”Hallitus on päättänyt keskittää vaativan erikoissairaalapäivystyksen 12 sairaalaan. Lukumäärä on ollut tiedossa, paikkakunnat eivät. Viisi yliopistollista sairaalaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa ovat esityksen mukaan laajan päivystyksen sairaaloita. Seitsemän muuta laajan päivystyksen keskussairaalaa sijaitsevat Lahdessa, Porissa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa ja Rovaniemellä.
Muut nykyiset keskussairaalat jatkavat suppeamman päivystyksen sairaaloina.
Miltei kaikki nykyiset aluesairaalat muuttuvat pääosin kuntouttaviksi sairaaloiksi, joissa ei päivystetä eikä leikata. Niissä on päiväaikaisten perusterveydenhuollon palveluiden lisäksi esimerkiksi ortopedisiä tai neurologisia poliklinikoita. Tarkoitus on, että lääkärit liikkuvat, eivät potilaat.”
Yllä on hallituksen esitys erikoissairaanhoidon järjestämisestä tulevaisuudessa. Selkäpiitä vähän kylmäsi sitä lukiessa. Kun katsoo esitystä kotikaupunkini Kouvolan horisontista, ei enää voi puhua minkäänlaisesta sairaanhoidon parannusesityksestä, päinvastoin.
Jos kaikki toteutuu suunnitellusti, se on alueellinen katastrofi. Paikallinen Kuusankosken aluesairaala, joka sivumennen sanottuna rankattiin maan tehokkaimmaksi, lakkautuisi kokonaan ja Kotkan keskussairaalaan jäisi vain supistettu päivystys. Mahdollinen ympärivuorokautinen terveyskeskuspäivystys on luultavasti sekin pois suljettu.
Kymenlaakson pohjoisosista tulee Kotkan keskussairaalaan matkaa noin 110 kilometriä. Se on liian pitkä matka todellisen hengenvaaratilanteen sattuessa . Liotushoito mahdollisessa aivoinfarktissa toteutuu aina liian myöhään, samoin sydäninfarktin sattuessa hoito myöhästyy aina. Pelastushelikopteri ei ainakaan toistaiseksi liiku pohjoisen Kymenlaakson taivaalla.
Aluesairaala poliklinikoineen olisi ollut kaikkien tavoitettavissa, pisimmillään sinne olisi ollut noin 40 km. matka, ajassa noin 45 minuuttia.
Tiedän varmasti, että maassamme on vielä paljon pahempia paikkoja uudistusten jälkeen. Lappi ja Itä-Suomi ovat varmasti kaikkein suurimmat kärsijät. Se ei vain lohduta ollenkaan, että jollakin asiat ovat menossa vieläkin huonompaan suuntaan.
SOTE-uudistuksen piti tuoda mukanaan säästöjä, mutta myös parannuksia terveydenhoitoomme. Säästöjä se varmaan tuo, mutta parannuksiin en tällä menolla usko. Ilman muuta suuremmat yksiköt ovat tehokkaampia ja siellä asuu suurempi osaaminen, mutta se ei paljoakaan auta muita kuin yksiköitten lähellä asuvia. Kauempana asuvat tulevat kärsimään yksiköitten lakkauttamisesta.
Ehkä SOTE -uudistuksessa tehdään myös aluepolitiikkaa, haalitaan ihmisiä asumaan yliopistosairaaloiden ympäristöön. Keskusta puhuu maan pitämisestä asuttuna, mutta toimii koko ajan täysin pain vastoin. Tyypillistä suomalaista politiikan tekoa!