Hiljattain eduskunnassa esitettiin kirjallinen kysymys koskien opetushallituksen julkaisua, jonka sivulla 67 väliotsikon Sukupuolten tasa-arvo alla lukee "...hyväksyy ajatuksen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi." Opetushallituksen mukaan kyseessä on "Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa". Se siis ohjeistaa kouluja ja opettajia siinä, mitä opetussuunnitelmassa ja täsmällisemmin ottaen opetuksessakin tulisi huomioida.
Sivulla 53 onnäytemalli kyselystä otsikolla
Onko koulunne toimintakulttuuri sukupuoli- ja tasa-arvotietoista?
jonka yhdeksi tarkastuspisteeksi esitetään seuraavaa: "Koulun lomakkeissa ja kyselyissä sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Koulun lomakkeet huomioivat moninaisten perheiden erityispiirteet."
Kansanedustaja Mika Raatikainen (ps) oikeutetusti kysyy, mitä nämä muut sukupuolet kahden ensimmäisen tunnetun sukupuolen jälkeen ovat. Opas ei anna siihen vastausta, vaikka antaa ymmärtää, että ne olisi lisättävä jopa koulun lomakkeisiin ja kyselyihin!
SETAn mukaan viittaukset poikiin ja tyttöihin, miehiin ja naisiin on tarpeellista häivyttää, ettei lapsille tule lokeroimisesta traumoja. Pehmolelujen ympäröimät sukupolvet löytänevät helpompia samaistumiskohteita eläinkunnasta. Koiras ja naaras kuulostavat identiteettiä vähemmän uhkaavilta. M. A. Nummisen jänis-laulun inspiroimana loihdin opettajien käyttöön lomakkeille laitettavaksi vielä kolmannen ja neljännenkin sukupuolen: ne olkoot kissas ja citykanis
Jos joku lapsi tuntee itsensä syrjityksi sen vuoksi, että sukupuolten nimistössä on kätkettyjä viittauksia mm. lemmikkieläimiin, ja itsellä onkin kotona hamsteri, niin voisihan omaksi sukupuolekseen lomakkeessa täyttää hamsteris, vaikkapa tarkennuksena kohtaan Muu. Mikä vaan mukavalta tuntuu.
Mitäpä emme tekisi opetushallituksen ohjeistusta säntillisesti noudattaaksemme!