Kolme ja puoli vuotta vankeutta vastaanottokeskuksen tuhopolttoyrityksestä. Toiset sanovat, että oli liian vähän, toiset sanovat, että oli liian kova tuomio. Mitä minä sanon? Sanon, että tuomion pituus on sivuseikka, oli se sitten erittäin pitkä tai lyhyempi.
Tuomiolla pyrittiin luomaan normistoamme, osoittaamaan humaanin arvomaailmamme hintaa, koska tämä oli ennakkotapaus. Siltä, ja vain siltä, osin pidän ehdotonta tuomiota toimivana viestinä. Olen silti sitä mieltä, että viestin muotoiluun voitaisiin käyttää huomattavasti rakentavampia metodeita, ja kohta esittelen erään tavan. Jos haluat, voit siirtyä tekstissä ehdotuksen alkuun, joka on lihavoitu.
Useiden tutkimusten mukaan isommat tuomiot eivät välttämättä vähennä lain rikkomista ollenkaan. Jos tuomiota pelätään, teko valmistellaan paremmin, jottei siitä jäädä kiinni.
Motivaatio tekoon on pelko, ja toimeenpaneva voima ilmenee vihana. Viha ei vaimene vihalla, väkivalta ei katoa vastaväkivallalla - vai kuinka usein joku on huutanut sinut leppyneeksi ja rauhalliseksi ja luottavaiseen, ymmärtäväiseen olotilaan?
Miten pelko voitetaan? Kohtaamalla se. Todistetusti tämä on ainoa tie.
Uskon, luotan ja olen varma, että maahamme saapuu henkilöitä, jotka haluaisivat luoda siltoja, joilla poistaa näitä pelkoja.
Olisiko niin, että tuomittu vielä tällä hetkellä itse tietämättään tarvitsisi vierailijaksi vankilaan maahanmuuttajataustaista kaveria? Voi olla. Mutta voi olla, että tuomittu ottaisi tämän tuomionsa lisänä, ja hän siten uhriutuisi lisää. Viha ei vähenisi. Emme siis voi velvoittaa häntä tällaiseen.
Mitä ehdottaisin itse? Osasovittelua.
Henkilön tuomio voitaisiin lyhentää, jos hän itse valitsisi, että hänen vierailijanaan käy maahanmuuttajataustainen henkilö, joka on tuohon pestiin itse halukas (ja psykologisesti muutenkin soveltuva).
Mikäli tuomittu ei halua ottaa vastaan tätä ehdotusta, antaa asian olla puoli vuotta, ja ehdotetaan jäljellä olevan tuomion suhteen samaa, ja tehdään näin vaikka vielä pari kertaa tuomion aikana.
Olisi parasta kaikille, mikäli pelon kohtaaminen voitaisiin mahdollistaa tällaisissa turvatuissa oloissa. Tilanne olisi kuitenkin ainakin pääosin lähtöpisteessään, kun tuomio loppuu, jollei kohtaamisen tarjoamaa kouluttautumismahdollisuutta inhon suhteen mahdollisteta.
Mitä tulee sitten jatkossa ennaltaehkäisemiseen, niin saatamme saada tuomitusta jopa julkisen puhujan tai sosiaalityöntekijän, joka auttaa toisia väkivallan reuna-alueella hortoilevia tapauksia pääsemään yli oirehtivasta pelostansa.
Näin tekojen määrä ainakin vähenisi ajan kanssa. Näin ainakin jokunen sopeutumaton sopeutuisi. Näin sekä tekojen tekijöiden että tekojen uhrien kärsimykset jäisivät kärsimättä.
Hansi