Päättyvällä viikolla oli jälleen opiskelijamielenosoitus, tällä kertaa varsin painavasta syystä, koska Sipilän hallituksen suunnittelemat leikkaukset opintososiaalisiin etuuksiin ovat varsin suuria. Kuitenkin joissakin kirjoituksissa nykyisiä opiskelijoita on pidetty ahneina ja itsekkäinä kun he osoittavat mieltään nykytilanteen säilyttämiseksi tai parantamiseksi kun rahan käyttötarpeita olisi muuallakin.
Käytännössä opintotukien leikkauksilla ei kuitenkaan ole merkitystä nykyisille opiskelijoille, vaan tuleville opiskelijoille, joista moni ei ole tähän mennessä vielä ikänsä puolesta päässyt yksissäkään vaaleissa äänestämäänkään. Jos opintotukien leikkauksista päätetään nyt, ne tulevat voimaan viiveellä ja saattavat joissakin tapauksissa koskea vain myöhemmin opintojaan aloittavia opiskelijoita. Monet mielenosoituksessa seisseet ovat todennäköisesti käyttäneet opintorahojaan ainakin 3-4 vuoden edestä, jolloin ne ovat joka tapauksessa loppumassa heidän osaltaan ennen mitään muutoksia.
Miksi siis opiskelijat osoittivat mieltään tulevien opiskelijaikäluokkien puolesta? Tähän on monta syytä, yksi suora ja yksi aihetodisteisiin perustuva.
Suuri osa nykyisistä opiskelijoista on tulevien opiskelijoiden vanhempia ja mitä anteliaampi opintotukijärjestelmä on ja mitä kattavampi opintojen rahoitus verovaroista, sitä pienemmät paineet heillä on joutua pakon edessä rahoittamaan jälkikasvunsa opiskelua. Moni opiskelijan vanhempi varmasti mielellään antaa ylimääräistä tukea joitakin satasia kuussa, mutta esimerkiksi kymmenien tuhansien eurojen lukukausimaksujen maksaminen tai lainan takaaminen sitä varten voi olla järkyttävän suuri rasite kenelle tahansa.
Epäsuora aihetodisteisiin perustuva syy on se, että verorahoitteisen koulujärjestelmän ja opintososiaalisten etuuksien kiivaimmat vastustajat kannattavat myös kaikenlaista muutakin köyhien kyykyttämistä ja ovat usein myös jyrkän ammattiyhdistysliikevastaisia. Moni opiskelija on tehnyt opiskeluaikanaan töitä, joita eivät ikimaailmassa haluaisi tehdä koko työuraansa valmistumisen jälkeen tai eivät halua myöskään lastensa joutuvan niitä koko työuraansa tekemään. Nämä ammatit ovat myös niitä, joiden työsuhde-edut ovat jo vallitsevasta heikosta tasostaan huolimatta nykyisissä työmarkkinariidoissa ja Sipilän hallituksen toimissa tulilinjalla.
On myös mahdollista, että lyhytaikainenkin kokemus omista toimeentulovaikeuksista kääntää monen suomalaisopiskelijan poliittista kantaa vasemmalle päin, tulevista odotuksista huolimatta. Jos yhteiskunnan turvaverkko on opiskeluaikana pelastanut maksuhäiriömerkinnöiltä ja opintojen ennenaikaiselta keskeyttämiseltä, saman turvaverkon olemassaolon toivotaan myös jatkuvan muissakin elämäntilanteissa