Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Syksyllä EU-kriisit pahenevat

Syksyn saapuessa saa EU:n johtajat taas päänvaivaa Kreikan suunnalta. Kreikan pääministeri Tsipraksella on tavoitteena järjestää seuraavassa kokouksessa Ateenassa keskustelut niin siirtolaiskysymyksestä kuin Kreikan velkataakan leikkaamisesta. Alustavasti kokous on tarkoitus järjestää 9. syyskuuta.

 

Siirtolaiset Kreikkaan

Mitä ilmeisimmin on Kreikkaan suuntautunut jälleen yhä suureneva määrä siirtolaisia Turkista sen jälkeen kun siellä presidentti Recep Tayyip Erdoğan esti vallankaappausyrityksen, josta puolestaan seurasi pidätysten aalto. Mikä vaikutus tulee syksyn kuluessa olemaan täällä Pohjolan perukoilla Kreikan lisääntyvän siirtolaisten määrä. Puhumattakaan Italian kautta tulleisiin, sillä uutisoinnin mukaan siellä kerrotaan järjestelykeskukseen sijotettujen karkaavan ja oleskelevan puistoissa, joissa nuoret ja lapset joutuvat paikallisten hyväksikäytön uhreiksi.

Suomeen näyttää myös tulleen Turkista yhä enemmän turvapaikanhakijoita. Viikolla 8.8- 14.8 Turkista tulijoita oli 11, kun aiempien viikkojen tilastoluvuissa ei näy Turkista tulijoiden määrää ainakaan suurimpien tulijamaaryhmien joukossa. Kertooko tuo sitten sen, että myös Turkista on turvapaikanhakijoiden määrä kasvussa?

Onko Suomen päättäjillä suunnitelmaa uuden siirtolaistulvan varalle? Onko meillä varaa edelleen kasvattaa maan velkataakkaa hallitsemattoman maahanmuuton johdosta? Pitäisikö Suomenkin ottaa käyttöön Ruotsin ja Tanskan kaltaiset rajavalvonnat hyvissä ajoin? Ehkäpä olisi jo nyt hyvä ottaa käyttöön monen muun jäsenmaan tapaan.

 

Kreikan tukipakettivelkojen leikkaus

Kuten jo monta kertaa aiemmin on Kreikka jälleen nostamassa esiin maan tarpeen velkojen leikkamisesta. Eikä tuo ole mikään ihme, sillä maa ei voi selvitä kunnialla alati paisuvasta velkataakasta, joka juontaa juurensa jo ensimmäisestä tukipakettisopimuksesta. Huolestuttavaa on se, että Suomen päättäjät menivät mukaan noihin järjestelyihin vastoin EU:n perussopimusta. Mikään vakuussopimus ei tule auttamaan vähäisimmässäkään määrin sitä tappiomäärää, joka aiheutuu maksukyvyttömän maan maksuvaikeuksista. Näin käy vaikka kuinka velkojen maksuaikoja pidennetään. Eiköhän esille tule vielä neljäskin Kreikan tukipakettitarve?

 

Mitä mahtanee tapahtua siinä vaiheessa kun Syriza puolueen kannatus hupenee ja maan johtoon nousee jo aiemmin johdossa ollut puolue, kuten ND tai PASOK? Nuo puolueet eivät pitäneet tukipakettisopimuksen vaatimuksista kiinni ja kaikesta huolimatta aina euromaat olivat valmiita uusiin tukipaketteihin. No, ei taida kovin paremmin olla nuo “jauhot” Syrizankaan pussissa. Kovin vaikeaa on ollut leikata troikan vaatimuksista monia kustannuksia. Toki troikan vaatimukset eivät ole mielestäni olleet laisinkaan kohtuullisia vaan kyllä kaikkien euromaiden olisi tullut jo maan velkakriisin alkuvaiheessa ymmärtää yskän syyt eli se että maa oli itse aiheuttanut velkariisin jo ennen euroon liittymistä vääristelemällä budjettilukuja. Tämä vääristeleminenkin kun oli monen johtavan euromaan tiedossa ja siitä huolimatta maat olivat valmiita panemaan “lusikan soppaan”.

 

 

EU:lla on edessään monen monta kriisiä ja Brexit setvittävänään, on velkakriisi, eurokriisi, siirtolaiskriisi, eri maiden kansalaisilla luottamuspulaa EU:ta kohtaan (eikä ihme) ja edessä päin mitä ilmeisimmin tulossa uusia eu-erosta jäsenäänestyksiä useassakin jäsenmaassa. Ainakin suurta pelkoa on havaittavissa Saksan, Ranskan ja Italian päämiesten suunnalta noin tapahtuvan, kun ovat kokoontumassa Italiaan pohtimaan tuota ja muitakin kriisiaiheita.

 

 

 

 

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles