Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

33 000

Pääministeri Sipilä kertoi eilen (12.8.) Helsingin Sanomissa:

"Viime vuoden kesäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun työllisten määrä on kasvanut 33 000:lla. Jos pystyttäisiin pitämään tällainen trendi vuoteen 2019, oltaisiin 72 prosentin työllisyysasteessa, öbaut."

Arvoisa pääministeri, tämä on aika paljon toivottu. Työllisyyden pitkänaikavälin trendissä ei ole nimittäin havaittavissa muutoksia.

Jos ette minua usko, uskokaa edes hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajaa Juhana Vartiaista, joka ilmaisi asia seuraavalla tavalla Twitterissä:

"Työllisten kausitasoitettu trendi osapuilleen vaakasuora".

Jos ette usko minua tai Juhana Vartiaista, uskokaa edes Nordean ekonomisti Olli Kärkkäistä, joka ilmaisi asian seuraavalla tavalla Twitterissä:

"Työllisyysaste (trendi 68,5 %) on aika kaukana hallituksen tavoitteesta (72 %). Tämä vauhti ei riitä."

Jos ette uskoa ketään yllä mainittuja, uskokaa edes Tilastokeskuksen kausitasoitettua sarjaa. Se näyttää seuraavalta.

 

Image may be NSFW.
Clik here to view.

 

Kun työllisten määrän laskee yllä olevasta kausitasoitetusta sarjasta, päästään 17 000 uuteen työlliseen.

Työllisten kausitasoitettu trendi on osapuilleen vaakasuora, kuten Vartiainen totesi.

Pääministerin puheista syntyy vaikutelma, että hallituksessa on siirrytty kausitasoitetusta sarjasta satunnaisista vaihteluista syntyviin lukuihin, joissa sivuutetaan pitkäaikavälin trendi?

 

Tästä päästään varsinaiseen kysymykseeni.

Arvoisa pääministeri Sipilä, kun hallitus haluaa luoda 110 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2019 mennessä ja nostaa työllisyysasteen 72 prosenttiin, mihin lukuihin pohjaatte tavoitteen seurannan?

 

Ymmärrän, että pääministeri tahtoo uskotella itselleen ja kansalle, että hallituksen toimet ovat toimineet, talous on kasvussa ja työllisten määrä on lisääntynyt tuntuvasti. Harvempi ekonomisti uskoo työllisyyden kasvuun ihan yhtä vahvasti. Myös kausitasoitetusta sarjasta voi nähdä, että työllisten määrässä ei ole tapahtunut mitään muutosta viimeiseen neljään kuukauteen, joten en paljoa juhlisi edellisen vaalikauden jälkilämmöillä. 

Tosiasia on siis se, että kotimarkkinoilla oleva pieni kasvuvire ei ole tämän hallituksen ansiota ja tämän hallituksen kiristävä ja myötäsyklinen finanssipolitiikka uhkaavat tarkoittaa takatalvea tuolle kasvun oraalle. Kun valtiovarainministeri Orpo vielä totesi ensi vuoden budjettia käsitelleessä tiedotustilaisuudessa, että seuraavassa kehysriihessä päätetään uusista leikkauksista, jos työllisyystavoitteessa ei pysytä, hallituksen toimet uhkaavat viedä talouden negatiiviseen kehään ja leikkausten kierteeseen.

Eilisen Helsingin Sanomissa ekonomistit toivovat hallitukselta lisätoimia työllisyyden edistämiseksi. Joustavuutta, rakenteellisia uudistuksia ja parempia palveluita. Pääkirjoituksessa todetaan myös se tosiasia, että valtiovarainministeriön budjettiehdotus näyttää kovin vaatimattomalta työllisyystavoitteen näkökulmasta.

Nyt tarvittaisiin uusi vaihde työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Vihreät tulevat antamaan oman vaihtoehtobudjettinsa syksyllä. Olisi toivottavaa, että varsinaisen budjetin käsittelyssä kaikilla olisi käytössään samat luvut.

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles