Ylivieskan kirkon palo on varmasti ollut viikon merkittävimpiä ainakin löyhästi uskontoaiheisia tapahtumia. Siihen onkin hyvä tarttua. Ja moni tarttuikin. Liekit löivät vielä korkealla kun ensimmäiset teoriat tapahtumasta nousivat puheisiin.
Pinnallisesti Pari Pikateoriaa.
Itseäni kiinnostaa se, että teoriat ilman tietoa ovat käytännössä väistämättä huonoja ja vääriä. Ne ovat kenties totuudenmukaisia sitten kun tietoa on saatu lisää. Mutta ne ovat silti oikeassa enimmäkseen tuurilla. Pikateoriat kertovat kuitenkin asenteista ja sanojansa maailmankuvasta melkoisen paljon. Siksi näiden teorioiden esiintuomisessa on ainakin aavistus järkeä.
Kun katsoin teorioita, huomasin että ne liittyivät maahanmuuttoon. Aika moni asia näyttää nykyään liittyvän maahanmuuttoon. Kenties kaikki asiat liittyvät monien mielessä maahanmuuttoon. Ensimmäiset teoriat näkyivät Wikipedian sittemmin poistetussa "uutisoinnissa" jossa kerrottiin muslimit olivat polttaneet kirkon ja että tästä alkaa uskontojen välinen sota. Ajatus oli toki kiinnostava siinä mieleessä että Turkki oli itse asiassa varoittanut siitä että kirkkoja vastaan saatettaisiin iskeä. Samassa hengessä on ajateltu että kyseessä voisi olla kirkon sisäinen salaliitto. Jostain syystä aiheen kannalta relevantiksi osoittautuneessa "Rajat kiinni!" -ryhmässä teoretisoitiin toki myös että palaneen kirkon tilalle rakennetaan moskeija ja siksi se poltettiin. Polttaminen olisi halvempi ratkaisu kuin purkaminen. Ja pian islamilaisten "joikha" kuuluisi ympäri kylän.
Teoriat muuttuivat varsin pian kun uutiset kertoivat että tekijä olisi kantasuomalainen. Tässä vaiheessa"Rajat kiinni!" -ryhmässä otettiin esimerkiksi kantaa arkkipiispa Kari Mäkisen monikulttuurisuusnäkemysten vuoksi. Ryhmässä on ihmisiä jotka ovat iloisia tapahtumasta. Henkenä on esimerkiksi se, että kirkko ei kunnioita omia rahoittajiaan. Ja on pettänyt Suomen. Tosin esiin nousi myös näkemyksiä siitä että teko on suvakkien false flag. Eli "suvakki" on lavastanut maahanmuuttokriittiset pahoiksi. (Mukana oli toki pieni määrä ajatuksia siitäkin, että valkoinen tekijä oli lavastusta.)
Lopullinen syy ei toki ollut mitään näin luovaa tai kiinnostavaa. Tiettävästi teoilla ei ole rasistista tais suvakkista motiivia. Olen tilanteeseen tavallaan helpottunut. Sillä ennakkoluuloni ovat saman suuntaisia kuin mitä"Takkiraudassakin" on sanottu. "Voi hyvä Luoja, anna sen olla joku han-suomalainen! Ylivieskassa on vastaanottokeskus, ja nyt on kristittyjen suuri juhla, ja pohjalaiset ovat näissä asioissa hyvin huumorintajuttomia..." Eli että ihmisten ennakkoluulot vaikuttavat. Teon tekijän ideologia ja se mitä se edustaa ovat jotain jotka vaikuttavat lynkkausintoon. Ylivieskassa tätä intoa hyökätä turvapaikanhakijoiden kimppuun on lisäksi ollut ennästäänkin.
On tapahtunut selvä muutos "jossain".
