Suomen oikeistosiipi on taas viime aikoina kunnostautunut vouhkaamaan siitä miten hyvinvointivaltiomme olisi kehityttävä suuntaan, jossa valtio ei tue ketään, "julkinen palvelu" on kirosana ja jossa mennään markkinaehtoisuus edellä, sillä markkinatalous on se joka kannattaa. Samalla samainen leiri kuitenkin huutaa sen perään, miten eri tavoin valtiovallan tulisi tukea yrityksiä jotta ne täällä markkinataloudessa kykenevät toimimaan.
Viimeisimpänä sanaisen arkkunsa avasi TEM:n kansliapäällikkö Jari Gustafsson jonka mukaan yritysten työllistämisen esteenä on liian korkeat palkat ja että näin ollen palkkoja tulisi alentaa ja ihmisten saada toimeentulonsa sekä palkasta että sosiaaliturvasta. Mihin unohtuikaan se kuuluisa viisaus "Työ on parasta sosiaaliturvaa"?
Yrittäjäperheessä kasvaneena voisin kysyä, onkohan kyseinen yritystoiminta silloin järkevää jos palkkoja ei ole varaa maksaa? Kannattaisiko yrittäjän joko parantaa tuotteensa laatua tai markkinontia tai ehkä investoida uuteen? Tai sitten laittaa pillit pussiin jos kerran yrittäminen ei ole kannattavaa. Markkinatalouden nimissä - kannattamattomat yritykset saavat kaatua.
Porvarileirin mukaan jokaisen tulisi olla oman onnensa seppä ja valtion puuttua ihmisten eloon mahdollisimman vähän: siksi pitää leikata varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta, työllisyysmäärärahoista, työttömyysturvasta... Mutta hei! Porvarin mielestä yritystukia pitää maksaa, tukea yrityksiä veroalein (yhteisövero) maksualella (kela-maksu, sotu-maksu) ja työajan pidennyksillä (kiky-paketti). Seuraavaksi valtion olisikin sitten ilmeisesti syytä maksaa osa palkasta työntekijöille jotka antavat työpanoksensa yritykselle. Hoopoja ovat myös poliitikot jotka näiden avulla uskovat uutta työtä syntyvän. Ei synny, koska yritykset eivät ole hyväntekeväisyysyrityksiä jotka palkkaavat siksi että rahaa jäi viivan alle vähän enemmän. Ne palkkaavat vain silloi kun on tilauksia ja kysyntää.
Voisiko Suomessa nyt suuryritysten johto ja porvarileiri ottaa pään pois pensaasta, katsahtaa viime vuosina jaettuihin osinkosummiin ja ymmärtää, että ongelma ei ole liian korkeat palkat, maksut tahi työn tuottavuus - vaan yritysideoiden tuottavuus, eli toisin sanoen innovaatioiden puute, yritysten vaatimaton tutkimus- ja tuotekihitys sekä vähäiset investoinnit. Joka tapauksessa Suomesta ei tule eikä pidä tulla Aasian maiden kaltaista halpatyömaata, joten unohdetaan puheet palkka-alesta ja menestytään laatu ja osaaminen edellä.
0