SUURET peruskysymykset ovat uskon ja tieteen dialogin perustana. Postmoderniin, moniarvoiseen ihmiskunnan ja yksilöiden ajatusten ja mielipiteiden ”vapauttamispyrkimyksiin” kuuluu markkinavoimienkin vapautus, suurten kertomusten, ismien ja uskontojen ja moraalin poisto: ei ole mitään pyhää eikä pahaa. Vahvin voittaa kehitysopin mukaisesti markkinoilla. Ihmiskunta pyritään ”vapauttamaan” - (vrt. NL/kansat) - nyt uskonnosta, kirkosta, Jumalasta, synnintunnosta , eettisistä velvoitteista ja aatteiden ja perinteiden kahleista.
ERI TULKINNOILLE annetaan postmodernismissa tilaa ja vapautta. Pinnallisuus , juurettomuus, suhteellisuus ja rikkonainen kulttuurillis-poliittis-taloudellinen arki sekä epäonnistunut tieteellisyys ja ahne , narsistinen - jopa patologinenkin- ihmisolemus ovat nykyajassa vallitsevaa ja karua todellisuutta. Elämme kuin maailmanlopun epävarmaa ja toivotonta pelon aikaa. Kestävästä kehityksestä puhutaan vain katteettomassa vaalipopulismissa. Postmodernismin talouspoliittinen johtotapa on vastuutonta, antaa-mennä tyylistä ja laissez faire- oppinen. Ahneiden ehdoilla.
Leipäpapit ovat soluttautuneet kirkon johtoportaisiinkin maallistamaan kirkkoa ja Raamatun sanomaa. Kirkko tarvitsisi uskonpuhdistusta vaikuttaakseen uskottavalta.
POSTMODERNISTISEEN ajatteluun kuuluu toki , että asioita voidaan arvostella niiden vaikutusten mukaan. Ajattelu lähentelee Marxin teemoja, missä teorian pätevyys testautuu käytännön laboratoriossa. Tärkeämpää kuin oppilauseiden totuudet on, mitä uskonto tai uskonnottomuus saavat aikaan arjessa . Uskonnollisuus ja uskonnottomuus ei kuitenkaan saisi merkitä porttikieltoa ekumeenisuudelle ja uskonnon , tieteen ja ateististen liikkkeiden väliselle rakentavalle dialogille pohdittaessa perimmäisiä kysymyksiä sivistyneesti ja kiihkottomasti jopa poikkitieteellisestikin.
POSTMODERNISMIN on väitetty johtavan vaaralliseen, relativismiin, jossa totuus, järki ja moraali ovat kokonaan suhteellisia - jopa nihilismiin tai anarkismiinkin pyrkivänä nähtyine terroritekoineen. Herää helposti kysymys minkälaiseen yhteiskuntaan tai diktatuuriin äärimuotoiset ja -arvoiset nietzscheläiset , uusateistiset ja materialistiset evoluutio-opin kannattajat oikein pyrkivät? Mikä on heidän vapaudenkaipuunsa illuusio, utopia, paratiisi ja ihmemaa? Tietävätkö itsekään?
AINA ON MUISTETTAVA, että fasistisen Hitlerin oppi-isänä oli mielisairas , jumalankieltäjä Nietzsche kovine yli-ihmisajatuksineen sekä orjamoraaleineen. Lisäksi sosiaalidarvinismin omaksuneet natsit sovelsivat juutalaisvainoissaan rodunjalostamista- eugeniikkaa- puhtaan arjalaisrodun luomiseksi. Nietzschen ja Darwinin opit antoivat heille oikeutuksen- legimiteetin - hirmutekoihin ja holokaustiin. He ovat ateistisen uskonnon pääprofeettoja Dawkinsin ohella. LIsää tietoja ateismin profeetoista löytyy mm. Timo Eskolan kirjassa: ”Ateismin sietämätön keveys” - Kustannus Oy Uusi Tie.
