Rahaa ja velkaa on enemmän kuin koskaan. Ja lisää luodaan koko ajan. EU:n keskuspankki ”ostaa velkakirjoja”, siis lainaa valtioille ja yrityksille 80 miljardin euron kuukausivauhtia. Miljardihan on tunnetusti kilometrin korkuinen nippu satasen seteleitä. Uutta rahaa luovat muutkin pankit lainanannollaan.
EU:n keskuspankin sanotaan nyt elvyttävän taloutta. Kuitenkin vain pörssikurssit ovat elpyneet. Kansalaisten ostovoima ei ole kasvanut.
Olemassa olevan rahan määrä lienee yli satakertainen kaiken ostettavissa olevan arvoon verrattuna. Suurin osa tuosta ”rahasta” on yhtä aikaa kuvitteellista ja todellista. Kuvitteellista se on siksi, että erilaisissa finanssi-instrumenteissa kiinni oleva raha voi osittain tai kokonaan hävitä kuin tuhka tuuleen. Todellista se on, koska niin kauan kuin yleistä uskoa riittää, sijoitukset voidaan vaihtaa rahaksi.
Reaalitalouden ja finanssivarallisuuden suhde on järjetön. Muutakin on perustavasti vialla. Rahaa ei löydy riittävästi elintärkeisiin perustarpeisiin. Sellaisina voidaan pitää mm. terveydenhoitoa ja monia muita ihmisen selviytymiseen liittyviä tarpeita.
Muutaman vuosikymmenen aikana ovat tulo- ja varallisuuserot revenneet uusliberalistisen politiikan ansiosta. Tämä koskee myös Suomea. Hyvinvointiyhteiskuntaa puretaan kiihtyvällä vauhdilla.
Lähes kaikella on kuitenkin rajansa. Rakenteellinen väkivalta muuttuu ennen pitkää avoimeksi väkivallaksi. Toteutuu ajatus: Joka kylvää etuoikeuksia, joutuu korjaamaan vallankumouksia.
Vielä on kuitenkin mahdollisuus muuttaa suuntaa hallitusti. Siihen tarvitaan perustavia rakenteiden muutoksia - ei siis vain muutoksia nykyisissä rakenteissa.
Tarvitsemme tasapainoa ihmisten välille, siis suurempaa oikeudenmukaisuutta. Tarvitsemme tasapainoa ihmisen ja talouden välille, siis taloutta, joka palvelee kaikkien selviytymistä. Tarvitsemme myös tasapainoa ihmisen tarpeiden ja luonnon kestokyvyn välille, siis talouskasvun pakosta luopumista ja aineellisen kulutuksen sopeuttamista luonnonvaroihin.
Tällainen muutos ei vaadi kovin suuria uusia keksintöjä. Tarvitaan säänneltyä markkinataloutta ja sellaista päätöksentekoa, joka palvelee asetettuja tavoitteita. Talous ja markkinat on alistettava palvelemaan ihmistä. Ja ihmisen palveleminen tarkoittaa myös vastuun ottamista luonnosta, jonka varassa ihmisenkin tulevaisuus on. Yksinkertaista, mutta ah niin vaikeaa.
Tarvitaan rahoitusjärjestelmän uusimista. Rahan hallinta kuuluu valtiolle. Suomen osalta Suomen valtiolle, ei EU-valtiolle. Valtion luomalla keskuspankkirahalla voidaan maksaa kansalaiset tekemään töitä valikoiduille aloille. Näitä ovat esim. terveydenhoito, koulutus, poliisi, armeija, palokunnat, posti sekä rautatiet ja muut liikenneväylät. Porrastettu perustulo tarvitaan myös. Ihmiset on vapautettava tekemään ja osallistumaan. Tuloeroja pitää kaventaa eikä kasvattaa. Ensin on päästävä eurosta ja EU:sta.
Ennenkin on mahdoton ollut ennen pitkää välttämätöntä.