Nykyisillä säädöksillä on mielestäni on järjettömän riskaabelia työllistää muilla yhtiömuodoilla, kuin osakeyhtiöllä. Toiminimelläkin rekrytointi pitäisi saada järkeväksi. Tällä hetkellä jokainen työntekijä on satojentuhansien eurojen riski. Varsinkin kun yhtään liioittelematta puolella hakijoista on isoja aukkoja/valtavia kysymysmerkkejä historiassaan, joista ei sitten haluta puhua haastattelussa. Sanoo laki työhönotosta mitä sanoo, mutta työntekijän todellinen työkyky on olennaisin osa rekrytointia ja se todellakin liittyy työhön. Minulle on aivan sama, että johtuvatko epäselvyydet huonosta tuurista, syövästä, skitsofreniasta, lapsista, vankilasta taikka alkoholismista, kunhan vain tiedän ne syyt. Mystinen valehtelija on lähtökohtaisesti huonompi valinta kuin rehellinen vajaatyökykyinen. Syrjinnän vähentämiseksi tähtäävä laki salaisuuksien verhosta muuttaa rekrytointitilanteen laskelmoinniksi, jossa syrjintä tapahtuu tietojen sijaan tilastokertoimien valossa.
Rekrytointitilanteisiin pitäisi saada lisää rehellisyyttä molemminpuolisesti, koska meille on syntynyt työmarkkinoille valtava luottamuspula. Olemme Kreikan tiellä nykyisellä vastakkainasettelun linjalla, jolla työntekijän päämäärä on saada mahdollisimman paljon palkkaa mahdollisimman vähällä vaivalla ja työnantajan taas on maksimoitava voitot mahdollisimman pienillä kustannuksilla.
Olen rekrytoimassa kymmeniä vieraita ihmisiä pienellä aloitusbudjetilla ja nämä motivointikeinot muiden kuin tuttujen palkkaamiseksi ovat tulleet mieleen.
Patentti- ja rekisterihallituksen (ja muiden) byrokratiapalvelut ilmaisiksi. Parasta yritystukea ja laskisi aloitusinvestointitarvetta. On auttamatta vanhanaikaista sirpaleisten työurien ja innovoivien startupien maailmassa, että on otettava lainaa byrokratiamaksuihin alkaakseen yrittäjäksi.
Vanhemmuuden kustannukset pois yrittäjältä. Tasa-arvoistasi työmarkkinoita nuorten naisten ja pienten yritysten osalta. Olen työhaastatellut lähiaikoina monia pienten lasten kotivanhempia ja siinä nousee väkisinkin epäilyksiä pintaan, kun kaikki muut ehdot tuntuvat kelpaavan helposti, kunhan työsuhde vain on toistaiseksi voimassa oleva.
Varhaiseläkeriski pois yrittäjältä. Tämä ulosoton/konkurssin lähes automaattisesti pienelle toimijalle aiheuttava riski leijuu aina ilmassa. Tämä pois, niin toiminimelläkin pystyy työllistämään. Vähentäisi ikäsyrjintää oleellisesti.
Ensimmäisen sairauslomapäivän karenssi kokoaikatyöläisille yksityiselle sektorille ja byrokraateille. Helpottaisi osatyökykyisten ja kroonisesti sairaiden palkkaamista, kun tekemättömästä työstä ei tarvitsisi maksaa. Esimerkiksi yhteiskunnan tukipilareilla - hoitajilla ja lastentarhatyössä keskimäärin melkein kuukausi sairastelua vuositasolla on ymmärrettävää ja se näkyy alojen palkkauksessa. Tuottavassa työssä pienellä työnantajalla lomien lisäksi vuositasolla kuukausi pari päivää kerrallaan palkallista sairastelua olisi todella suolainen hinta tekemättömästä työstä. http://nikuhinkka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198744-ensimmaisen-sairauslom...
Köyhän miehen Viron yritysveromalli. Jos haluamme kasvattaa teollisuuttamme ulkoistamisen sijaan, niin paras keino siihen on lisätä investointeja koneistukseen ja robotisaatioon. Se onnistuu parhaiten Viron yritysveromallilla, jossa ei makseta veroja investointeihin käytettävistä tulovirroista. Voisivat kokeilla tätä vaikka alueellisesti ensin periferioissa.
Tempputyöllistämisen poistaminen. Kaikenlainen ilmaistyövoima vääristää markkinoita. Väärinkäytösten mahdollisuudet ovat liian suuret hyötyihin nähden.
Asennemuutos. Ihmiset ja politrukit voisivat ymmärtää, että se aika, jolloin vuokrattiin paikkakunnan keskustasta liiketila, johon palkattiin kuukausipalkkalaisia päivystämään ehkä paikalle eksyviä asiakkaita on ohitse. Lama on kestänyt kohta kymmenen vuotta ja myynti/lisäarvotyö on soluttautunut työsuhteisiin. Työnhakijoiden on ymmärrettävä, että heidän pitää tuottaa enemmän, kuin mitä he kustantavat. Meille on esimerkiksi hakenut markkinointialan ihmisiä, joista harva oikeasti ymmärtää, että olisi mieletöntä luottaa täysin vieraaseen ihmiseen niin paljon, että maksaisin valvomattomasta suoraan myyntiä/lisäarvoa tuottamattomasta etä- ja ajatustyöstä tuntipalkkaa yrityksen siemenvaiheessa. Muillakin palkkamailleilla voidaan saavuttaa sama palkkataso. Heittäköön se ensimmäisen kiven kommenteissa, joka on rekrytoinut vieraan tuntipalkkaiseen etätyöhön, eikä kadu sitä.
Vaikka tässä lisättäisiin valtion kustannuksia, niin muutosten positiiviset vaikutukset työllisyyteen ja kansantalouteen ja työllisyyteen olisivat omaa luokkaansa verrattuna nykyiseen näpertelyyn. Näillä muutoksilla voitaisiin oikeasti saada työpaikkoja.
Kritisoin vielä starttirahojen käyttämistä työntekijöiden palkkaamiseen, koska sitä voidaan väärinkäyttää varsinkin perheyrityksissä. Esimerkiksi maksetaan mukamas tes-palkkaa kaikkien tukien saamiseksi, mutta yrittäjä ottaa ”ylimääräiset” rahat takaisin heti palkkapäivänä. Tämä tulee lisäämään ulkomaisen työvoiman ja ulkomaalaisten hyväksikäyttöä. Vaihtoehtoisesti perheyrityksessä voidaan kierrättää yrittäjää ja palkollista tukien maksimoimiseksi. Vanhasen Matti tainnut pyöröovilobata tämän listalle.