Ensimmäinen ajatukseni oli hyvin perinteinen. Ennakko-oletuksenani olisi että teorioissa nousisi se, että teon takana voisi olla jokin ateistinen tai saatananpalvonnallinen taho. Symbolismi ja ikonoklasmi olisikin vahvana kun palo tapahtui nimenomaan pääsiäisenä. Saatananpalvonnallinen kirkonpoltto on kuitenkin kenties "niin 1990" -lukua. (Tosin edes Tyrvään kirkonpolton ja Porvoon tuomiokirkonpolton takana ei tiettävästi ollut oikeasti saatananpalvontaa. Joten onkohan ehtaa 90 -lukuakaan. Salaliittoja seuraten sen ajan henkeen saatananpalvonnan pelkääminen kuitenkin kuului vahvemmin.)
Sen sijaan että ateisteja ja uskonnottomia olisi epäilty olikin jotain hyvin päinvastaista. Kulttuurin arvoa pahoiteltiin ympäri ateistipiirejä. Ja jopa YLE ihmetteli miten kirkon palo merkitsee maallistuneemmille ihmisille. Kysymystä voi pitää osittain asenteellisena. Sellaisena jossa henkenä on että uskonnoton haluaa siivota kirkon kokonaan pois kulttuurista. Toki tämänlaisia Hannu Takkulanlausuntoja mukailevia juttuja saa lukea silloin tällöin, mutta harvemmin edes ateistien itsensä suusta. Yleensä takana on jotain muuta. Puhuessaan kirkon ja valtion erosta puhtuaan sekularisaatiosta joka on ottanut vaikutteita ennen kaikkea USA:n puolelta. (Esimerkiksi Harrisilta, Hitcheniltä ja vastaavilta.) Jolloin voidaan nähdä että puututaan enemmän osallistuttamiseen. Kirkko osallistuttaa rituaaleihinsa kouluissa ja armeijassa ja vastaavissa. Hyvin harva on "siivoamassa kristinuskoa historiasta". (Tosin rehellisyyden nimissä osan mielestä se kenties lähinnä kuuluu jäädäkin sinne.) Onkin hyvä huomata että kulttuurihistorian tuho johtaa pahoitteleviin tunteisiin myös muutoin niin pahamaineisissa ateisteissa.
Se kuitenkin alleviivaa sen, että suhtautuminen uskontoon uskonnottomien puolella onkin paremmalla tolalla kuin voisi luulla. Ja toisaalta uskovaisetkin suhtautuvat entistä paremmin uskonnottomiin. Toki tästä on ollut muitakin viitteitä. On esimerkiksi kerrottu että maallistuminen ei ole pitkän linjan trendi, vaan uskonnolliset puolet monin paikoin jopa kasvattavat suosiota. Mutta tähän liittyy mielestäni tervehenkinen muutos ; Jos ennen on ajateltu että kirkkoon kuuluminen ja kristittyys on osa hyvänä ihmisenä olemisen kriteereitä, on tästä irtauduttu."Suomessa kirkon jäsenenä oleminen on ollut osa sitä, mitä on olla hyvä, tavallinen suomalainen. Tämä sidos on nuoremmilla sukupolvilla heikentynyt." Tämä mahdollistaa paljon hyvää ja rakentavaa.
Toki tässä on syytä huomauttaa että monien syyttävä sormi osoittaa yhä pikaistuksissa "jonnekin". Ja osa onkin sitä että asenne on pysynyt etenkin vanhemmalla polvella ennallaan, vain syytösten kohde on muuttunut. Tätä tukee sekin että moni kreationismista intoutunut väkivaltaakin uhkuva uskovainen on nyttemmin tuttu erilaisista maahanmuuttokriittisistä ryhmistä ja niihin liittyvästi hyvin tutunoloisesta asennoitumisesta. Mutta muutostakin tapahtuu. Ja se estää minua katkeroitumasta täysin.
