Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Sosiaalinen vai biologinen sukupuoli?

$
0
0

Suomen kieli on sikäli mielenkiintoinen moninaisten kielten joukossa, että suomessa yksi sana voi kattaa hyvinkin laajan merkityskirjon, jolloin asiayhteydestä riippuen sanan käyttötarkoitusta voi varioida joko harkitun tarkasti tai tietoisen harhaanjohtavasti.

Suomen kielen sana "sukupuoli" on juuri tällainen laajan merkityskirjon omaava nominatiivi, jonka tietokirjamaisen tarkka määritelmä kuuluu esimerkiksi seuraavasti :

  "Sukupuolta voidaan tarkastella monesta eri näkökulmasta. Geneettisen, anatomisen ja hormonaalisen näkökulman lisäksi sukupuolta voidaan määrittää sosiaalisten, psyykkisten tai juridisten ominaisuuksien ja seikkojen kautta. 

Sukupuoli voidaan ajatella ja määrittää myös ihmisen omaksi kokemukseksi omasta itsestään: mitä hän itse tuntee olevansa. Tällöin puhutaan sukupuoli-identiteetistä. Sukupuolen ilmaisulla tarkoitetaan sukupuolen tuomista esiin esimerkiksi pukeutumisella tai käytöksellä.

Sukupuolta voidaan tarkastella monesta eri näkökulmasta. Geneettisen, anatomisen ja hormonaalisen näkökulman lisäksi sukupuolta voidaan määrittää sosiaalisten, psyykkisten tai juridisten ominaisuuksien ja seikkojen kautta. "

Maailman valtakielistä esimerkiksi englannissa sukupuolen erilaiset ilmentymät ovat erotettu melko näppärästi nimeämällä luonnontieteisiin lähellä olevat sukupuolen merkityssisällöt sanalla "sex" ja sosiaalista järjestymistä indikoivat piirteet sanalla "gender".

Kumpi sana sitten määrittelee vahvimmin ja näkyvimmin ihmistä sukupuolistuneena oliona - tekevätkö ihmisestö sukupuolistuneen olion sukupuolen sosiaaliset vai sen olemukselliseen biologiaan sidotut piirteet siis?

Sukupuolentutkijana olen aikojen saatossa lukenut useitakin tuhansia englannin kielisiä sukupuoleen liittyviä tutkimuksia tai niiden koosteita, virallisten organisaatioiden  ja kansalaisjärjestöjen tuottamia  sukupuoliin liittyviä aineistoja sekä näiden tiimoilta käytyjä internetkeskusteluja.

Tähän varsin kattavaan empiriaan nojaten uskallan väittää, että puhuttaessa sukupuolesta tarkoitetaan pääsääntöisesti sukupuolen sosiaalisia tai kokemuksellisista piirteistä.

Esimerkiksi Euroopan Unionin sosiaalioikeuteen ja YK:n sukupuolten tasa-arvoon erikoistuneet yksiköt käyttävät nimityksistään muotoa "Gender equality". Samaten Maailman terveysjärjestö WHO käyttää termiä "gender" sukupuolten välisiä hyvinvointieroja ja tasa-arvoa käsittelevissä teksteissään, vaikka senkin organisaation painopisteessä on naisten ja tyttöjen yleismaailmallinen terveyden edistäminen.

Sukupuoli on siis järjestäytyneissä yhteiskunnissa mitä suurimmassa määrin sosiaalisesti ilmentyvä yksilön ominaisuus - jalkovälin varustuksesta riippumatta.

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles