Onnittelut kaikille valituille 40:lle vihreälle Turun kuntavaaliehdokkaalle!
http://www.turunvihreat.fi/index.php/component/content/article/25-ajanko...
Tunnen oloni kuitenkin surulliseksi ja pettyneeksi, kun en ole itse vielä tässä vaiheessa päässyt valituksi ehdokkaaksi. Toivottavasti tilaa riittää minullekin ja tulen valituksi 60:nen tulevan ehdokkaan joukossa. Koen, että kunnallisvaalien läpikäyminen ja ehdokkaana oleminen tulee olemaan minulle tärkeä kokemus. Turusta on muodostunut minulle viiden vuoden täällä asumisen jälkeen henkinen koti. Olen kokenut opiskelijaelämän monet nurjat ja hienot puolet. Koen, että kunnallisessa poliittisessa päätöksenteossa minulle on mahdollista päästä käyttämään oppimiani tietoja ja poliittisia kykyjäni. Politiikka ei ole elämäni ainut tarkoitus, mutta kuitenkin tärkeä osa-alue, muun muassa henkilökohtaisten kokemusteni sekä opiskeluaiheideni suhteen. Toivottavasti opinnoilleni ei vielä näy loppua, vaikka tutkintoni alkaa olemaan loppusuoralla.
Aion tiivistää, kehittää ja kiteyttää poliittisia sanomiani tästäkin eteenpäin erityisesti kirjoittamalla, huolimatta siitä, minkälainen poliittinen ja henkilökohtainen tulevaisuuteni tulee olemaan. Jos pääsen ehdokkaaksi, onneksi on vielä liki vuoden verran aikaa kehittää omaa sanomaa ja kampanjaa. Toisaalta, yksi vuoden mittainen jakso ei ole välttämättä valtavan merkittävä, kun tähtäimessä on pitkäjänteinen kehittyminen ja yhteiskunnallisten epäkohtien huomioiminen sekä itselle tärkeiden ja arvokkaiden asioiden ja ihmisten ymmärtäminen, edustaminen ja edistäminen.
Kunnallisesti minulle tärkeitä poliittisia teemoja, joiden puolesta tahdon ja aion toimia ovat:
1.Mielenterveyskuntoutujien asema, hoidon laatu ja saavutettavuus sekä heidän mahdollisuudet menestyä elämissään sekä olla onnellisia. Tarkoitan todellista mahdollisuuksien tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Tahdon kyetä vähentämään ja poistamaan mielenterveyskuntoutujien stigmaa sekä olla mukana luomassa hoidollisia palvelumuotoja ja keinoja, joiden avulla voidaan parantaa mielenterveysongelmaisten henkilöiden pärjäämistä elämissänsä. Etsivä sosiaalityö on tässä asiassa tärkeässä roolissa, sekä tämän yhteistyö terveydenhuollon kanssa. Kunnallisia ja yhteiskunnallisia turvaverkostoja tulee vahvistaa, jottei kukaan jää yksin ongelmiensa kanssa. Turvaverkon vahvistaminen on mahdollista, kun sosiaalitoimen resursseja vapautuu toimeentulokäsittelystä tämän siirryttyä Kelaan. Pidän tärkeänä, että mahdollisimman monet kunnalliset sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut voidaan saada yhdeltä ovelta ja näitä tarjoavilla henkilöillä on laaja-alainen ammattitaito vaikuttaa asiakkaidensa elämiin. Mielenterveysongelmaisten kuntouttaminen on valtava voimavara kaupungille. Myös digitalisaation tarjoamat hyödyt tulee ottaa huomioon, kuten palveluiden tarjoaminen internetin välityksellä. Saavutettavat palvelut mahdollistavat tasa-arvoisuuden, oikeudenmukaisuuden ja sosiaalisen liikkuvuuden. Ongelmien ei tarvitse olla periytyviä.
