Suomessahan on sananvapaus. Se vain käsitetään usein väärin: oikeudeksi sanoa tai julkaista mitä tahansa koska on sitä mieltä. Senkin voi tehdä, sillä sananvapaus tarkoittaa että mitä tahansa voi sanoa tai julkaista ja olla mitä mieltä tahansa kenenkään sitä ennakolta estämättä.
Pointti on tuossa sanassa "ennakolta". Jos sananvapauden nimissä tekee jotain, joka on rikos- tai muussa laissa kiellettyä, seuraamukset tulevat jälkeenpäin. Ihan kuin muutenkin elämässä.
Jos esimerkiksi loukkaa jonkun immateriaalioikeuksia (julkaisee toisen tekemän teoksen, joka voi olla vaikkapa blogi, valokuva, kirja, tietokonesovellus,musiikkiteos tai elokuva), saa syytteen tekijänoikeusrikkomuksesta.
Jos julkaiset vaikkapa omassa blogissasi, että naapurin Pirkolla on HIV, saatat syyllistyä rikokseen nimeltä yksityiselämän loukkaaminen julkista tietovälinettä käyttäen. Seuraamuksiltaan se on melkein yhtä paha kuin kunnianloukkaus, vaikkakin eriniminen, olettaen että väite pitää paikkansa.
Kunnianloukkauksesta taas on kyse, jos em. esimerkin mukainen väite ei pidä paikkaansa.
Julkisuuden henkilöiden (poliitikko, artisti jne.) on kestettävä vähän enemmän kuin tavallisen taviksen. Heidänkään ei silti tarvitse sietää mitä tahansa.
Sananvapaus ei anna kenellekään oikeutta syyllistyä rikoksiin. Minuakaan ei kukaan estä ennakolta tuuppaamasta vaikka ärsyttävää nillittäjää käkättimeen tai hapettamasta iholle käyvää humalaista tajuttomaksi. Vaikka kukaan ei estäisikään sitä ennakolta, noistakin rikoksista seuraamukset tulisivat jälkikäteen. Nimittäin syytteet pahoinpitelystä. Ja ihan takuuvarmasti tuomiokin.
Sellaista elämä on.