http://wwnet.fi/users/veijone/
1900-luvun henkilöitä
PARHAM , 1900.
Helluntailaisuuden taustalla vaikuttaneen pyhitysliikkeen merkkimiehiä oli Charles R. Parham (1873-1929). Syksyllä vuonna 1900 hän avasi Topekassa, USA:n Kansasissa oman kirkkokunnista vapaan raamattukoulun. Parham oli kokenut halvaantuneen jalkansa ihmeparantumisen. Pyhän Hengen ilmiöistä hän luki Raamatusta eikä heillä raamattukoulussakaan ollut muuta oppikirjaa. Oppilaita oli alkuaikoina parhaimmillaan puolisen sataa.
Parham kertoo miten koulussaan oli tarkoitus ei vain oppia Pyhästä Hengestä vaan myös saada tieto sydämeen ja käytäntöön elämässä. Hän jätti oppilailleen itse tutkittavaksi mikä olisi merkkinä siitä, että uskova oli täyttynyt Pyhällä Hengellä. Oppilaiden vastauksesta hän kertoo: "Noin kello 10 aamulla soitin kelloa kutsuen oppilaat kappeliin antamaan selostusta tuosta aiheesta. Hämmästyksekseni heillä oli kaikilla sama vastaus: Kun helluntain siunaus lankesi, todistuksena siitä oli joka tapaukseesa se, että he puhuivat vierailla kielillä".
Muistan miten itse 1970-luvulla olin oppinut Raamatustani saman. Olin opettajana Kiteen Puhossalossa ja alkanut käymään kirkonkylällä helluntailaisten kokouksissa. Erään kerran puhujavieraaksi tuli Arthur Kukkula. Hän rukoili voimallisesti Pyhän Hengen täyteyttä sitä janoaville. Esillä ollessani aloin jo tivata Jumalaa, että enkö minä muka olekaan uskossa kun en toisten tavoin täyty. Sitten täysin järkevänä ja hyvissä sielun ja ruumiin voimissa suuni puhkesi kuin huutaen ylistämään Herraa kielellä, jota en tunne, mutta jota kielten tuntijana todellisena kielenä pidän. Aivan vastaavankaltaista koki myös Parnham vuoden 1901 ensimmäisenä päivänä.
Charles F. Parnham avasi vuonna 1905 uuden raamattukoulun Teksasin Houstoniin. Tuossa koulussa opiskeli mm. sittemmin babtistipastorina tunnettu musta mies, W.J. Seymour, Los Anglesesin herätyksen keskushenkilö. Teksasissa Parnhamin koulun kautta kulki paljon väkeä. Heidän toimintansa tuloksena kerrotaan 25.000 ihmisen tulleen uskoon. Sellaisesta joukosta löytyy satoja, jotka perehtyivät myös eskatologiaan tietäen Herran tulosta yksityiskohdittain.
SEYMOUR , 1906
Uuden ajan helluntai-ilmiöiden aikakauden katsotaan varsinaisesti alkaneen vuonna 1906 Los Angelesissa. Los Anglesissa asuneet mustat uskovaiset kuulivat Houstonin tapahtumista ja pyysivät William James Seymouria opettajakseen. Seymour tulikin ja ensimmäinen tekstinsä oli Ap 2:4. Siitä hän selitti, että jos joku täyttyy Pyhällä Hengellä samanlaiset vaikutukset seuraavat kuin apostolien aikana.
Opetuksensa vuoksi Seymour kohtasi vaikeuksia. Samoin kävi kaikille, jotka julistivat oppia kielilläpuhumisesta. Kaikista kirkoista Pyhän Hengen täyteyteen kielilläpuhumisineen uskoneet ihmiset suljettiin kirkkonsa ulkopuolelle. Tuttu toimenpide kaikille edelläkävijöille kautta historian. Kielilläpuhujat kokoontuivat yhteen ja keskuspaikaksi tuli tyhjillään seissyt entinen metodistikirkko Azusa-katu 312:ssa. Rakennus oli pystyssä vuoteen 1928 saakka.