ÄÄRIATEISTIT rinnastavat oppi-isänä Nietzschen mukaisesti kristityt juutalaisten kaltaisiksi epäihmisiksi ja kirkot hävitettäviksi organisaatioksi. (NL/Saksa.) Kuitenkin he saattavat hurskastella orwellilasittain puhuessaan humanismin valepuvussa. Tahtopolitiikalla he ”vapauttaisivat ” ihmiskunnan Jumalasta, kirkosta, synnistä, moraalista, ismeistä ja menneisyyden arvomaailman kahleista.- MUTTA ”kovien arvojen evolutionismi on kuitenkin monille uusateisteille mahdoton vaihtoehto. He häpeävät omaan teoriaansa sisältyvää sosiaalihygieenista, nihilististä nietzscheläisyyttä sekä rasismia että elitismiä. Järjen hallitsema Comten ihanneyhteiskunta romuttui, kun darvinismista tuli evolutionismia; ristiriita oli valmis. Se johti taisteluun oikeaoppisuudesta. Koska luonto on julma, pitäisi ihmisenkin olla julma. Sen perusteella ei ole enää mahdollista muotoilla kaunista humanismia ja tasa-arvoista ihmiskäsitystä eikä kristinuskolle ominaista lähimmäisen rakkauden kultaista oppia.”. (TE,s. 213)
Erityisesti maat, joissa on pyritty toteuttanaan ateistista kulttuuria, ovat tunnettuja väkivaltaisesta toiminnastaan. Kristinuskosta määrätietoisesti irtaantuva yhteiskunta tuottaa väkivaltaa ja eriarvoisuutta kuten uuslibaralistinen markkinatalouskin. Ihmisarvo on siellä tabu asia. Kerettiläisiä vainotaan ja syrjitään. Tasa-arvo on kaukana niiden Potemkin kulisseissa.
”POSTMODERNI AIKA on ollut tuhoisa uusateismille. Koviin tieteisiin mielellään vetoava yltiöliberalismi on täysin tietämätön humanististen alojen mullistuksesta. Maailmansotien jälkeinen sukupolvi sanoutui irti menneisyyden ihanteista. Suuret maailmanselitykset kuolivat. Totuus siirtyi diskursiiviseksi keskusteluksi ja wittgensteinilaiseksi kielipeliksi. Nuori älymystö halusi määritellä tiedon ilman edeltäjiensä tuhoisia ja vallanhimoisia pyrkymyksiä. Postmodernismissa tieto kääntyi kielen sisälle eikä päässyt enää ulos moniarvoisuuden sekatyylisyydestä. Aatteen huipentumana myös ihmisyys ja ihmisarvo haluttiin määritellä - ilman moraalisisia kahleita - pelkkänä kielellisenä rakennelmana ja vain valittujen näkemysten koosteena. Siksi persoonallisuus katosi. Yksilön rajat muuttuivat tässä vaiheessaa epäselviksi. Myös käsitys sukupuolisuudesta hämärtyi sukupuolineutraleine avioliittoineen ja väljine moraalikäsityksineen vapauden ideologian mukaisesti. (TE, s.214) Mitä moraalinen rappeutuminen merkitsee yhteiskunnalle?
SIKSI uusateistien hellimä maailma , positivistisen tiedon tavoite ja täydellisyyttä kohti kehittyvän ihmisen maailma onkin useimmille nykynuorenpolven edustajille pelkkä kirosana. Vain kristityllä on mahdollisuus vedota Jumalan luomaan todellisuuteen ja Jumalaan itseensä ihmisen arvon ja merkityksen sekä elämän ja luomakunnan tarkoituksen takaajana. Tätä etua ei uusateisteilla ole.
Heillä ei ole Luojaa, eikä ristiinnaulittua ja ylösnoussutta Vapahtajaa - Jeesusta Kristusta. Heillä on vain sattuman sanelema todellisuus, materia ja ”usko” Luonnon ylijumaluuteen. Heillä ei ole Jumalan kuvaksi luotua ihmistä, vaan he ovat itsekin sattuman sanelemia ja reviireistään vahvimman oikeudella kamppailevia ja eläinolentoja: homo-homini-lupuksia.
