Maasta se pienikin ponnistaa, niin on luotu myös suuryritykset. Autotalleista, ladoista, peräkammarin nurkista…Ideoista, luovuudesta ja yrittäjyydestä. Sieltä ne tämän päivän suuryritykset ovat syntyneet. Hyvinvointi Suomeen ja maailmaan luotu.
Yrittäjän työ on ammatti, jonka tärkein edellytys on motivaatio, ja sen kautta ammattitaidon oppiminen, mutta se on myös kaikkea muuta, siitä tässä blogissani kerron.
Yrittäjyyttä ei voi verrata virkamiesten ja poliitikkojen taattuun palkkatuloon ja etuihin. Yrittäjän ammattia ei voi myöskään verrata työntekijöiden ansioturvaan, jonka yrittäjät omalla työllään ja riskillään takaavat. Yrittäjyys on itsenäisyyttä omassa elämässä. Yrittäjyys on elämisen vapaus kaikkine iloineen ja murheineen.
Suomalaisista yritetään tehdä pakolla yrittäjiä, joka on täysin väärin. Yhtä väärin olisi tehdä suomalaisista sähköasentajia tai kirurgeja. Molemmissa ammateissa vaarantaisi, joko itsensä tai toisen. Älä ala yrittäjäksi pakosta. Vain oma motivaatio voi johdattaa terveeseen yrittämiseen.
Yrittäjänä et ole yksin, sillä Suomessa on yli 330.000 yrittäjää, mutta heidän etuja ei aja kukaan, joten olet kuitenkin todellisuudessa yksin. Suuryrityksistä, joissa on virkamiesjohto, pidetään kyllä huolta.
Siksi työnantajayritysten määrä junnaa paikallaan:
"Yrittäjiä oli yhteensä noin 330 000 vuoden 2014 lopulla. Työllistävien yrittäjien määrä on ei ole juurikaan kasvanut, mutta yksinyrittäjien määrä on, selviää Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksesta.
Työllistäviä yrittäjiä oli 93 000. Työnantajayritysten määrä on polkenut paikoillaan viimeiset viisi vuotta, eikä kasvanut edes viime nousukaudella yli 100 000.
Yksinyrittäjien määrä on kasvanut voimakkaasti vuodesta 1997. Vuonna 2014 yksinyrittäjiä oli jo 173 000.
Yksinyrittäjyys näyttää olevan varsin pysyvä elinkeino ja myös elämäntapa. Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan yksinyrittäjien yrittäjyys on valtaosin päätoimista ja yleisin yhtiömuoto on toiminimi. Lisäksi yksinyrittäjien tulojen jakauma on suhteellisen lähellä palkansaajien tulojakaumaa, selviää"
Tässä on lyhyt luettelo, mitä yrittäjän ammatti vaatii, älä kuitenkaan stoppaa tähän luettelooni. Lue läpi ja palaa tähän myöhemmin, sillä yrittäjänä oivallat paljon uusia asioita, joita minä en voi sinulle kertoa.
Yrittäjän ammatti vaatii luovuutta, ongelmien ratkaisutaitoa, yrittäjyyttä, tarmoa, sosiaalisia taitoja, suhdeverkoton luomista, ulospäin suuntautuneisuutta, ajankäytön hallintaa, kellon ajoista luopumista, viikonpäivien sekoittamista, parisuhteen uudelleen järjestämistä, alkoholin käytön hallintaa, neuvottelutaitoa, johtamistaitoa, eri lainsäädännön hallintaa, halujen hallintaa, käytännön taitoja, lepoaikojen sovittamista, perhe-elämän järjestelyä, uudelleen nukahtamisen opettelua, aamuvirkeyden oppimista, asiakkaiden käsittelyä, liikesuhteiden solmimista…
Minkälaista on olla yrittäjä?
Yrittäjän vapaus on se, mitä ihminen hakee ja toivoo valitsemassaan yrittäjän ammatissa. Yrittäjyys on ammatti, aivan samoin kuin hierojan, hammaslääkärin, kellosepän, suutarin tai muun käsityöläisen ammatti, mutta sillä erotuksella, että yrittäjän palveluksessa on yksi, useita tai jopa satoja henkilöitä, joiden hyvinvoinnista yrittäjä vastaa.
Mikä on yrittäjän unelma?
Se on se vapaus päättää päivän, viikkojen ja vuosien kulusta. Tehdä tänään sitä, mikä on nyt tärkeätä, ja tehdä huomenna ne asiat, jotka on voinut siirtää tehtäväksi huomenna.
Mikä tekee yrittäjän päivästä mielenkiintoisen?
Yrittäjän päivä ei ole koskaan samanlainen, kuin edellinen päivä oli tai seuraava päivä on. Yrittäjä luovii eri asioitten ympärillä, välissä, keskellä ja ottaa kiinni seuraavan päivän hännästä, ennen kuin se on kadonnut näköpiiristä.
Mitä yrittäjältä odotetaan?
