Olen hämmästellen (ja myönnettäköön, että ärsyyntyneenäkin) seurannut keskustelua työterveyshuollon roolista keskellä sotemelskettä. Julkisessa keskustelussa näyttää hämmästyttävällä tavalla unohtuvan työterveyshuollon rahoitus. Räikeimpien väitteiden mukaan valinnanvapaus sulkisi työterveyshuollon rahoituskanavat. Korjasimme tätä erhettä yhdessä EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugkin kanssa vastineellamme. Valinnanvapausmallissa käytettäisiin julkisia varoja, työterveyshuollossa ei. Työterveyshuollon kokonaisuudesta (lakisääteinen ja vapaaehtoinen yhteensä) työnantajat maksavat 86,5 %, työntekijät ja yrittäjät 13,2 % ja valtio 0,3 %. Osa on työterveyshuoltoon korvamerkittyä työtulovakuutuksen maksua, suurin osa työnantajien suoraan maksamaa osuutta. Rahoitusta ei siis voi siirtää julkiseen koneistoon, eikä siten työterveyshuollossa työskenteleviä ammattilaisia ohjata noin vain julkisen terveydenhuollon palvelukseen.
On ihmeellistä, että niin moni tuntuu jo tässä vaiheessa ”tietävän” kyllä, ettei valinnanvapaus ”missään tapauksessa” sovi suomalaiseen järjestelmään tai se ”tulee kalliiksi”. Eniten se ”eriarvoistaa” ihmisiä, mutta kaikista pahinta on se, että ainoastaan ”yhdet ja samat” kykenevät jatkossa tuottamaan palveluja.
Ei, ei ja vielä kerran ei. Olisi hienoa jos keskustelua pystyttäisiin käymään faktoihin perustuen. Tässä vaiheessa valmistelua on kuitenkin liian paljon auki olevia asioita. On kuitenkin syytä korjata muutamat selkeät väärät väitteet. Ensinnäkin mallia kannattaa ottaa naapureista, pyörää ei kannata alkaa rakentaa itse alusta. Mutta ei esimerkiksi Ruotsin malli meille sellaisenaan sovi, soveltuvin osin voimme oppia ottaa heiltä ja sovittaa se omiin tarpeisiimme sopivaksi.
Toiseksi kun kaikki potentiaali on tuotantokapasiteetista käytössä, se pienentää kustannuksia. Kuten Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kirjoitti Taloustaidossa 5.1.2016, valinnanvapauden myötä asiakas valitsee ja näin ollen markkinat toimivat. Kujalan näkemykseen siitä ettei missään talousjärjestelmässä tai palveluissa markkinatalouden lainalaisuudet ole johtaneet hinnan ts. menojen nousuun, on helppo yhtyä. Se mistä meidän järjestelmämme kustannusten hallitsematon nousu johtuu, on juurikin se, ettei hoitoon pääse. Jonoja ei pysty hallitsemaan kukaan, ei minkäänlainen monopoli.
Kolmanneksi tällä hetkellä meillä on tilanne, jossa rahalla (tai työpaikan kautta) pääsee hoitoon nopeasti. Valinnanvapausjärjestelmä toisi valinnan julkisen rahan seuratessa kaikille varakkuudesta, työllisyystilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta. Ei kuulosta kovin eriarvoistavalta?
Mitä tulee palveluntuottajien asemaan tai kokoon, markkinoiden avautuminen on se koko jutun juoni. Paitsi koko palvelurakenteemme on murroksessa, mutta myös koko palvelukulttuuri. Teknologia ja digitalisaatio osaltaan pakottavat meidän ajattelemaan ja käsittelemään asioita uudella tavalla.
Palatakseni vielä työterveyshuolto –keskusteluun, mielestäni absurdein väite mihin olen törmännyt on se, että työelämä on kehittänyt toimivan järjestelmän, jossa julkinen on jätetty rappeutumaan. Siis?? Ei ole hyvin toimivan järjestelmän syytä, että heikompi osa ei toimi! Kun halutaan purkaa epätasa-arvoa lisääviä rakenteita, ratkaisu ei ole kurjistaa sen parhaiten toimivaa osaa, vaan saattaa heikommat osat samalle hyvälle tasolle: julkinen perusterveydenhuolto on saatava tuottavaksi. Sen toimintaa pitää kehittää kilpailua hyödyntämällä. Sitä tuo valinnanvapaus.
Työterveyshuolto on työpaikalle räätälöityä terveydenhoitoa. Tekemätön työ maksaa yksityissektorilla vuosittain noin 5 miljardia euroa - vajaan kymmenesosan valtion tämän vuoden budjetista. Summa koostuu esimerkiksi sairauspoissaoloista, työkyvyttömyydestä ja varhaisesta eläköitymisestä.
Kestävyysvajetta on kurottava, työuria on pidennettävä, hoitoon pitää päästä. Tähän kaikkeen vastaa juuri se järjestelmämme toimivin osa: työterveyshuolto.
Sotejärjestelmää on rakennettava harkitusti pala palalta. Lähdetään ongelmien ytimestä: pääseekö hoitoon ja mitä se yhteiskunnalle maksaa? Ja vinkkivitonen: jätetään ne parhaiten toimivat systeemit tässä vaiheessa rauhaan ja otetaan niistä vaikka mallia, jooko?