Vasemmistonuorten jäsenlehdessä Liberossa kirjoitettiin 07.01.2016 kansan käsitteestä: "Kansaa ei kuitenkaan ole olemassa. Se on poliittinen ja taloudellinen työkalu, joka täytyy aina keksiä ja rakentaa sekalaisista aineksista, myyteistä ja fantasioista." Tässä "Historian verisin larppi" -nimisessä artikkelissa viitataan Benedict Andersonin kuuluisan määritelmään kansakunnasta kuviteltuna yhteisönä: "Kansakuntiin kuuluu niin paljon ihmisiä, että niiden jäsenet voivat tuntea vain mitättömän pienen osan yhteisöstä."
Ei ole sinänsä yllättävää, että vasemmistolaisessa lehdessä poimitaan tieteestä juuri vasemmistolaisuutta tukevat väitteet. Kansallismielisyys ei ole koskaan ollut vasemmistoideologien suosiossa. Kuvitellun yhteisön käsitteen voi kuitenkin nähdä tavalla, joka osoittaa vasemmistolle itselleen hyvin tärkeän luokka-käsitteen epämääräisyyden. Luokka on kansan ohella myös kyseenalainen kuviteltu yhteisö. Kukaan työväenluokkaan kuuluva ei voi tuntea kaikkia tai edes suurinta osaa "luokkansa" jäsenistä. Voisi vaikka todeta: "Luokkaa ei kuitenkaan ole olemassa. Se on poliittinen ja taloudellinen työkalu, joka täytyy aina keksiä ja rakentaa sekalaisista aineksista, myyteistä ja fantasioista."
Luokan käsite on siis hyvin ontto vähintäänkin samassa mielessä kuin kansan käsite. Kuitenkin vasemmistolaisessa retoriikassa vilahtelee tuon tuostakin epämääräinen "luokan" käsite eri muodoissaan pitkälti kyseenalaistamattomana kategoriana. Tiedostamalla vasemmistolaisen puheen yksipuolisuuden on ulkopuolisten kuitenkin silti mahdollista nähdä tämän näennäisesti pätevältä vaikuttavan asetelman taakse.
0