Maailman vilpittömät ihmiset ovat vapaita ja onnellisia
Koululaisten Stafettkarnevalen 2016 viestijuoksut Vaasassa antoi vihjeen, miksei ruotsinkielisiä tyttöjä esiintynyt taannoin tekemäni uupumus-tutkimuksen kuolintilastossa. Tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta Suomessa on nyt tullut julkisen keskustelun aiheeksi syystä. Mutta jo 1999 aineistosta tekemäni tutkimus osoitti suomenkielisten tyttölasten kuolleisuuden poikkeavaksi.
Kun vuosikymmenen jälkeen palasin kotimaahani, tulin epätodelliseen maailmaan jossa ihmiset käyttäytyivät karkeasti ja uupuivat. Uteliaana ryhdyin elinvoima-tutkimukseen selvittääkseni - itselleni - mikä oli. Tutkimuksen kohteeksi valitsin oman viiteryhmäni, tutun kotiseudun suomenkielisen väestönäytteen. Verrokki löytyi Kelan vihjeestä: ruotsinkielinen väestö. (/www.litorina.org/exhaustion/, suomeksi /elinvoimasta/).
YLE-Femman televisiointi koululaisten Stafettkarnevalen 2016 -viesteistä Vaasan Kaarlenkentältä oli irohkaiseva elämys epäluuloiseksi taantuneelle katsojalle! Kuinka kauniit nuoret ihmiset voivatkin kisailla sopuisasti! Aivan kuten maailman aikuiset kansainvälisissä kisoissaan, esimerkiksi Zurich vuonna 2014.
Stafettkarnevalen 2016 todisti sopuisan yhteiselämän mahdollisuudesta ristiriitojen Suomessakin, jossa vaje vilpittömyydestä on ahdistava. - Vilpillisyys pilaa paljon, varsinkin kun siitä on tullut perinne. Suomalaisuuden perinne. ( Esimerkki: /www.litorina.org/kyro/ =Väärinkäytösten paljastuttua hallitus/eduskunta lakkautti vesioikeudet!)
Vilpillisyys on yhteiskuntamme syöpä. Kun aina täytyisi viiteryhmässä tai porukassa tai puolueessa (!) sopia siitä, kuinka kussakin tilanteessa valehdellaan, tästä seuraa sekaannus ja yhteiskunnan epäjärjestys. (Prof. Ilkka Niiniluoto, pääministeri Esko Aho 1992 /www.litorina.org/id41.html/). Vallankumouksen mahdollisuudesta varoittaa EU:sta Suomea arvioinut oikeusasiamies Jakob Söderman 2010.
Runoilijana William Shakespeare tunsi ihmisen mielen liikkeet. Liki viisisataa vuotta sitten Myrsky/Tempest näytelmän 16 -vuotias Miranda on elänyt elämänsä eristyksissä. Kun hän sitten kohtaa muita ihmisiä, ihastus on vilpitön:
"Oi ihmetys!
Kuinka paljon jumalaisia olentoja täällä onkaan!
Kaunis on ihmiskunta! Uusi uljas Maa,
Jolla on tällaisia ihmisiä pinnallaan!"
Maailman ihmiset ovat todellisuudessa vilpittömiä ja siksi vapaita ja onnellisia. Runoilija rohkaisee avaamaan silmämme näkemään kanssaihmiset uudessa valosa. Vilpittömästi.
Seppo Mononen tutkija filosofian maisteri Ilmajoki
(Sakespeare -käännös kirjoittajan)