Suomen hallitus linjasi eilen alkoholipolitiikan uudistuksista. Etenkin liberaalipiireissä on ilolla tervehditty anniskelupaikkojen jatkoaikalupien poistumista, kauppoihin saapuvaa nelosolutta ja muita vahvempia alkoholijuomia. Baarien ulosmyyntioikeus ja festareiden anniskelukarsinoiden poistuminen ovat vielä yleisimmin hyviksi katsottuja uudistuksia.
Kansanterveysnäkökulmasta asiaa tarkastelevien ulostulot ovat olleet huolestuneempia: jos ihmiset korvaavat keppanan nelosella ja siirtyvät vahvempiin lonkeroihin ja siidereihin, alkoholin kansanterveyshaitat kasvavat selvästi. Itsekin olen huolestunut siitä, kuinka isoksi jo nyt järjettömän suuri alkoholihaittojen hintalappu kasvaa. Olutharrastajille taas nelosoluen salliminen ei tuo toivottua hyötyä valikoimien kasvusta, koska useat erikoisoluet ovat huomattavasti vahvempia kuin nyt sallitut.
Suomessa tulisi kuitenkin ennen kaikkea päästä maltillisempaan juomakulttuuriin ja lopettaa holtiton ryypiskelu sekä vähentää tissuttelua. Muutos lähtee ihmisistä, eikä saatavutta rajoittamalla tai hintoja korottamalla voida tehdä kuin rajallisesti töitä. Siksi sääntelyä tulisikin kehittää fiksumpaan suuntaan ja yhdistää liberalismi suunnitelmalliseen kulutusta alentavaan ohjaukseen.
Mitä sitten esittäisin? Laadin tällaisen "kolmen pointin" kompromissiesityksen, joka yhdistää liberalisaation ja kansanterveydellisesti vastuullisen suunnittelun:
1) Enintään 3,5 % vahvuiset alkoholijuomat (I- ja II-oluet, miedot siiderit/lonkerot) ovat alkoholiverotuksen sijaan normaalin elintarvike-alv:n piirissä. Näitä juomia saa myydä myös klo 21-09 välisenä aikana elintarvikemyymälöissä.
2) Yli 3,5 % ja alle 10 % vahvuisia alkoholijuomia saa myydä elintarvikemyymälöissä klo 09-21 välisenä aikana. Näille juomille on määritetty alkoholitilavuusprosenttiin pohjautuva pohjahinta jota myymälä ei saa alittaa, hinta määritetään selkeästi kakkosoluen markkinahintaa korkeammaksi (esim. jos II-olut maksaisi 70 snt/tölkki, keppana on 2 €/tlk, nelosolut 3€/tlk jne). Näin ollen vahvojakin erikoisoluita voidaan myydä ruokakaupassa, mutta bulkkituotteita ei kannata tarjota, vaan peruslagerit ja muut massajuomat kannattaa tehdä kakkosoluen vahvuuteen.
3) Alennetaan ravintolatiloissa nautittujen mietojen (alle 10 %) alkoholijuomien verotusta.
Mitäpä mieltä ovat lukijani?