Päihdekuolemien syy - osaamaton terveydenhoitoko
Viittaan edelliseen blogiini, Tapaus Turku, yksi mutta ei ainoa, vaikka toivoisinkin niin olevan.
http://jussikeskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212517-tapaus-turku-yksi-mutta-ei-ainoa
Alla oleva esimerkki todellisesta elämästä.
”Bentsodiatsepiineihin kohdistuva kauhu on joskus saanut lähes absurdeja piirteitä. Täysin muistamattoman Alzheimer-potilaan rauhoittava bentsodiatsepiini lopetetaan, koska lääke heikentää muistitoimintoja. Hyvin toiminut bentsodiatsepiini korvataan kahden eri masennuslääkkeen ja yhden psykoosilääkkeen suuriannoksisella yhdistelmällä. Äitinsä hautajaisia jännittävälle tyttärelle ei kirjoiteta kymmentäkään tablettia tematsepaamia, koska se on niin ”koukuttava”.
Tämä olisi ymmärrettävää, jos perusteena olisivat tosiasiat. Huomattava osa peloista on kuitenkin joko vääristyneitä tai karkeasti ylimitoitettuja.”
Kuinka moni unettomuudesta ja ahdistuksesta kärsivä joutuu turvautumaan alkoholiin lääkkeenä, kun ei saa tarvittavaa hoitoa terveyskeskuksesta tai lääkäriltä ? Kuinka monesta tulee sekakäyttäjä, kun ei kyetä tunnistamaan hoidon tarvetta ja osata kohdistaa sitä oikein ?
Riippuvuus ja lopetuksen aiheuttamat reaktiot.
Lähes kaikilla lääkkeillä on lopetusoireena ilmeneviä psyykkisfysiologisia vieroitusoireita. Tästä eivät ole poikkeuksena SSRI, SRNI eivätkä muutkaan mielialaan vaikuttavat lääkkeet.
Käsitteet fysiologinen riippuvuus, psyykkinen addiktio ja päihteellinen käyttö on täysin sekoitettu keskenään ja tästä johtuen moni jää ilman apua unettomuus – ja ahdistusongelmissaan ja joutuu korvaamaan lääkkeet alkoholilla.
Terveydenhuolto on kaksinaismoralistinen ja liian jäykkä organisaatio, jotta se kykenisi näkemään itsensä ulkopuolelle ja huomaaman virheellisen ja usein jopa potilaalle tuhoisankin toiminnan.
Useimpien lääkkeiden vaikutus ei ole millään tasolla päihdyttävä. Lääkepäihtymys on epämiellyttävä oire siitä, että lääkeannostus on väärä.
Tietämättömyydestä ja jäykästä suhtautumisesta johtuen katukauppa rehottaa ja kuoleman tapaukset lisääntyvät, sekä luonnollisesti hoidon kustannukset.
Mitä tulee sitten väitteistä dementiaan tai muihin muistisairauksiin, voidaan varmasti todeta jatkuva unettomuuden ja stressin vaikuttavan huomattavasti enemmän muistamattomuuteen ja etenkin, jos siihen liittyy raju alkoholilla itsensä hoitaminen.
Eräänä syynä nykyiseen huonoon tilanteeseen on se, että lääkärit vaihtuvat tuhka tiheään ja kestävää hoitosuhdetta ei synny.
Kirjoitukseni pohjana on omat käytännön kokemukset potilastyöstä sekä lääkeriippuvuudesta, muuten kirjoitus pohjautuu Lääkärilehdessä 3/2016 julkaistuun näkökulmakirjoitukseen sekä eilen kirjoittamaani blogiin.
Alla linkki tuohon kirjoitukseen.
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/bentsodiatsepiineja-ei-pida-kauhistella/#.Vs_2U5yLQhd
blogilinkki alla
http://jussikeskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212517-tapaus-turku-yksi-mutta-ei-ainoa
jbok
Psykiatrian esh, terapeutti, toipilas
jussi keskinen