Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Porvareiden sote-peijaiset

Pääministeri Sipilä esitteli marraskuussa hallituspuolueille ehdotuksensa sote-ratkaisuksi. Ehdotus perustui puhtaaseen 18 sote-alueen malliin. Ehdotus oli ota tai jätä -tyyppinen. Perussuomalaiset hyväksyi mallin, koska se oli suoraan sanottuna ainakin omasta mielestäni jopa parempi kuin saattoi kuvitella. Oma perussuomalainen sote-mallimme ei ollut yhtä kunnianhimoinen, mutta samansuuntainen Sipilän mallin kanssa. Kokoomukselle Sipilän malli ei kuitenkaan käynyt, joten Sipilä uhkasi hallituksen hajoamisella.

 

Lopulta sotea lähdettiin pihtisynnyttämään valtioneuvoston linnaan, jonne myös itse lähdin paikalle. Kovan väännön jälkeen ratkaisuksi valikoitui 18/15 –malli, jossa olisi käytännössä 18 itsehallintoaluetta eli maakuntaa ja 15 sote-aluetta.

 

Jo tuolloin epäilin omille neuvottelijoillemme, mahtaakohan malli olla perustuslain kannalta toteuttamiskelpoinen, kun siinä joudutaan rakentamaan muutamalle alueelle välillistä demokratiaa edustava himmeli. Tällaiset himmelit kun olivat ongelma edellisellä vaalikaudella silloisessa sote-ratkaisussa ja entisenä perustuslakivaliokunnan jäsenenä aihe oli minulle entuudestaan tuttu. Tämä ei kuitenkaan tuntunut olevan tuossa kriisitilanteessa ongelma. Perussuomalaisilla oli vahva tahtotila pitää hallitus koossa, kuten myös muilla hallituskumppaneilla kovista puheista huolimatta. Niinpä syntyi 18/15. Näin kriisin siemen jäi itämään ja näemmä nyt kevään koittaessa tämä siemen on osoittautumassa rikkaruohoksi, jolle pitäisi tehdä jotakin.

 

Joulukuussa sain varman tiedon, että 18/15 -sekamalli todellakin on perustuslaillisesti ongelmallinen juuri edellä mainitusta syystä. Olin ärsyyntynyt, koska aavistelin alun alkaenkin, että tämä voisi olla tilanne, mutta edellisen hallituksen sote-sekoilun jälkeen halusin uskoa ja luottaa marraskuisessa päätöksentekotilanteessa, että kyllä tämä on nyt mietitty loppuun asti ja minun täytyy olla väärässä.

 

Kun perustuslakiongelma joulukuussa varmistui, kerroin siitä omalle eduskuntaryhmälle, mutta tiedon antaja vakuutti, että perustuslakiongelma tässä olisi kuitenkin sote-murheista pienin ja siis ratkaistavissa. Nyt toivoisin, että tällainen vastaava vakuutus voitaisiin antaa uudestaan ja mielellään julkisesti, sillä julkisuudessa politikoidaan nyt täysillä asian ympärillä. Itse olen pidättäytynyt siitä. Tuntuu, että jotkut haluavat pistää pystyyn jonkinlaiset sote-peijaiset. Minusta nyt olisi tärkeintä hakea ratkaisu, joka pystytään toteuttamaan ja jossa demokratia todella toteutuu ja palvelut turvataan.

 

Kaikkein kestävin malli sotessa olisi ollut rakentaa se 12 alueen pohjalle, mutta aluepoliittisesti 18 alueen malli oli helpoin toteuttaa ja se oli keskustan ehdoton vaatimus sekä maakuntiin perustuen varsin luontainen vaihtoehto. Kokonaisuuteen tuli kuitenkin yksi luku eli 15, joka ei perustu suoraan sanottuna mihinkään kuin korkeintaan joidenkin toivomukseen, että kokonaisuudessa säilyy sen seurauksena myös luku 18 tai vastaavasti, että 18 vesittyy ja päädytään lopulta johonkin muuhun lukuun kuin kahdeksaantoista.  

 

Seuraavaksi nähdään, päädytäänkö siis lopulta puhtaaseen 18 alueeseen vai löytyykö hallitukselta kanttia tehdä uusjako ja tulla lukumäärässä alaspäin viiteentoista tai jopa kahteentoista. Jos pian ei tule julkisuuteen varmistusta siihen, että 18/15 on vietävissä eteenpäin, silloin on varmaa, että luku tulee olemaan jokin muu ja se on silloin 18, 15 tai 12.

5 se ei ole.

 

Kaksi porvaripuoluetta mittelivät syksyllä ns. verissä päin - ehkä valtapoliittisistakin syistä - koko kansan katsellessa tilannetta epäuskoisena. Sitten piipusta nousi valkoinen savu ja kaikki piti olla kunnossa. Kaiken tämän näytelmän jälkeen onko nyt todellakin niin, että näemme vielä uusintaottelun? Ainakin kokoomuksesta on taisteluhuutoja kuulunut laajalla rintamalla.

 

On todellakin niin, että perussuomalaisia tarvitaan nyt valtionhoitajapuolueena, sillä vain perussuomalaiset on osoittautunut sellaiseksi poliittiseksi voimaksi, jonka avulla saadaan Suomessa aikaan keskeisiä uudistuksia ja samalla rakentavasti kyseenalaistettua vanhoja kekkoslandialaisia ja punavihreitä totuuksia.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles