takia. Venäläinen Rosatom on Fennovoiman suuromistaja ja voimalan laitetoimittaja.” Helsingin Sanomat jatkoi.
(Ollin blogi on nyt – ymmärrettävästi - suljettu: ”Työn alla” – kuten siellä lukee.
*
Olli Rehn oli syyskuussa 2014 tiukkana:
”Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ja Rosatom sopivat ydinvoima-alan yhteistyöstä helmikuussa. HS:n haastattelemat oikeusoppineet katsovat, että sopimus vaarantaa TEM:n riippumattomuuden ydinenergia-asioissa.
Rehn vaatii työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelta (kok) perusteellista selvitystä asiasta.”
Nyt hän vierailee Moskovassa suuren ratkaisun aattona, neuvottelemassa mistä? Kansanedustajien pitäisi vaatia Ollilta perusteellinen selonteko kokonasimenettelystä, ja erityisesti Moskovan-vierailun sisällöstä, kontakteista ja sopimuksista, myös välipuheineen.
*
Edelleen joudun tukeutumaan HS:iin, koska Olli Rehnin blogi on ”työn alla”:
”Hän huomauttaa myös, että Euroopan parlamentti on kehottanut päätöslauselmassaan EU-maita peruuttamaan Venäjän kanssa suunnitellut energia-alan sopimukset. Syynä on Venäjän toiminta Ukrainan kriisissä.
"Sen mukaisesti ei luonnollisesti tulisi käynnistää myöskään uusia ydinvoimahankkeita Venäjän kanssa niin kauan kuin maa jatkaa voimapolitiikkaansa Ukrainassa", Rehn kirjoittaa.” HS, 28.9.2014.
*
Rehnin blogi on kuitenkin tallennettu eri puolille verkkoa, mm. tässä: http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?p=18337417
*
Euroopan Komissio
KOMISSION KANTA Euratomin perustamissopimuksen 43 artiklan mukaisesti, annettu 3.6.2015, Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoshankkeesta Suomessa.
Komission kannanotto 3.6.2015 löytyy täältä suomenkielisenä: https://www.tem.fi/files/43506/K(2015)_3763_FINAL.pdf
Komission kannanotto on nähty Suomessa selvänä ja lopullisena.
Siihen kuitenkin sisältyy tietojen täydennysvelvoite. Se on ymmärrettävää, eihän kesäkuun alussa hankesuunnitelma ollut mitenkään kypsässä vaiheessa. Edes asianosaiset eivät vielä tiistaina 4.8. tienneet, miten hankkeen kokonaisuudessaan käy. Sitten pihtisynnytyksenomaisissa menettelyissä palaset pakattiin siihen pakettiin, jonka eilisen pohjalta tunnemme.
Komission myönteistä suhtautumista on meillä pidetty jo käsiteltynä ja päätettynä asiana, mitä asia suinkaan ei ole.
Komissio edellytti 3.6. täydentäviä tietoja mm. ydinturvallisuusvaatimusten täyttymisestä, polttoaineen ja jätteenkäsittelyn järjestelyt ja niistä johtuvien merkittävien rahoitusvaikutusten tarkastelu sekä
”Vahvistus siitä, että hankkeella on riittävä ja varma osakkeenomistajakanta sen rahoitusvakauden varmistamiseksi ja että sillä on perustanaan vakaa sisäinen hallintorakenne. ”
Viimemainittuun lausekkeeseen sisältyy ”pihvi”, eli olennainen kysymys siitä, miten hankkeelle muotoutetaan ”riittävä ja varma osakkeenomistajakanta” sen rahoitusvakauden varmistamiseksi – ja epäilemättä yleisen toiminta- ja käyttövarmuuden myöskin – sekä ”että sillä on perustanaan vakaa sisäinen hallintorakenne”.
Epäilemättä Komissio tässä tarkoittaa venäläisen toimijaosakkaan roolia ja siihen liittyviä vähintäinkin potentiaalisia uhkia – joiden merkittävyys ei 3.6.2015 jälkeen ole ainakaan vähentynyt, vaan joiden rooli pitkittyneen ja jatkuneen pakotekierteen merkeissä on yhä vain korostunut. Komissio puhuu omassa hallintojargonissaan ”selkeää brysseliä”, eli viestii huolensa Venäjän valtiojohdon hyppysissä tiukasti olevan ydinvoimayhtiön Rosatomin kumppanuusluotettavuuden varmistamisen tarpeesta.
Ei tarvitse olla ennustaja, kun voi arvioida, että Komissio tulee edellyttämään – 3.6. annettuun kantaansa kirjatusti – tiukkoja lisäselvityksiä, joiden jälkeisen kannanoton muotoutumiseen mitä ilmeisimmin tulee vaikuttamaan paitsi hakijan antamien selvitysten faktinen sisältö, myöskin se toimintatilanne, jossa käsittelyn aikana eletään. Se ei ole oleva yhtään lenseämpi kuin nykyhetki, kaikesta päätellen silloin pakotetilanne on ottanut lisäkierroksia.
*
Siinä missä ministeri Rehnin kanta on sitten syyskuun 2014 muuttunut vähintäinkin 180 astetta, voi myös Komission kanta muuttua. Terävöityä.
Tämäkin näkökohta olisi syytä ottaa huomioon jo nyt, ennakkoon.
*