2. Tiedepolitiikka. Minulle on tärkeää, että tieteellinen tieto voi saavuttaa poliittiset päätöksentekijät, sekä kunnallisella, että valtakunnallisella tasolla entistä paremmin. Nykypäivänä tarvitaan tieteelliseen tietoon perustuvaa kokonaisvaltaista vastuunkantoa, jossa otetaan kaikenlaisissa tilanteissa olevat ihmiset huomioon, erityisesti sosiaalisesti tai taloudellisesti heikoimpiin asemiin joutuneet. Turun yliopisto on kaupungin poliittisen päätöksenteon kannalta valtava voimavara. Ikävä kyllä, sekä kunnallisella, että valtakunnallisella tasolla ei huomioida tieteen tarjoamia viestejä, edellytyksiä ja voimavaroja vielä riittävän hyvin. Polittisen päätöksenteon ja tieteen välinen suhde on väliaikaisesti heikentynyt. Päätöksiä saatetaan tehdä vaillinnaiseen tai jopa kokonaan virheelliseen tietoon perustuen. Yhteiskunnallinen asenneilmapiiri ei anna parhaita mahdollisia edellytyksiä järki- ja tiedepolitiikalle.Talouden kovat arvot jylläävät. Valmistuessani pian valtiotieteiden maisteriksi käytännöllisestä filosofiasta, koen olevani kykeneväinen välittämään valtiotieteellistä ja filosofista näkökulmaa poliittisen päätöksenteon tueksi. Tahdon mahdollistaa sillanrakentamisen kaupungin päätöksenteon sekä yliopiston toimijoiden tarjoaman tieteellisen tiedon välille. Sosiaalisten verkostojen rakentaminen on ensiarvoisen tärkeää.
3. Koulukiusaamisen ja kaikenlaisen syrjinnän tuomitseminen ja estäminen. Nykyisellään koulujen tapa puuttua kiusaamiseen ja syrjintään ei ole riittävä estämään surullisia ihmiskohtaloita ja pienestä pitäen traumatisoituneita lapsia. Puuttumista tarvitaan kaikkialla ja kaikenikäisten ihmisten suhteen. Erityisen tärkeää tämä on kuitenkin kouluissa pienten lasten syrjinnän kitkemiseksi. On ensiarvoisen tärkeää kunnallispolitiikan keinoin luoda edellytyksiä sille, etteivät koululaiset joudu kokemaan kiusaamista sekä epäsuotuisia hierarkkisia arvojärjestelmiä, joissa he voivat joutua luonnollisten ominaisuuksiensa vuoksi syrjityiksi ja ihmisarvoiltaan alennetuiksi. Kokonaiset ihmiselämät ja kohtalot voivat muuttua surullisiksi kiusaamisen vuoksi. Menetetyt elämän ja inhimillisen kokemuksen alueet ovat valtavia. On tärkeää tuoda kouluihin ajattelumallia, jossa kiusaamiseen ja syrjintään puututaan aktiivisesti ja ymmärretään tämän olevan ihmisoikeusrikos, jota ei pidä vähätellä ja jonka ei pidä antaa tapahtua. Kaikille lapsille tulee mahdollistaa tasavertainen mahdollisuus kuulua joukkoon ja olla arvostettuja. En tahdo kieltää, etteikö joissakin kouluissa ja oppilaitoksissa oltaisi esimerkillisiä kiusaamiseen ja syrjintään puuttumisen suhteen. Näistä tulee ottaa mallia sekä kirjata lainsäädäntöön selkeä keinovalikoima, joilla kiusaamista tullaan kitkemään. Kunnallisesti on mahdollista aloittaa jalkautuminen ja ruohonjuuritason työ erinäisten kampanjoiden ja poliittisen päätöksenteon avulla.
4. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistäminen ja tasavertaisten vaikutusmahdollisuuksien turvaaminen mahdollisimman suurelle joukolle kaupungin asukkaita poliittisen päätöksenteon suhteen, muun muassa suoran demokratian tai muilla tavoin osallistavan päätöksenteon avulla. Näiden kautta kaupungin asukkaat voivat käyttää heille kuuluvaa todellista poliittista valtaa. On erityisen tärkeää, että kaupungin päätöksentekoa hajautetaan siten, että mahdollisimman suurella joukolla ihmisiä on mahdollisuus antaa panoksensa tehtävien poliittisten, yhteistä etua koskevien päätösten suhteen. Kaupungin politiikan ja päätöksenteon kiinnostavuutta tulee yleisesti lisätä kaupunkilaisten keskuudessa. Kunnallispoliitikon tulee tunnistaa tehtävänsä olla kansalaisten edustaja omien etujen tai menestymisen edistäjän sijaan. Päätöksenteon tulee olla mahdollisimman avointa ja laajaan tietoon ja moniin pluralistisiin mielipiteisiin perustuvaa. Poliittisen viestinnän tulee olla myös mahdollisimman avointa ja osallistavaa. Kaupungin asukkaiden mielipiteet tulee kuulla kaikissa kunnallispolitiikan tekemisen vaiheissa. Näitä arvoja ja tavoitteita olen valmis kunnioittamaan.
Lämpimin kevätterveisin toivottaa: Matti Nikama.