Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Tähänkö USA:n presidentinvaali ratkesi?

$
0
0

Yhdysvalloissa on kohistu Hillary Clintonin viime perjantai-iltana esittämästä toteamuksesta, jonka mukaan ainakin puolet Donald Trumpin kannattajista on surkkiksia – englanniksi deplorables -, kuten rasistit, seksistit, ulkomaalaisvihaajat, islamofobit ja monet muut. Nauhoituksen (ks. linkki) alettua pyöriä seuraavana aamuna kaikissa mahdollisissa medioissa Clinton pahoitteli sanavalintaansa, mutta vahinko oli tietysti jo peruuttamaton.

Vahinko voi muodostua todella suureksi – itse asiassa se voi jopa ratkaista koko presidentinvaalin lopputuloksen. Näin siksi, että vaaliasetelmaa on sävyttänyt koko ajan syvä kuilu tavallisten kansalaisten sekä taloudellista ja poliittista valtaa hallussaan pitävien eliittien välillä. Donald Trump on rakentanut vaalikampanjansa nimenomaan tämän kahtiajaon hyödyntämisen varaan, ja hän on saavuttanut jo nyt sen turvin selvästi aiemmin ennakoitua laajemman kannatuksen.

Osa Trumpin strategiaa on ollut Hillary Clintonin leimaaminen etuja keskenään jakavien ja kansaa pettävien eliittiryhmien sataprosenttiseksi ruumiillistumaksi. Tehtävää on luonnollisesti helpottanut se, että Clintonilta puuttuu se intuitiivinen kyky luoda elävä kontakti ihmisiin ja voittaa heidän luottamuksensa joka esimerkiksi hänen miehellään oli.

Tämä asetelma huomioon ottaen Hillary Clinton ei olisi voinut tehdä suurempaa virhettä kuin ryhtyä omiensa joukossa mollaamaan yliolkaisesti ja halveksuvaan sävyyn isoa joukkoa enimmäkseen aika tavallisia amerikkalaisia äänestäjiä. Voin hyvin kuvitella, kuinka esimerkiksi Trumpin menestysmahdollisuuksista vakavasti varoittaneen dokumentaristi Michael Mooren hiukset ovat nousseet pystyyn hänen nähtyään nauhoituksen.

Moni on muistuttanut siitä, miten edellisten presidentinvaalien alla tuli julkisuuteen republikaanien presidenttiehdokkaan Mitt Romneyn luottamukselliseksi tarkoitetussa rahoittajatapaamisessa salaa nauhoitetut kommentit. Niiden mukaan 47 prosenttia amerikkalaisista ei missään tapauksessa tulisi äänestämään puhujaa, koska he ovat riippuvaisia liittovaltiolta saamastaan sosiaalisesta tuesta. Jos Romneylla  muutoinkin oli Hillary Clintonin tapaan suuria vaikeuksia tavallisten kansalaisten luottamuksen hankkimisessa, niin tämä moka käänsi vaa’an lopullisesti ja peruuttamattomasti Barack Obaman hyväksi.

En yhtään ihmettele, jos Trumpin kampanjatoimisto ryhtyy painattamaan t-paitoja tekstillä ”Hillary thinks I’m deplorable” eli että Hillary pitää minua surkkiksena. Suoraan sanoen minunkin melkein tekisi mieli vetää tuollainen paita päälleni, sen verran suututtavana ja vastuuttomana tuollaista puhetta voidaan pitää amerikkalaisen yhteiskunnan nykyisessä hyvin herkässä tilanteessa.

Hillary Cinton kävi tänään 9-11 muistotilaisuudessa romahduksen partaalla. Tästä eteenpäin hänen ja hänen kampanjaorganisaationsa ainoaksi mahdollisuudeksi jää väen kutsuminen kannelle sekä kaiken voitavan tekeminen aiheutettujen vahinkojen korjaamiseksi. Muussa tapauksessa päädymme seuraamaan ensi vuoden alussa presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisseremonioita.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles