Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

MEKSIKON KAHDET KASVOT

$
0
0

Suomeen asti Meksikosta kantautuu useimmiten negatiivisia uutisia: korruptiota, huumekauppaa, väkivaltaisuutta, sosiaaliturvan puutteita, pakolais- ja siirtolaisaaltoja jne. Olen matkallani saanut vahvistusta näihinkin uutisiin: 70 prosenttia työvoimasta toimii harmailla markkinoilla, verotus vaihtelee eri osavaltioissa, lainsäädäntö on kunnossa, mutta rikoksista rangaistaan varsin harvoin. Turvattomuus joillakin alueilla on käsinkosketeltavaa.

Meksikon toiset kasvot ovat kuitenkin vielä paljon mielenkiintoisempia. Maassa on valtavat markkinat, onhan Meksikossa yli 120 miljoonaa asukasta. Maan bruttokansantuote kasvaa tasaiseen 2,5 prosentin tahtiin vuotuisesti. Tietyillä bisnessektoreilla, kuten telekommunikaatiossa, kasvuvauhti on yli 20 prosenttia vuotuisesti. Meksikossa on nyt henki päällä, maa tahtoo uudistua. Innostuksen tuntee joka paikassa.

Maa näyttää onnistuvan yhdessä asiassa, missä Suomi takkuaa surkeasti - nimittäin uudistusreformeissa. Kaikki poliittiset puolueet ovat päättäneet hyväksyä maahan yhteensä 11 reformia. Suomen näkökulmasta kolme reformia ovat erityisen mielenkiintoisia: teleliikenne-, energia- ja koulutusreformit.

Telesektoria on ryhdytty nopeasti vapauttamaan valtiomonopolista. Kilpailun lisääntyminen on laskenut puheluhintoja jo 20 prosenttia ja ihmiset ovat tyytyväisiä. Paljon on vielä tekemättä. Vasta alle puolet eli 45 miljoonaa kansalaisista on digitaalisten palvelujen piirissä.

Energiasektorilla kasvava maa tarvitsee kipeästi lisää energiaa. Omavaraisuuden lisääminen on yksi tärkeä tavoite. Nyt 60% energiasta ostetaan ulkomailta. Tällä hetkellä 20% energiasta tehdään uusiutuvilla energialähteillä. Vuoteen 2024 mennessä tämä luku aiotaan nostaa 35 prosenttiin.

Yhteiskunnallisesti suurin uudistumispaine kohdistuu koulutussektoriin. Opettajia ei arvosteta riittävästi ja maan tietyissä osissa opettajan viran voi periä tai ostaa. Miljoonat nuoret peruskoulun jälkeen eivät pärjää työmarkkinoilla, eivätkä löydä jatkokoulutuspaikkaa.

Ongelmat Meksikossa on kuitenkin identifioitu ja ryhdytty sanoista tekoihin. Telesektorilla on käynnissä yli 7 miljardin dollarin kilpailutus, jossa maa kertaheitolla on päättänyt siirtyä digitaaliseen yhteiskuntaan. Uudistus on koko maailman mittakaavassa ainutlaatuinen ja sitä seurataan joka puolella maailmaa mielenkiinnolla.

Kilpailun voittajakonsortio selviää tämän vuoden elokuussa. Tärkein kriteeri kilpailun voiton kannalta on televerkon kattavuus. 4G tai 5G verkko halutaan viidessä vuodessa vähintään 85 prosentin meksikolaisen ulottuville. Pelkkä alusta ja kattavuus eivät kuitenkaan riitä. Meksikolaiset haluavat digitaalisia palveluja.

Koulutussektorilla on tehty koko maan kattava opettajien arviointi. Arvioinnin kohteena olivat kaikkiaan 134000 opettajaa ja vain puolet opettajista ovat selvittäneet testit. Testin voi tehdä kolme kertaa ja mikäli kolmannella kerralla ei läpäise testejä, saa kenkää opettajan virasta. Nyt jo yli 3000 opettajaa on erotettu. Nyt opettajien testeistä ollaan siirtymässä opetussuunnitelmien uudistamiseen.

Suomella Meksikon uudistumisinto ja reformit antavat mahtavia mahdollisuuksia - mutta vain mikäli siihen tartumme. Nokia on jo mukana telekonsortioissa, samoin Wärtsilä energiasektorilla. Suomi painii kuitenkin perinteisen ongelman ympärillä. Toimimme hiukan hajanaisesti ja erikseen. Naapurille ei turhaan kerrota omista suunnitelmistamme.

Mitä jos voittaisimme telesektorin miljardikaupan tarjoamalla kattavuuden ja alustan lisäksi vahvasti sisältöosaamistamme? Koulutussektorilla Suomi voisi tarjota digitaaliset oppimisympäristöt Meksikon jokaiseen kolkkaan. Opettajankoulutuksessa tarjoaisimme perinteisen vahvan opettajakoulutuksen lisäksi myös digipedagogiikan osaamistamme. Energiasektorilla Suomessa ensimmäisenä maailmassa tehty sähkön älyverkko luo mielenkiintoisen kehityskohteen tele- ja sähköverkkojen yhdistämiselle Meksikossa. Samoin Meksikolaisia kiinnostaa kovasti suomalainen kiertotalous ja jätteistä tuotteiksi ja energiaksi -konsepti.

Tämä homma on tekemistä vaille valmis. Olemme tällä viikolla sopineet meksikolaisten uudistusprosessien päättäjien kanssa, että Suomi tulee isoilla asiantuntijaryhmillä lähikuukausina takaisin Meksikoon. Nyt on aika takoa, kun rauta on kuumaa. Vai jäämmekö taas surkuttelemaan omaa kurjaa kohtaloamme? Lamasta ei nousta valittamalla, vaan tekemällä. Ja tekemällä yhdessä.

 

Harri Jaskari

kansanedustaja, kok

puh. 050 5122 874

E-Mail harri.jaskari@eduskunta.fi

www.harrijaskari.fi

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles