Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Hätkähdyttäviä ilmiöitä verkossa

$
0
0

Ajatuspaja e2 julkaisi tällä viikolla tutkimuksen, jonka mukaan 59 prosenttia miehistä kokee, että heillä on keskimääräistä paremmat tiedot ja edellytykset arvioida politiikkaa. Naisista näin kokee vain 34 prosenttia.

Ajatuspaja pitää tulosta hätkähdyttävänä etenkin, kun otetaan huomioon naisten korkea koulutustaso. Tutkimuksesta kirjoitti eilen täällä Puheenvuorossa tutkija Ville Pitkänen otsikolla Kuka meuhkaa verkossa? (Lue Pitkäsen kirjoitus täältä)

Tällä viikolla on maailmalla julkaistu tätäkin hätkähdyttävämpi verkkokeskustelua koskeva tutkimustulos: brittiläinen mediajätti Guardian kertoi naiskirjoittajien olevan verkkohäiriköiden erityinen solvaamisen kohde.

Guardian analysoi valtavaa keskustelumassaansa vuodesta 2006. Se kiinnitti huomiota varsinkin verkkokommentteihin, jotka oli asiattomuutensa vuoksi poistettu sen palvelusta. Kommenteista on poistettu 2 prosenttia, eli valtaosa keskustelusta on mahtunut yhteisön sääntöjen sisään.

Brittilehden tutkimustiimi havaitsi, että kahdeksan eniten häirityistä kirjoittajista oli naisia ja tähän ikävään top 10:een päätyneet kaksi miestä olivat ihonväriltään mustia.

Kymmenen kiusatuimman joukossa oli kolme seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvaa henkilöä. Uskonnoista on sellainen havainto, että yksi naisista on muslimi ja yksi juutalainen.

Kymmenen aktiivista verkkokirjoittajaa, joita häiriköitiin vähiten, olivat kaikki miehiä.

Uudessa Suomessa ei ole tehty vastaavaa tutkimusta, mutta vuosikausia tehtyjen havaintojen perusteella tulos olisi todennäköisesti hyvin samansuuntainen.

Vuonna 2007 aloittaneen verkkolehti Uuden Suomen keskusteluista on poistettu vuosien varrella jokunen prosentti kommenteista ja lupa kirjoittaa tänne on evätty joiltain sadoilta. Arvioni mukaan yli 90 prosenttia kirjoituskiellon saaneista on miehiä.

Toki kaikista yhteiskunnallisten blogien kirjoittajista myös miesten osuus on huomattava, mikä liittynee siihen e2:n havaintoon, että miesten usko omiin politiikan tietoihin on huomattava verrattuna naisiin. Joidenkin kohdalla tämä ylivertaisuuden tunne on kääntynyt ylimielisyydeksi ja muiden vähättelyksi.

Syitä kirjoitusoikeuksien poistamiseen on monia, mutta melkein kaikissa tapauksissa yhdistävänä tekijänä on toisten keskustelijoiden vähättely ja jopa kiusaaminen. Tällä hetkellä tätä tapahtuu Puheenvuorossa onneksi vähemmän, mikä voi johtua muun muassa turvapaikanhakijatilanteen rauhoittumisesta ja pahimpien häiritsijöiden kirjoituskielloista.

Valitettavan monessa Uuden Suomenkin tapauksessa joku on alentunut kirjoittamaan naisista ja vähemmistöistä vähättelevästi. Miksi?

Pyrkivätkö häiriköt karkottamaan naiset yhteiskunnallisista verkkokeskusteluista? Ainakin Uusi Suomi tekee omassa palvelussaan kaikkensa sen eteen, että niin ei käy.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles