Tiesitkö? Jos tiesit, olet yksi harvoista. Media on karttanut aihetta kuin koleraa. Syytä sille en tosin keksi. Kärjistäen voi sanoa että asuntopolitiikkaa käsitellään kerran neljässä vuodessa, ja vasta nyt tämän valtuustokauden lopussa pääsevät vuonna 2012 valitut valtuutetut käsiksi asunto- ja tonttipolitiikan linjapaperiin, ns. AM-ohjelmaan.
Kaupunginvaltuusto käsitteli asumisen ja maankäytön ohjelmaa (AM-ohjelma) ensimmäisen kerran viime viikolla, jolloin myös valtuustoryhmät pitivät aiheista ryhmäpuheensa. Tänään 22.6 ohjelmasta päätetään. Koska viime keskiviikkona ohjelmaan on tehty vastaehdotuksia tarkoittaa se myös äänestyksiä kokouksessa.
Suurin vääntö liittyy "hallintamuotojakaumaan", joka on ehdotuksessa 25% kohtuuhintaista asuntotuotantoa, 30% välimuotoa (mm. HITAS-tuotantoa) ja 45% kovan rahan asuntotuotantoa (sijoitus- ja omistuskämppiä, joko vuokralla tai ei). AM-ohjelma tavoittelee 6000 asunnon vuosituotantoa, joten asunnoissa 25 prosenttia tarkoittaa 1500kappaletta asuntoja, 30%= 1800kpl ja 45%= 2700kpl. Vasemmisto tavoittelee suurempaa osuutta kohtuuhintaiselle asuntotuotannolle esittäessään tavoitteeksi 2000kpl kaikkea. Tämä nostaisi tavoitetta +500 kohtuuhintaisella asunnolla vuodessa.
Rakentamistavoitteet eivät kuitenkaan välttämättä täyty. Juuri kohtuuhintaisella rakentamispuolella on suuri merkitys mitä kaupunki itse rakentaa. Ohjelmassa esitetään kaupungin rakentavan 50% tavoitteesta, joka tarkoittaa 750 asuntoa. Vasemmisto ehdottaa vastaehdotuksessaan 50% rakentamisosan säilyvän nostettaessa kokonaistavoitetta. Tämä tarkoittaisi kaupungin rakentavan +250 kohtuuhintaista asuntoa vuodessa lisää.
Asuntopula Helsingissä on kaukana ratkaisustaan. Parhaillaan kaupungin asuntojonossa on lähes 17 000 hakijaa ja asunnottomina on tuhansia helsinkiläisiä. Asuntopolitiikka tarvitsee suunnanmuutoksen. Mitä tekee valtuusto?
0