MILLAISTA TEKOA on suurin kirjaimin ja helposti palstatilaa saavan vihapuheisen uusateismikeisarin vaatteet sekä taustalla olevat, kehämääritteiset aatteet? Ihmeellistä kyllä uusateismi lainaakin etiikkansa vihaamaltaan kristinuskolta ja ihmiskuvansa monimielisestä ja -arvoisesta modernismista. Heidän arvovapautettu ”tiedeuskonsa” ei kestä siksi enää laboratorioiden läpivalaisua epätieteellisillä , savijalkaisilla paradigmoillaan.
”EVOLUUTION ihmemaassa” pienikin onnistuminen ”luonnon valintatalon” suuntaan suunnitelluissa synteettisissä laboratorio-olosuhteissa tulkitaan oitis merkittäväksi tulokseksi. Ohjattu ja suunniteltu laboratoriotesti ei ole luonnon valintaa ja eikä sattumanvarainen prosessi. Evoluution mekanismien ymmärtäminen on vielä yleisesti täysin keskeneräistä. Mekaaninen selvittäminen on luonnontiedettä, evoluutiotarinoiden kertominen on taas monenlaisten populististen uskomusten värittämää tarinoiden historiaa ja halpa-arvoista nettihuulenheittoa.
”Modernin Elämän Syvin Ongelma” on meidän yhteisöllinen ja yksilöllinen kyvyttömyytemme yhdistää ajatuksiamme maailman tosiasioista” ajatuksiimme arvoista ja merkityksestä” , sanoo pragmaatikko ja kasvatustieteilijä John Dewey. - Länsimaisessa kulttuurissa on liiaksi erotettu tosiasiat ja arvot. Tieteen katsotaan tarjoavan tietoa faktoista , mutta kysymys ihmiselämän merkityksestä jää ratkaisematta. Dewey ei onnistu ratkaisemaan ongelmaa. McGrathin mukaan kristinusko onnistuu yhdistämään toisiasiat ja arvot. Ratkaisut löytyvät Alister McGrathin teoksista ”Tieteen ja uskonnon dialogi” ja ”Teologia ja tieteellinen mailmankuva” (Kirjapaja)
— ”Kaikki viittaukset siihen, että evoluutioteoria olisi vain välttämättä ateistinen, menevät luonnontieteiden kompetenssin ulkopuolelle ja eksyvät alueelle, jolla luonnontieteen metodia ei voida soveltaa.” (McGrath: Dawkinsin Jumala,s.99) Jokainen tullee uskollaan tai epäuskollaan autuaaksi tai ei. ”Kun aate muuttuu ismiksi, siitä tulee uusi uskonto.” (Dooyeweerd)
Vajavainen Ja Erehtyvä Ihminen ei pysty selittämään , millä tavoin, millä keinoin tai prosessein Luoja-Jumala on maailmankaikkeuden luonut ja mitkä tavoitteet sille asettanut. Eikä evoluutio tai sattumakaan voi tyhjentävästi selittää, miten Big Bang sai aikaan maailmankaikkeuden makro- ja mikrotasoineen. Mikä erottaa elävän materiasta: mitkä ovat elämän tunnusmerkit? Kuka sääti luonnonlait ja teki/loi alkusolun , DNA:n, RNA:n? Onko muita sivilisaatiota universumissa? Mikä on elämän tarkoitus? Oliko tämä paras mahdollinen maailma muiden maailmojen joukossa? Miksi pahuutta ja hyvyyttä on maailmassa? Mistä tietty järjestys ja tarkoituksellisuus tuli luomakuntaan? Mitä on tietoisuus? Oppiiko ihminen mitään historiastaan, koska hän on sekä järki- että tunneolento?
Onko kuoleman jälkeistä elämää? JNE. - Humanun errare est et errare humanun est.
TIETEEN TASON alhaisuus , muuttuvat (talous.ym)teoriat ja kulttuuri- ja muotioppien , -arvojen ja vakaumusten värittyneisyys johtavat ristiriitoihin, valtapeleihin ja näkemyseroihin. Poliittiset, ahneet intressit sanelevat suurvaltapolitiikkaa. Tavalliset ihmiset ja pikkumaat ovat pelkkiä pelinappuloita. Kehittyykö ihmiskunta ja ihminen parempaan vaiko huonompaan suuntaan?
INHIMILLINEN TIETO on rajallista ja teoreettista. Kukaan ei tiedä ehdotonta, absoluuttista totuutta maailman synnystä eikä elämän tarkoituksesta. Kaikki ”tieteelliset tiedot” ovat vain ”hyviä arvauksia”. Mitä sanoo Raamattu ihmisen tiedosta? Tässä pari näytettä.
RAAMATUN mukaan Pietarin toinen kirje 1 luku: 20. Ja tietäkää ennen kaikkea se, ettei yksikään Raamatun profetia ole kenenkään omin neuvoin selitettävissä; 21: sillä ei koskaan ole mitään profetiaa tuotu esiin ihmisen tahdosta, vaan Pyhän Hengen johdattamina ihmiset ovat puhuneet sen, minkä saivat Jumalalta…. Ja 3 luku :2. että muistaisitte niitä sanoja, joita pyhät profeetat ennen ovat puhuneet, ja Herran ja Vapahtajan käskyä, jonka te apostoleiltanne olette saaneet.
PAAVALIN Ensimmäinen Kirje Korinttolaisille 1 LUKU jae 18. Sillä sana rististä on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme , se on Jumalan voima …—> 24. asti.
PAAVALIN Ensimmäinen Kirje Korinttolaisille 2 LUKU ja etenkin 4- 16. …12. Mutta me emme ole saaneet maailman henkeä, vaan sen Hengen, joka on Jumalasta, että tietäisimme, mitä Jumala on meille lahjoittanut; 13. ja siitä me myös puhumme, emme inhimillisen viisauden opettamilla asioilla, vaan Hengen opettamilla, selittäen hengelliset hengellisesti; 14. Mutta Luonnollinen Ihminen ei ota vastaan sitä, mitä Jumalan Hengen on, sillä se on hullutus , eikä hän voi sitä ymmärtää, koska se on tutkisteltava hengellisesti. 15. Hengellinen Ihminen sitä vastoin tutkistelee kaiken, mutta häntä itseään ei kukaan kykene tutkistelemaan. 16. Sillä: ”kuka on tullut tuntemaan Herran mielen, niin että voisi neuvoa häntä?” Mutta meillä on Kristuksen mieli.
Tärkeintä maailmassa olisi elää rauhassa ja sovussa yksilötasolta kansainvälisiin suhteisiin. Rajallisessa ja niukkuuden Telluksessa olisi aika ryhtyä tekemään Ihmiskuntapolitiikkaa uusin eetoksin ja arvoin. Ihminen on ainoa olento maapallolla, joka voi tappaa sukunsa sukupuuttoon arsenaaleillaan. On aika itse kunkin tarkistaa missä mennään ja ajatella ihmisyys uudelleen.
Tältä pohjalta katsoen on kokoonnuttu pohtimaan Suomessakin, kuinka uskonto ja tiede voisivat yhdessä - ristiriitaisuuksien sijaan - lähentyä sivistyneesti mm. seuraavien asioiden äärelle:
1) Huonosti perusteltujen väitteiden ja myyttien kumoamiseen;
2) Uskonnon ja tieteen rauhaisen rinnakkaiselon tukemiseen;
3) Pyrkimys rakentaa paras mahdollinen kokonaisnäkemys ”suurista asioista”;
4) Käytännön eettisten haasteiden ja ihmisarvoisen elämän määrittämiseen ja niihin vastaamiseen ja jopa sitoutumiseenkin niihin globaalisti. - Ihmiskunta on nyt kriisien vuoksi tärkeiden , kestävämpien päätösten edessä. Kaikki riippuu asennoitumisesta ja empaattisuudesta.
http://www.areiopagi.fi/ ( Monia muitakin kuin McGrathin näkemyksiä….)
http://www.areiopagi.fi/2016/03/professori-alister-mcgrath-areiopagin-vi...
http://www.areiopagi.fi/2016/02/usko-tiede-dialogissa-raportti-areiopagi...
http://www.areiopagi.fi/2015/03/miksi-ylipaataan-keskustella-tieteen-ja-...
http://www.ortodoksi.net/index.php/Tieteen_ja_uskonnon_dialogia_kirja (Ks. GOOGLE/sisällysluettelo kirjasta)