Hallitus kertoo ottavansa tänäkin vuonna uutta velkaa viisi miljardia euroa. Virallisen selityksen mukaan lainaraha menee "palveluiden ja hyvinvoinnin rahoittamiseksi."
Tässä koko kuviossa on eräs mystinen puoli, johon hallitus ei tahdo huomion kiinnittyvän: Mihin se viisi miljardia vuoden lopulla on kadonnut?
Suomen kauppatase, eli tavaran viennin ja tuonnin suhde vuonna 2015 oli ylijäämäinen:
Kaupan kautta Suomeen on siis tullut enemmän rahaa kuin poistunut. Jos valtio on myös ottanut velkaa, niin silloin varallisuutta pitäisi olla kotimaisessa taloudessa aiempaa enemmän. Kauppataseen ylijäämäisyys tarkoittaa, että raha ei pakene maasta aikakaan siitä syystä, että suomalaiset kuluttajat ostaisivat holtittomasti tavaroita ulkomailta. Me myymme enemmän kuin ostamme.
Missä se raha piileskelee? Miksi viime vuoden velkaraha ei enää tänä vuonna kierrä kädestä toiseen ja synnytä työpaikkoja?
Virallisen selityksen mukaan viisi miljardia on haaskattu työttömille ja köyhille hyvinvointivaltion turvaamiksi, mutta köyhät ovat tunnettuja siitä, että he kuluttavan jokaisen saamansa pennin. Siitä heitä syytetään, liian leveästä elämisestä. Taantuma johtuu siitä, että vähävaraiset pienellä panoksellaan osallistuvat rahan ja kulutustavaroiden liikuttamiseen.
Pienituloisten pienikin ostovoima työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä, joilla edelleen on säännöllisiä töitä. Keskiluokan palkkojen ostovoima puolestaan työllistää satoja tuhansia ihmisiä lisää, mutta joka vuosi se viisi miljardia joka on otettu lainana katoaa mystisesti talouden kierrosta ja tilalle täytyy ottaa uutta lainaa.
Miten voi olla mahdollista, ettei kukaan tunnu tietävän mihin hukkuu vuosittain viisi miljardia euroa tai enemmänkin? Palkat eivät nouse, eikä inflaatiota ole, joten kierrossa olevan rahan määrän lisääntymisen tulisi kasvattaa taloutta.
Sosiaaliturva, palkat tai verottaminen eivät poista kierrossa olevan rahan määrää. Raha palaa takaisin kulutukseen tai se verotetaan valtio kassaan, elleivät ihmiset piilota sitä sukanvarteen, mitä suuresti epäilen.
Jos pyörän renkaaseen täytyy joka aamu pumpata lisää ilmaa, siinä täytyy olla reikä. Miten muuten ilmiötä voisi selittää?
Onko sattumaa, että maltilliset arviot suomalaisten yritysten vuosittain veroparatiiseihin piilottamista summista ovat kutakuinkin juuri viisi miljardia euroa?
Kannattaa huomata, että vuonna 2013 Demokraatissa julkaistu luku ei ole edes mitään opposition nurinaa, vaan SDP oli tuolloin hallituksena - ja heillä vieläpä valtiovarainministerin salkku. Kriittisempien tahojen esittämät luvut ovat olleet paljon suurempia.
Hallituksen näkemyksen mukaan pyöränrenkaassa oleva vuoto tukitaan parhaiten sillä, että lakataan pumppaamasta. Ainakin tässä on se hyvä puoli, että näemme hyvin nopeasti kuka on oikeassa ja kuka on väärässä. Taloutemme ei kasva. Työllisyystilanne ei parane. Siinä on aika hyvänä todiste seitsemännen peräkkäisen porvaripääministerin sekalaisten talousoppien tehosta.
Jos valtio investoisi rakennusprojekteihin tai uuden teknologian yrityksiin, sillä sentään helpotettaisiin vastavalmistuneiden nuorten työhönpääsyä sekä estettäisiin syrjäytymistä, kun työttömyystuen sijaan ihmisille maksettaisiin siitä, että he tekevät töitä. Se ei poistaisi veroparatiiseja, mutta ei myöskään lisäisi velkaantumista, mikä johtuu rahan pakenemisesta maasta. Nyt kaavaillut säästöt eivät puutu varsinaiseen ongelmaan. Ne vain syventävät muita ongelmia.
Suomesta on tulossa järjettömän talousteorian koelaboratorio, josta toivon mukaan on edes muille maille hyötyä. Voivat katsoa mitä Suomi tekee ja sitten toimia juuri päin vastoin.