Seymourin arvellaan kokeneen Pyhän Hengen täyteys huhtikuussa 1906. Häntä ennen tiedetään monien kokeneen sen Los Angelesissa. Esimerkiksi 8-vuotias uskoon tullut neekeripoika. Los Angeles toimi herätyksen keskuspaikkana. Suuria määriä ihmisiä muilta paikkakunnilta virtasi Seymourin tilaisuuksiin. Ympäri maailman kirjoitettiin noista Apostolic Faith Missionin (Apostolinen uskon lähestys) kokouksista. Ihmisiä tuli uskoon tuhansittain, täytyttiin Hengellä ja lähdettiin kotimatkalle ruumiillisestikin parantuneina. Arvostelijoiden mukaan kielilläpuhujain liike todennäköisesti tyrehtyisi muutamassa kuukaudessa. Mutta se on kestänyt ja laajentunut senkin vuoksi, että yleensä siihen liittyi voimakas Herran paluun odotus ja oikeakin opetus siitä.
SUOMALAINEN , 1906
Uuden Testamentin yksi merkittävimpiä aikamme kuvauksia löytyy Matteuksen evankeliumin luvusta 24. K. Suomalainen julkaisi Matteuksen evankeliumista kielellisen tutkielman (Matteuksen evankeliumi. Raamatunkäännöskomitean suomennos v:lta 1906. Otava) "siinä toivossa, että Komitean ulkopuolellakin jotkut asianharrastajat siihen huomiota kiinnittäisivät." Matteus 24 hän kommentoi mm. jae 24 "ihmeitä eksyttääkseen", jae 30: kirkkaudella on korkeimmassa potenssissa ja pitäisi ilmaista jotenkin esim. kunniankirkkaus=saks. Herrlichkeit.
"Ja hän lähettää enkelinsä suuren pasunan pauhatessa, ja he kokoavat hänen valittunsa neljältä ilmalta, taivasten ääristä hamaan toisiin ääriin." (jae 31). Vanha suomennos sanoi pasunan kajahtaessa. Suomalainen sanoisi "kaikuessa". Jaetta 45 "ajallansa" hän sanoo suffiksin voitavan käsittää väärin. Pitäisi kääntää "oikeaan aikaan". 1986 kirjasessani selitin kyseistä kohtaa siten, että kaltaiseni ovat niitä palvelusväelle Herramme tulee-ruokaa oikeaan aikaan antavia palvelijoita.
HANNULA , 1911
Hannulan herätyksen nimellä tunnettavan liikkeen keskuspaikka oli Turkuun vuonna 1906 rakennettu Betel-kirkko. Frans Hannula oli Suomen Lähetysseuran Ambomaan lähetti, joka tuli kotimaassaan kysytyksi julistajaksi vuosisadan alussa aina kuolemaansa, vuoteen 1914 saakka. Hannulan aika liittyy kiinnostavalla tavalla samoihin aikoihin maahamme tulleeseen helluntailiikkeeseen. Monet luterilaiset uskovat Lähetysseurastakin siirtyivät helluntailiikkeeseen. Frans Hannulakin olisi saattanut kuulua joukkoon, ellei Antti J. Pietilä olisi kirjoittanut kärkevää arvostelua.
Vapaakirkolliset ja Hannulan väki toimivat alussa yhdessä. Pian kävi ilmeiseksi, että Hannula ei halunnut lähteä kirkosta vaan yhdistää kirkon sisällä vaikuttavaa herätystä. Kun helluntailaista kielilläpuhumista ei ymmärretty, Hengen ilmiöt kirkon sisällä jäivät vuosikymmeniksi tukahduksiin, vastustettavaksikin asiaksi. Kaarlo Edvard Kilpeläinen (1879-1941), vaikka herätyskristillisenä pappina, lienee vaikuttanut eniten Hannulaan ja hänen jälkeiseen kirkon sisäiseen kehitykseen.
Saarnaajana Frans Hannula (1855-1914) oli suuri kansanpuhuja. Katolisesta kirkosta erottamiseen on riittänyt uskoon tulon, luterilasesta upotuksen oton ja helluntailaisesta totuuden Herran paluusta opettaminen. Samalla päinvastaiseen suuntaan ekumenialla paavi veti totuuteen eksyneitä, ettei kukaan pelastuisi tulevasta vihastakaan. Hannulan aikana Hannula oli yksi pisimmälle edenneitä. Silloin hän oli myös yksi aikansa parhaita Herran paluun ennaltatietäjiä Suomessa.
SCOFIELD, 1911.
Scofieldin selitysraamattu arvokkaimpia alallaan.
BARRATT T. B., 1912.
Uuden ajan helluntailiike yhdistetään tähän nimeen. T.B. Barratt - helluntaiapostoli on nimeltään Martin Ski:n kirjoittama elämäkertakirja, RV 1990.
BROFELDT , 1912.
Tunnetuin Suomen Lähetysseurasta helluntailiikkeeseen siirtynyt henkilö oli Pekka Brofelt.