Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Varallisuuden kasautuminen suurin talousongelma

Maailman varallisuudesta yhä enemmän on yhä harvempien hallinnassa. Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin raportin mukaan (raportissaan) maailman 85 rikkaimman ihmisen omistama 1,7 biljoonan dollarin eli noin 1250 miljardin euron varallisuus on yhtä suuri kuin maailman köyhimmän puoliskon varallisuus.

"On hämmästyttävää, että 2000-luvulla puolet maailman ihmisistä - yli kolme ja puoli miljardia ihmistä - omistavat vähemmän kuin pieni eliitti, joka mahtuisi mukavasti kaksikerroksiseen bussiin", sanoo Oxfamin toimitusjohtaja Winnie Byanyima tiedotteessa.

Oxfam sanoo raportissaan myös, että maailma rikkain prosentti väestö omistaa lähes puolet kaikesta varallisuudesta. Rikkaimman prosentin omaisuuden määrä on noin 110 biljoonaa dollaria, mikä on 65 kertaa enemmän kuin köyhimmän puoliskon omaisuus.

Varallisuus on Suomessakin jakautunut hyvin epätasaisesti. Varakkaimman viiden prosentin hallussa on noin neljännes koko varallisuudesta ja yhden prosentin hallussa, on kymmenesosa koko varallisuuden arvosta. Omistuksia tarkastaessa vinous on vielä ilmeisempi: puolet kotitalouksista omistaa ainoastaan 11 prosenttia varallisuudesta. Lähde? Varallisuuserot ovat kasvaneet Suomessa 1990-luvun alun jälkeen.

Oxfam muistuttaa, että joka yhdeksäs ihminen ei saa tarpeeksi ruokaa syödäkseen, ja että yli miljardi ihmistä elää alle 1,25 dollarin eli 1,08 euron päivätuloilla. Lääkkeiksi tuloerojen kasvulle järjesto esittää aluksi suuryritysten verokikkailuihin puuttumista ja vaatii globaaleja sopimuksia ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

keskustelua tulonjaosta ennen Davosissa vuosittain järjestettävän maailman talousfoorumitapahtuman alkua.

Oxfamin toimitusjohtaja Winnie Byanyimaon yksi Davosin kokouksen puheenjohtajista.

Oxfamin mukaan epätasa-arvoisuuden kasvu hidastaa taistelua köyhyyttä vastaan.

Järjestö muistuttaa, että joka yhdeksäs ihminen ei saa tarpeeksi ruokaa syödäkseen, ja että yli miljardi ihmistä elää alle 1,25 dollarin eli 1,08 euron päivätuloilla. Oxfam esittää lääkkeiksi tuloerojen kasvulle aluksi suuryritysten verokikkailuihin puuttumista ja vaatii globaaleja sopimuksia ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

"Haluammeko todellla elää maailmassa, missä yksi prosentti omistaa enemmän kuin muut yhteensä?" Winnie Byanyima kysyy Oxfamin tiedotteessa.

Niinpä. Mitä maailma ja sen ihmiset hyötyvät varallisuuden kasaamisesta. Väitän, että se on talouskasvun varsinainen jarru. Kun omaisuus on osakkeissa ja erilaisissa rahastoissa, on se samalla pois varsinaiselta elinkeinoelämältä eli tuotannosta.

Varakkaat ihmiset pyrkivät vain kasvattamaan omaisuuksiaan muusta välittämättä. Samalla siinä hukkautuu valtava talouspotentiaali, joka saataisiin käyttöön vain sillä, että pienimpiä palkkoja korotettaisiin. Tulonsiirto pienituloisimpien hyväksi näkyisi välittömästi kysynnän kasvuna, talouden elpymisenä ja sen päälle vielä kokonaisvarallisuuden kasvua. Suuri ihmettelyn aihe on, miksi varakkaat eivät huomaa, että kasaamispolitiikka on tuhon tie myös heille itselleen?

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles