Kuusi vinkkiä työpaikan sisäilmasta oireilevalle
1. Ota oireet tosissasi. Ei ole normaalia olla jatkuvasti / toistuvasti kipeänä, flunssassa, ääni käheänä, sairastaa korva-, silmä-, poskiontelo- tai keuhkoputkentulehduksia, tai olla työpäivän jälkeen jatkuvasti levon tarpeessa. Jos kuntosi ja toimintakykysi laskee töissä ollessa mutta palautuu viikonlopun tai pidempien lomien aikana, mieti onko oireilla yhteyttä työpaikkaan. Jos oireilu on päässyt pahaksi, nämä ajat eivät enää riitä palautumiseen vaan pidempi tauko on tarpeen. Sisäilmasta aiheutuvat oireet voivat olla todella monimuotoisia. Esim. Terve Sisäilma, Homepakolaiset ja Sisäilmasta sairastuneet- ry: t ovat koonneet listoja oireista, etsi näistä tietoa netistä.
2. Kirjoita oirepäiväkirjaa. Mittaa asioita joita voi mitata: Kuumetta, verenpainetta, osta apteekista PEF- mittari ja tee puhalluksia niin vapaa-ajalla kuin töissä. Seuraa tuleeko vaihtelua voinnissa, oireissa ja mittaustuloksissa. Muista oireiden monimuotoisuus.
3. Ilmoita oireilusta työpaikalla: Esimiehelle, työsuojeluvaltuutetulle, selvitä mikä on työpaikan toimintaohje ja toimi sen mukaisesti, esim. täytä sisäilmaston omatarkastuslomake. Varmista että asia otetaan tosissaan ja että se lähtee eteenpäin. Varaudu siihen että oireilua voidaan yrittää vähätellä ja sen syitä voidaan etsiä oireilevasta. Älä hyväksy epäasiallista kohtelua. Ole rakentava, yhteistyökykyinen, rauhallinen vaikka asia on hankala.
4. Jos et ole aiemmin ollut yhteydessä työterveyslääkäriin, ota yhteyttä ja varaa aika. Kerro tilanteesta, oireiluista, anna oirepäiväkirja luettavaksi. Ota huomioon että lääkärit voivat suhtautua oireiluun ja sisäilmasairauteen hyvin vaihtelevasti. Terveydenhuollossa ei ole riittävästi tietoa eikä osaamista tästä sairaudesta. Oireilua voidaan pitää psyykkisenä ja kuvitella että potilas voi siedättää itseään. Tämä johtaa lisäaltistumiseen ja sairauden vaikeutumiseen. Työterveyslääkärin olisi syytä ohjata tekemään työpaikka PEF- mittaus sekä ohjata eteenpäin tutkimuksiin. Jos työterveyslääkäri kirjoittaa suosituksen välttää työpaikan sisäilmaa, ammattitautitutkimuksiin pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti jotta altistumisen päättymisen ja tutkimusten alkamisen välillä ei kuluisi kuukausia. Työterveyslääkärin tulee tehdä ammattitautiepäilystä tai työperäisestä sairastumisesta ilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Työnantajan tulee tehdä ammattitautiepäilystä tai työperäisestä sairastumisesta ilmoitus vakuutusyhtiölle.
5. Perehdy Majvik2- suosituksiin. Ota selvää mitä pitäisi suosituksen mukaan tutkia ja selvittää ammattitautitutkimuksissa. Jostain syystä Suomessa ei noudateta suositusta vaikka siihen on sitouduttu.
6. Varaudu siihen että mikään ei suju eikä etene niin kuin pitäisi. Varaudu siihen että et tule välttämättä saamaan tarvitsemaasi tukea, ohjausta ja neuvoja työnantajan, työsuojelun, työterveyshuollon tai ammattiliiton taholta. Varaudu siihen että joudut taistelemaan oikeuksistasi. Vertaistuki on usealle paras apu. Yhdistyksillä on vertaistukiryhmiä, sekä netissä että joillain paikkakunnilla. Esimerkiksi Terve Sisäilma ry ylläpitää Home sweet home- ja Monikemikaaliyliherkkien ryhmää netissä.