Tavarantoimittajat ja yhteistyökumppanit odottavat tilauksia ja oikeaan aikaan maksettuja laskuja. Yrittäjän sijaintikunta odottaa työllistämistä ja veroja, valtio vain veroja ja lakien noudattamista. Työntekijät kohtuullisia työolosuhteita, työn jatkuvuutta ja varmaa palkanmaksua.
Miten voit varmentaa yrittäjän taloudellista menestystäsi?
”Suutari pysyköön lestissään” on vanha sanonta. Se toimii erittäin hyvin yrittäjän kohdalla, eli osta ne palvelut toisilta, joihin sinulla ei ole ammattitaitoa, osaamista, aikaa eikä ole tarpeellista aikaa kuluttaa. Eli etsi ammattitaitoinen tilitoimisto, joka hoitaa yrityksen kirjanpidon, palkanmaksu, verotukset ja veroilmoitukset. Älä osta statussymboleita, kallista autoa, upeata asuntoa tai muuta vastaavaa ”jonnin joutavaa”, joka sitoo yrityksen pääomia ei tuottavaan investointiin. Aloittavana yrittäjänä osta käytettyjä tietokoneita ja muita konttoritarvikkeita. Edullinen ja vaatimaton kulkupeli, todellisen tarpeen mukaan. Älä leiki kroisosta vaan ole jalat maassa oleva yrittäjä. Kukaan ei arvosta sinua ulkoisten puitteitten mukaan, vaan yrittäjänä. Vältä kaikkea sitä josta tulee säännölliset kuukausikulut, sillä ne syövät käyttöösi jäävää tulorahoitusta. Mukava on ajella pari viikkoa uudella ja kalliilla autolla, mutta sen kuukausierät tulevat maksuun seuraavat vuodet.
Miten voit helpotta työtäsi, ammattiasi, yrittäjänä?
Älä ole kaiken osaava, älä ole ehdoton auktoriteetti, ole yrittäjä, joka pitää huolta yrityksestä ja työntekijöistä. Käytä hyväksesi työntekijöiden ammattitaitoa, silloin he arvostavat sinua. Kuuntele ideat, anna neuvoja, ohjaa ja kannusta. Opi ja opiskele omaa yrittäjän alaasi. Lue päivän lehdet, paikallislehti, valtakunnallinen lehti ja ammattilehti päivittäin, että olet ajan tasalla, mitä ympärilläsi liike-elämässä tapahtuu.
SOME – hallitse se.
Sosiaalinen media on tämän päivän yrittäjälle tärkeä, mutta älä koskaan uppoudu siihen niin, että unohdat ympäristösi. Hallitse SOME:n käyttö ja rajoita sitä, että sinä käytät sitä, ettei SOME ala käyttämään sinua. Muuten kadota kontaktin yritykseesi, työntekijöihisi ja yrityksesi sidosryhmiin.
Yrittäjän vakuutukset ja eläketurva.
Samalla, kun olet päättänyt perustaa yrityksen, niin käy neuvotteluja eri vakuutusyhtiöiden kanssa. Pyydä kokonaistarjous eläke-, sairaus-, keskeytys-, tapaturma-, vastuu-, oikeusturva- ja kaikista muista yritystoimintaan sekä sinuun henkilönä liittyvistä vakuutuksista. Vakuutusturva on yksi oleellisimmista asioista yritystoimintaa harjoitettaessa. Siinä älä säästä, mutta lue huolella vakuutusehdot ja pyydä vielä joku toinen yrittäjä lukemaan vakuutusehdot puolestasi ja antamaan niistä arvion.
Minä yrittäjänä
Rakastin yrittäjän ammattia, mitään muuta en osaisi edes tehdä. Aloitin jo 10-vuotiaana.
Yrittäjyyteen liittyy riskejä, ota ne myös huomioon.
Yrittäjän riskin voi ammatissaan hallita, mutta poliittisten pyörteiden riskejä yrittäjä ei voi hallita. Niistä ovat vastuussa valtionhoitajat. Eli yrittäjän menestys on riippuvainen poliitikkojen ammattitaidosta. Yrittäjä joutuu myös kantamaan heidän ammattitaidottoumuuden seuraukset.
En kirjoita niitä tähän, sillä en halua sinua lannistaa, ettei yöunesi menisi, mutta jos päivällä, jos haluat niihin tutustua, niin tässä alla on niihin linkki. Kun luet varoituksiani, niin älä säikähdä vaan ota vain opiksesi, sillä varoitukseni myötä voit välttää yrittäjän ammattisi karikot. En kuitenkaan voinut olla tätä loppukappaletta lisäämättä, sillä tunnen vastuun Sinusta uusi yrittäjä. Eli blogissani ovat ne asiat, jotka päättäjien täytyisi korjata, että Suomi saataisiin jälleen nousuun. Valitettavasti useat päättäjät eivät ymmärrä, että verotulojen lähde on yrittäjät. Yrittäjät ne luovat omalla työllään. Verotulot eivät tipahda taivaasta, kuin manna.