Kesä näyttää saapuvan Suomeen etuajassa ja tämän kunniaksi turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES on julkaissut ohjeet ”kesän rientoihin”. Viranomainen muun muassa korostaa, ettei lasta saa nostaa sellaisiin leikkivälineisiin, joihin hän ei itse pääse kiipeämään ja että lasten leikkejä tulee valvoa. Retkeilijöitä ohjeistetaan, että mikäli ei osaa suunnistaa, kannattaa pysyä merkityillä reiteillä. Polttarisankareille taas annetaan vinkiksi, että oma turvallisuus on pidettävä etusijalla. Samalla TUKES pyytää kuluttajilta ilmiantoja ”vaarallisista kuluttajapalveluista”. Haluaisin todella tietää, kuinka moni kansalainen hyötyy tästä TUKES:n ohjeistuksesta? Voisin nimittäin näppituntumalta väittää, että tässä virkatyössä panos-tuottosuhde on erittäin lähellä nollaa, jos ei sitten täysin nollassa.
Suomen taloudellinen tilanne on äärimmäisen haastava ja hallitus on joutunut tekemään paljon kipeitä, ihmisten peruspalveluihin ja toimeentuloon kohdistuvia leikkauksia. Samaan aikaan meillä on kuitenkin varaa ylläpitää virkamiesarmadaa, jonka tehtävänä on tutkia leikkikenttien turvallisuutta, tarkastaa erilaisista palveluista laadittuja ”turvallisuusasiakirjoja” ja antaa ohjeita pääsiäiskokkaajille, miten hellapalot kyetään välttämään. Voitaisiinko tällainen valvonta lopettaa ja siirtää vapautuvat resurssit esimerkiksi sisäiseen turvallisuuteen, jonka resurssitilanne on heikko?
Olisi populistista väittää, että mitään ohjaamista ja valvomista ei tarvita. Kyllä tarvitaan, mutta ylenmääräisen ohjaamisen ja valvomisen sijaan meidän tulisi luottaa ensisijassa itsesääntelyyn sekä ihmisten omaan terveeseen järkeen. Valvontatoimenpiteitä tulisi myös kohdistaa lähtökohtaisesti vain sellaisiin yrityksiin tai toimijoihin, joista on tehty ilmoitus viranomaisille. Ydinvoimaloiden toimintaa tulee valvoa tarkasti, mutta mielestäni leikkikenttien tai vaikkapa keittiöiden työturvallisuuden valvonnasta voidaan tinkiä. Samaten kaikenlaisten turhien ohjeiden ja tiedotteiden antaminen tulisi lopettaa.
On kaikkien etu, mikäli pyrimme korvaamaan mahdollisimman suuren osan ohjaavien ja valvovien viranomaisten työstä kansalaisten omalla maalaisjärjellä, jota tässä maassa vielä riittää. Valitettavasti maalaisjärkeä näyttää puuttuvan juuri viranomaisilta, kuten taannoin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksella, joka päätti uhkailla kansalaisia oikeustoimilla omatoimisista tienkorjaustoimenpiteistä, vaikka pikemminkin kiitokset olisivat olleet paikallaan.