Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Miksi kaupungin tuottava omaisuus siirtyy yrityksille?

$
0
0

Bunkkerin rakennus meni SRV:lle.  Jos yrityksen kannattaa tehdä Helsingin kaupungin omaisuudesta tuottavaa, niin miksi kaupunki ei tee sitä itse? Rahoitus ei ole ongelma. Kaupunki voi perustaa yhtiön, joka hoitaa kaupungin omaisuuden muuttamisen tuottavaksi, todennäköisesti kaupungilla on jo tällainen yhtiö.

Suhtaudun aina tämänlaisiin hankkeisiin ihmetellen. Jotenkin se "logiikka" ei toimi, että kaupunki ei voisi itse pitää omaisuutensa ja saada siitä tuottoa, jos siihen kykenevät yksityiset yrityksetkin käyttämällä tätä samaa omaisuutta. Julkisen vallan tehottomuus veronmaksajien omaisuuden suhteen luo yrityksille hyvän bisnesmahdollisuuden, jossa valitettavasti omaisuuskin siirtyy halvalla hinnalla yrityksille.

Siirtyykö kaupungin tuottava omaisuus pikkuhiljaa lähes kokonaan yksityisten yritysten omistukseen? Onko tämä ongelma erityisesti Helsingissä, koska Helsingin alue on kallista aluetta, väestöä muuttaa kokoajan Helsinkiin ja maa on kallista? Tällainen bisnes ei nyt varmana ole kaupungin osalta rahoituksesta kiinni. Rahoitusvaihtoehtoja löytyy sen kuin vain rupeaa niitä luettelemaan.

Kirjoituksen esimerkin kaltaisten "projektien" yksityiskohtaiset talouslaskelmat pitäisi olla julkisia ja siten kansalaisten ja tutkivan median arvioitavissa.

 

"Myytävän määräalan suuruus on noin 8 600 neliömetriä. Rakennusoikeutta Bunkkeriin on tulossa noin 34 000 kerrosneliömetriä, josta hieman alle puolet varataan uimahallia ja muita liikuntatiloja varten. SRV Rakennus Oy:n laatimien suunnitelmien mukaan Bunkkerin kolme ylintä kerrosta puretaan, ja niiden päälle rakennetaan kymmenen uutta kerrosta, joihin tulee noin 300 asuntoa."

http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/kiinteistovirasto/bunkkerin-toteuttajaksi-srv-rakennus-oy

 

Julkisen vallan tuottamaa omaisuutta siirtyy laajemmassa mitassa yrityksille ympäri maailmaa halvalla tai ilmaiseksi. Esimerkiksi yleensä sen tutkimustyön tuottama tieto ja osaaminen, joka on innovaatioiden taustalla siirtyy yliopistoista ja korkeakouluista yrityksille. Esimerkkinä mainittakoon lääketeollisuus. Tietääkseeni kaivosyhtiöt eivät maksa mitään siitä geologisesta tiedosta, mitä valtio Suomessa tuottaa. Sen tuottaminen tehdään verorahoilla.

 

Lisätty 12.5.2016 klo 12:07

Valtuutettuna toimiva Osmo Soininvaara kertoi todellisen syyn:
"Kaupungin virastot ovat yrittäneet vuosikausia kehittää bunkkerista kaupungin hallitsemaa konseptia, mutta ei ole onnistunut. Mikään niistä ei ollut totuettamiskelpoinen."

http://www.soininvaara.fi/2016/05/11/13438/#comment-508595

 

Ulkolinja: "Missä innovaatiot syntyvät?"

http://areena.yle.fi/1-3180599#autoplay=true

 

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles