Suomessa tuntuu tänä päivänä olevan valloillaan innostus uuteen harrastukseen. Tämä harrastus on nimeltään terminologia. Jostain syystä pyrimme kaiken aikaa määrittämään itsemme ja muut tiukkoihin termistöihin, jotta tietäisimme mitä mieltä olla muista ja kuinka määritellä itsemme. Kaikki ketkä ovat jotain joskus harrastanut, tietävät kuitenkin varmasti sen ettei alussa voi kaikkea osata. Ehkä juuri tästä syystä näissä termeissä tehdään toisinaan virheitä joko vahingossa, tahallaan tai ajattelemattomuuttaan. Pohditaanpa hetken aikaa hieman syvemmin näitä nykyisin ympäriinsä vellovia termejä.
Maahanmuuttokriitikko. Internetissä julkaistavan Wikipedia -tietosanakirjan mukaan maahanmuutto tarkoittaa muuttoa johonkin maahan. Kriitikoksi puolestaan kutsutaan henkilöä, joka arvostelee jotakin ilmiötä toistuvasti.
Monet jotka laskevat itsensä maahanmuuttokriitikoksi ovat varmastikin juuri sanomansa kaltaisia. Toisaalta samaan aikaan kriittisesti on hyvä käsitellä monia muitakin, ellei jopa kaikkia asioita. Jokaisessa asiassa ja ilmiössä on omat riskinsä. Toisaalta maahanmuuton riskejä on hyvin hankalaa, ellei mahdotonta määritellä, koska maahanmuuttoa on niin monelaista. Puhekieleen ovat pääsosin rantautuneet käsitteet työperäisestä maahanmuutosta ja pakolaisuudesta. Samaan aikaan jotkut kuitenkin saattavat muuttaa vaikkapa Suomesta Intiaan. Tähän liittyy yleensä ajatus leppoisammasta elämästä ja lämpimästä ilmastosta. Toiset puolestaan vaihtavat maisemaa rakkauden tähden. Kyse on aina yksilön omista päätöksistä, joita elämän sattumanvaraisuus ohjaa eteenpäin.
Hyvin useat maahanmuuttokriitikoiksi itsensä laskevat ihmiset eivät sen sijaan ole mitään sinnepäinkään. Termeihin palataksemme totean, että heihin soveltuisi paljon paremmin joku seuraavista käsitteistä: islamofoobikko, ksenofoobikko tai rasisti.
Kaikki jotka ovat seuranneet maahanmuuton ympärillä pyörivää keskustelua ovat varmasti huomanneet kenen ympärillä se pyörii. Kritiikki kohdistuu lähes poikkeuksetta ihmisiin, jotka tulevat maista joiden valtauskontona on islam. Monet tuntuvat unohtavan sen, että neljä suurinta ulkomailla syntyneiden maahanmuuttajien ryhmää Suomessa ovat Neuvostoliitossa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa syntyneet. Edellä mainittujen ryhmien jäsenet edustavat noin 45 prosenttia kaikista Suomen maahanmuuttajista. Huolimatta suuresta venäläisvähemmistöstämme ryssäviha on edelleenkin hyvin syvään iskostettuna sodanjälkeisessä Suomessa. Joskus meistä jokaisen tulisi pysähtyä hetkeksi miettimään, mihin sävyyn me muista kansanryhmistä oikein puhumme. Jopa mummoni tiesi tähän vastauksen. Hänellä kun oli aina tapana sanoa, että kaikki ryssät tapettin sodassa, nyt on vain venäläisiä. Itse olen yrittänyt elää mummoni opetuksen mukaisesti.
