Se pohjaa opettamaan. Kun rikkaat rikastuu, ne investoi rahansa ja syntyy työpaikat.
Kukaan ei investoi siksi että on rahaa vaan siksi että on kysyntää. Tai jos investoi, menettää rahansa. Investoisitko sinä Kiteen metroon edes satasen?
Toinen syy miksi tihkumisteoria on humpuukkia. Raha syntyy kun joku investoi ja ottaa sitä vastaan lainaa. Eli säästöt eivät rahoita investointeja vaan investoinnit luo säästöjä.
Investointeja luo siis köyhien kulutus. Tietysti myös rikkaiden kulutus mutta se on suhteellisen pientä ja yleensä suuntautuu käsityönä tehtyihin ylellisyystuotteisiin.
Eiks o helppoa? Silti meidän ekonomistit eivät tiedä tuota. Ei tajua ministeritkään, ne vaan säästöjä kaipaa vaikka se tuhoaa talouden.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valumaefekti
”Valumaefekti (engl.trickle-down effect) on populistinen poliittinen käsite, jonka mukaan ylimpienkin tuloluokkien verotuksen lieventäminen parantaa myös köyhimpien asemaa tulojen ja pääomien valuessa alaspäin. Tämän ei odoteta tapahtuvan minkäänlaisen hyväntekeväisyyden kautta, vaan tavallisen markkinatalouden mekanismien kautta rikkaiden kuluttaessa rahansa tuotteisiin, joita myös köyhät valmistavat tai sijoittaen rahojaan pääomiksi yrityksiin, jotka täten kykenevät tuottamaan köyhienkin käyttämiä tuotteita halvemmalla.
Trickle-down -teoria oli alun perin vitsi, jonka esitti amerikkalainen humoristi Will Rogers pilkatessaan presidentti Herbert Hooverin epäonnistunutta talouspolitiikkaa ns. suuren laman aikana 1930-luvulla: "kaikki raha keskitettiin huipulle siinä toivossa että sitä valuisi alas köyhillekin".[1]
Nykypäivänä "valumaefektiekonomia" identifioituu kaikkein läheisimmin talouspolitiikkaan, joka tunnetaan nimellä "Reaganomics" tai Laissez-faire. Muita talouspoliittisia suuntia edustavat tahot, esim. Kansainvälinen valuuttarahasto ja Tax Justice Network ovat tutkimuksissaan osoittaneet valumaefektin paikkansapitämättömäksi.[2][3]"Reaganomicsin" on päin vastoin osoitettu 1980-luvulta asti jyrkästi kiihdyttäneen tulojen epätasaista jakautumista ja kasautumista rikkaimmille.”
Suomen pankki, rahan synty:
http://www.euro.fi/fi/ylakoulut/mita-raha-on/raha-on-velkaa/
”Rahaa syntyy lainatessa
Rahaa syntyy etenkin silloin, kun joku ottaa lainan. Suurin osa rahasta on pankkien velkoja yleisölle. Kun pankki myöntää lainaa, sekä sen velat että saamiset kasvavat. Lainaa myöntävä pankki ottaa asiakkaalta allekirjoituksen velkakirjaan ja merkitsee varoihinsa tämän saamisen. Mutta laina on nostettu vasta, kun sitä vastaava talletus on kirjattu asiakkaan tilille, joten myös pankin velat kasvavat.
Näiden velkojen lisääntyminen on rahan määrän lisääntymistä. Asiakas havaitsee pankkitilinsä saldon kasvaneen ja hänellä on enemmän rahaa kuin hetkeä aikaisemmin. Kun asiakas maksaa lainansa pois, hänen on järjestettävä jostain tililleen tarvittava summa. Takaisinmaksuhetkellä sekä velat että saamiset pyyhitään pois pankin kirjanpidosta. Käytännössä asiakkaan talletustililtä kirjataan pois hiukan enemmän pankin velkoja kuin alkuperäisen lainasumman edestä, sillä pankki perii myöntämistään lainoista korkoa ja usein joitain palkkioitakin.”