Ovatko ideologiat hypnoosia eli olemmeko ideologisen hypnoosin vallassa, kysyy mediatutkija, filosofian tohtori Veijo Hietala Turun Sanomissa (24.5.). Hänen mukaansa olemme jatkuvan ideologisen ohjelmoinnin kohteena, joka seurauksena meidät saadaan uskomaan milloin mihinkin aatteeseen ja jopa tappamaan toisiamme tuon aatteen nimissä.
Etsimättä tulevat mieleen tämän päivän terroristit, jotka on ohjelmoitu uhraamaan jopa oman henkensä vihollisiksi koettujen tappamiseksi. Itse asiassa jokainen armeija on täynnä ideologisesti hypnotisoituja ihmisrobotteja, jotka tekevät juuri niin kuin esimiehet sanovat, vaikka uskonnon ohjelmointi olisi kehottanut olemaan tappamatta. 1970 -luvun tienoilla Suomessa moni nuori uskoi sokeasti marxismiin ja jotkut maolaisuuteen. Kuvaan kuului, että aatteen isäntämaassa ei nähty mitään puutteita, vaikka ideologiasta vapaiden silmiin puutteet suorastaan hyppäsivät kyseisessä maassa vieraillessa.
Ideologista ohjelmointia tai hypnotisointia tapahtuu koko ajan pienemmissäkin puitteissa. Mihin muuhun esimerkiksi kaupallinen mainonta tai vaalimainonta tähtää kuin ohjelmoimaan ihmiset ostamaan tiettyä tuotetta tai äänestämään sitä oikeaa henkilöä ja puoluetta? Kaikki muoti-ilmiöt, joita kritiikittömästi seurataan, vaikuttavat onnistuneen ideologisen ohjelmoinnin tuloksilta. Koetaan hienoksi pukeutua juuri tällaiseen asuun tai kuunnella määrätynlaista musiikkia tai hurrata urheilukatsomossa, jne.
Entä jos yrityksen autoritäärinen johto saa työntekijät tottelemaan kyselemättä, onko heidät saatu hypnotisoiduiksi? Kun työntekijä uskoo, että hän tekee oikein kun noudattaa annettuja käskyjä järjettömyyksiinkin saakka, lienee kyse samasta hypnoosi-ilmiöstä.
Mutta jos työntekijä tottelee työpaikkansa menettämisen pelosta, hän on säilyttänyt oman harkintakykynsä, joka hypnotisoidulta puuttuu. Hän vain pitää käsityksensä omana tietonaan. Sama varaus on jätettävä myös esimerkiksi uskonnollisen tai isänmaallisen ideologian mukaan toimivien kohdalle. He saattavat tehdä niin pakon ja pelon kannustamina, vaikka eivät usko kyseiseen ideologiaan.
Mitä sitten voimme tehdä, ja miksi kannattaa puhua ja kirjoittaa tästä ilmiöstä? Jokainen ihminen halunnee ajatella omilla aivoillaan, eikä passiivisesti seurata muiden jo ajattelemia latuja. Me emme vain välttämättä huomaa, että meitä hypnotisoidaan. Ajattelemme herkästi, että valintamme ovat täysin omiamme, kuten ne teknisessä mielessä ovatkin. Emme vain ehkä tiedosta, että meitä on mahdollisesti "autettu" hieman liikaa ajattelemaan juuri tietyllä tavalla.
Olemme aidosti vapaita ja itsenäisiä vain siinä tapauksessa, että pysähdymme aika ajoin pohdiskelemaan, onko olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin ne, jotka näyttävät niin itsestään selviltä ja hyväksyttäviltä – ja joita niin monet muutkin kyselemättä seuraavat.