Kysynkin teiltä jokaiselta, että kuinka usein te olette kuulleet suuren massan arvostelevan esimerkiksi 31 601 maassamme asuvaa ruotsissa syntynyttä, jotka elämän eri vaiheet ovat ajan saatossa tuoneet tänne itäiseen naapurimaahan? Heitä on vajaa tuhat vähemmän kuin vime vuonna Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita yhteensä. Tai vaihtoehtoisesti voisin kysyä teiltä, että kuinka usein te olette kuulleet näiden samojen henkilöiden arvostelevan esimerkiksi Carl Gustaf Emil Mannerheimiä, J.V. Snellmania, Mika Häkkistä tai Eugen Schaumania? Jokainen heistä on ollut oman aikansa maahanmuuttaja. Toiset tulivat ulkomailta Suomeen, kun taas toiset lähtivät Suomesta ulkomaille. Näin elämä on aina toiminut.
Turvapaikanhakija. Internetissä julkaistavan Wikipedia -tietosanakirjan mukaan turvapaikanhakija on henkilö, joka pyytää suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta maasta. Jos viranomaiset katsovat henkilön olevan suojelun tarpeessa ja hänelle myönnetään turvapaikka, niin hän saa myös pakolaisaseman tai -statuksen. Pakolaisaseman voi saada henkilö, jolla on perustelua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.
Tällä hetkellä vallalla olevasta julkisesta keskustelusta saa helposti sellaisen käsityksen, että suurin osa turvapaikanhakijoista olisi parempaa elintasoa tavoittelevia nuoria muslimimiehiä. Kuten edellä mainitusta lainauksestakin käy ilmi, elintaso ei ole mikään todellinen syy saada pakolaisasemaa. Ja sitä elintason vuoksi myöskään myönnetä. Ei sopisi unohtaa tämän joukkoharhan keskellä, että tälläkin hetkellä Eurooppaan ja Suomeen matkaa tuhansia ihmisiä, jotka ovat täysin oikeutettuja pakolaisasemaan. Kotimaissaan he saattavat olla vähemmistörodun tai -uskonnon edustajia. He saattavat olla ulkomaan kansalaisia tai kuulua maansa poliittiseen oppositioon. Ja juuri näiden edellä mainittujen seikkojen vuoksi pelkkä maan yleinen hyvä turvallisuustilanne ei voi automaattisesti toimia syynä henkilön palautukseen. Miltäpä sinusta itsestä tuntuisi tulla Suomessa syrjityksi sen vuoksi, että olet saamelainen, ortodoksi, ruotsalainen tai vaikkapa sosialidemokraatti?
Rasismi. Internetissä julkaistavan Wikipedia -tietosanakirjan mukaan rasismi on aate tai toiminta, jossa ihmisten rodun, etnisen taustan tai biologisten eroavaisuuksian tai näihin liittyvien fyysisten tai henkisten ominaisuuksien erilaisuudella perustellaan ihmisten eriarvoista kohtelua eli syrjintää.
Tänä päivänä ihmisten kuulee todistelevan alituiseen toisilleen, etteivät he olisi rasisteja. Myönnä pois, sinäkin olet törmännyt tuttavaan, joka toteaa "en ole rasisti, mutta...". Ja juuri tästähän tässä kaikessa on kyse. Hyvin usein tämän lauseen loppukaneetti on nimenomaan sitä rasismia. Siinä kritisoidaan tietoisesti rotua, etnistä taustaa tai vaikkapa uskontoa. Yritetään saada jokin toinen rotu, etnisyys tai uskonto näyttämään toista huonommalta. En näe mitään syytä siihen, miksi ihmisen täytyisi edes käyttää edellä mainittua lausetta, jos hän ei kerran ole rasisti.
Enemmänkin tulisi mieleen, mutta en haluaisi tehdä tästä ensimmäisestä blogikirjoituksestani liian pitkää.
Erityiskiitokset vielä ystävälleni Martille, joka oikoluki ensimmäisen blogikirjoitukseni ja antoi siihen antoisia vinkkejä.
Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Maahanmuutto
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kriitikko
https://www.intermin.fi/fi/maahanmuutto/turvapaikanhakijat
https://fi.wikipedia.org/wiki/Turvapaikanhakija
https://fi.wikipedia.org/wiki/Rasismi