1: Minulla on rehellisesti sanoen ollut sellaisiakin tuntemuksia että "humanistit" ovat mieluummin maahanmuuttajan kuin "skientistin" puolella. Ja olen kokenut että "en ole oikeanlainen uhri joten ei ole ollut väliä mitä on tapahtunut". Mutta ennen kuin täysin kyynistyn huomautan että ennen on kenties ollut niin että uskovaiset konservatiivit ja humanistit ovat löytäneet "skientisti-reduktionisti-ateisteista" lähinnä yhteisen vihollisen. Mutta nykyajan skientistiateistien miiteissä tuppaa tapaamaan hyvin humanistisesti koulutettua (ja ilman koulutustakin heidän tyyliinsä asennoituvaa) ihmistä. Mikä tietysti kertoo sekä siitä miten humanistien ja luonnontieteilijöiden skismaan on opittu suhtautumaan terveemmin. Ja näin erilainen tuki maahanmuuttajille ja vaikka sanotaan itselleni 90 -luvun lopulla ja 2000 -luvun alussa voivat johtua siitä että jotkin asiat toimivat paremmin kuin että ihmisiä arvotettaisiin eri tavalla.
Tl;Dr
Ylivieskan kirkon palosta on tullut vahva symbolinen keskustelunkohde. Näin on tapahtuntu siitä huolimatta että kirkko ei ollut kenenkään koti. Ja vaikka VOK -polttopulloiskuissa onkin ollut sisällä ihmisiä - ja kuolemantapauksilta on vältytty tekijöiden humala-taitamattomuuden ja tuurin vuoksi - niistä ei ole tullut samanlaista symbolista ja tärkeää keskustelunaihetta.
Ylivieskan kirkko yhdistikin valtaosan kristityistä ja jopa paatuneimmista ateisteista. Tämä on melko hyvin tehty. Etenkin kun suurin osa ihmisistä on tuskin viime viikolla tiennyt mitään koko kirkosta. Ja harva varmasti vieläkään ymmärtää mikä on palon mukana tuhoutuneen alttaritaulun maalanneen Sigurd Wettenhovi-Aspan luonto ja merkittävä kulttuurinen merkitys. Kenties joidenkin asioiden arvon ymmärtää vasta kun sen menettää.
On tärkeää muistaa että "The Bloodhound gangin" kappale "The Roof Is On Fire" ei kaiukaan "uusateistien" laulurepertuaariin. Sen sävyjä joutuukin hakemaan kristityksi itseään kokevien puolelta. Esimerkiksi James Hirvisaarentwiitissä muistetaan että asiat liittyvät arkkipiispaan."Helakanpunainen (=sosialismin hengen häpäisemä) porttokirkko tulessa Ylivieskassa. (Ilmestyskirja)."
Tämä demonstroi myös että asennevammojen henki ja "ajan henki" on muuttunut. Syyllisiä ja syyttävää sormea ei enää heilutella ollenkaan niillä tavoilla jotka olivat "ilmiselviä" ja "tervejärkisiä" vielä 10 vuotta sitten. Silloin olisi syyllisiä haettu hevirockmusiikin ystävistä, roolipelaajista, saatananpalvojista ja ateisteista. Nykyään selitystä haetaan sieltä missä syyttävä sormi osoittaa muutenkin. Ja sormen suunta on vaihtunut. (Ilman että sormenosoittelijat tunnustavat virheitään menneisyydessä ja tunnustavat epäonnistumisensa aiemmin. Sormi syyttää, entisiin virheisiin ei palata.) Siksi nyt ensimielikuvissa humalaista punkkaria todennäköisempi tekijä on Ylivieskaan soluttautunut ISIS -soturia.
Totuus paljastuu toki aina näitä esiteorioita tylsemmäksi. Ja niiden hankkiminen on tylsää ja pitkän aikaa vievää viranomaistyötä. Kun se on saatu valmiiksi on takana jo kolme tai neljä kohua joihin on pitänyt kehittää niitä omia suosikkivihollisia syyttäviä pikateorioita. Niiden oikeudellisuudella ja niiden tarkistamisella ei ole väliä. Koska niinhän ne asiat kuulemma joka tapauksessa koetaan...
0