Viime vaalikaudella kritisoitiin, että vuoden 2011 vaalien jälkeen muodostettu hallitus henkilötasolla muuttui pääministeriä ja valtiovarainministeriä myöten melkoisesti vaalikauden loppuun mennessä . Osin ministerivaihdoksiin vaikutti kahden hallituspuolueen lähtö hallituksesta.
Mutta sama ilmiö näyttää alkaneen vain runsas vuosi ja vartti sitten 29.05.2015 nimitetyssä pääministeri Juha Sipilän hallituksessa.
Pääministeri Sipilän hallituksessa on jo vaihtunut valtiovarainministeri, sosiaali- ja terveysministeriministeri ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri sekä sisäministeri. Ja jatkoa seuraa elinkeinoministerin (O Rehn valitaan melkoisella varmuudella Suomen Pankkiin) kohdalla ja sovitusti ensi vuonna perhe- ja peruspalveluministerin vaihdoksen kohdalla. Tulee siis jo 6/14 ministeristä.
Jääkö se tuohon ?
Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti lähtevänsä jos tuloksia ei tule. Milloin tuo sitten todetaan, vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen vai keskustan puoluekokouksessa kesällä 2018.
Ainakin kolme selvää kriteeriä on todeta, onko tuloksia tullut pääministeri Sipilän aikana. Kaikkien näiden kolmen osalta on enemmän epävarmuutta kuin varmuutta, että myönteisiä tuloksia saavutettaisiin.
a) Valtion velkaantuminen. Sipilän esittämässä linkin kalvossa näyttävät määrärahat pikemmin kasvavan päinvastoin kuin laskevan sovittujen leikkauksen (4 mrd) suuntaisesti b) talouskasvu hiipuu ja kiky –sopimus ei riitä kohentamaan työllisyyttä. Pikemminkin kiky –sopimus jäykistää jo ennestään jäykkiä olevia työmarkkinoita. c) sote –uudistus on yhtä aikaa aluehallintouudistuksen kanssa liian suuri uudistus yhtä aikaa läpivietäväksi.
* * * **
Ja sitten on tämä perussuomalaisten puheenjohtajatilanne. T Soini on ollut vuodesta 1997 alkaen puolueensa puheenjohtaja ja valittaneen edelleen ensi kesän 2017 puoluekokouksessa. Mutta meneekö perussuomalaiset T Soinin johdolla vuoden 2019 eduskuntavaaleihin, on sillä paljon puhutulla 50-60 todennäköisyydellä varmaa? Onhan T Soini jo valmiiksi kulttihahmo ulkomaan mediassa. Puolueen kannatus on vuodessa puolittunut viime vuoden eduskuntavaleista ja entisillä sutkauksilla ei enää seuraavissa vaaleissa pärjätä.
Mutta eipä jätetä kokoomukseen tilannettakaan tässä pois. Jos puolueen kannatus ei ala nousta Petteri Orpon johdolla, ennustan melkoisella varmuudella vuoden 2018 puoluekokouksessa uutta puheenjohtajavaalia. Ja ehdokkaita on jo odottamassa ( Häkkänen, Lepomäki, Mykkänen jne).
* * * * *
Mutta myös oppositiossa ollaan puheenjohtajavaihdosten edessä tai ainakin äänestämässä jatkokaudelle pääsystä ( SDP ja vihreät).
* * * * *
Että onko Suomen politiikassa päätöksenteko rikki, kuten osuvasti A Stubb ennen viime vuoden vaaleja sanoi. A Stubb kertoi eilen, että on menossa lähiaikoina ainakin BBC:n, CNN:n, New York Timesin ja Financial Timesin haastateltavaksi. Lisäksi Stubbilla on puhetilaisuuksia Lontoossa, Berliinissä, Brysselissä, Varsovassa ja Frankfurtissa. Tulee vain mieleen, ettei Suomessa saa olla profeetta omalla maallaan.